Utrechter Liza maakt inclusieve wenskaarten: ‘Veel mensen zien zichzelf nu pas voor het eerst terug op een kaart’

Liza. Foto: Aline Bouma

Sta jij er bij het kopen van geboortekaartjes bij stil hoe vaak deze in blauw of roze komen? Of wil jij iemand die in therapie gaat een hart onder de riem steken, maar vind je daarvoor geen gepaste kaart? Utrechter Liza Slootman (28) stuurt en maakt al heel wat jaren zelf kaarten. Dat laatste doet Liza omdat hun merkt dat er een beperkt aanbod van diversiteit van mensen en situaties is. Het bracht Liza op een idee: wat nou als er voor iederéén een geschikte kaart is? Sinds juni is Inclusicards een feit. Je koopt er kaarten met daarop mensen met kleur, een persoon in een rolstoel, maar ook trouwkaarten met twee mannen en genderneutrale geboortekaartjes.

Liza identificeert zichzelf als non-binair. Daarom gebruiken we de voornaamwoorden die Liza prefereert, namelijk: hun en hen.

Vanaf jongs af aan maakt en stuurt Liza kaarten. “Ik merkte dat als ik een kaartje zocht, dat er niet was. Ik knutselde ze dan zelf in elkaar. Maar ik dacht ook: er zijn vast mensen die dat niet kunnen of willen. Eigenlijk is dat heel raar. Er zijn wel kaarten voor verjaardagen of een bruiloft, maar niet voor andere dingen. Als iemand die niet-hetero is, miste ik diversiteit. Daarmee begon het idee te borrelen om eigen kaarten te maken. Een goede vriend van mij is in transitie gegaan, daarbij waren er superbelangrijke momenten. Belangrijker dan een verjaardag en dat verdiende een kaart.”

Samenwerken met andere illustratoren

Begin dit jaar startte Liza een crowdfunding en sinds juni is Inclusicards live. “Ik heb andere illustratoren en tekenaars gevraagd, want ik kan het niet in mijn eentje. Dat bevalt heel goed.” Hoe die samenwerkingen tot stand komen? Liza vertelt: “Op mijn Instagram-account De Ruimtenaar ben ik heel actief. Daar deel ik veel over onderwerpen die mij bezig houden: mentale gezondheid, queer zijn. Onderwerpen waar je niet veel over hoort in de normale media. Daardoor ken ik veel andere kunstenaars.”

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Liza Slootman

Genderneutraal geboortekaartje

Van ‘gefeliciteerd met je transitie’ tot ‘happy adopt-a-versary!’: Liza heeft al veel onderwerpen aangesneden en er is nog een enorme wensenlijst. “Ik heb zelf nog veel ideeën, maar vraag ook het publiek. Zo kreeg ik vaak de vraag of er een genderneutraal geboortekaartje kon komen. Door goed om me heen te kijken, niet in hokjes te denken en andere mensen te spreken, komen de ideeën voor nieuwe kaartjes.”

Tekst loopt door onder de foto

Genderneutraal geboortekaartje. Foto aangeleverd door Liza

Kaarten volgens de norm

Waarom er zo weinig diversiteit is in kaarten, heeft volgens Liza te maken met de norm die er is. “Dat heeft de maatschappij ooit zo bedacht. Zolang je daarin past, sta je daar niet bij stil. Dat aanbod moet er wel zijn (voor mensen die buiten de hokjes vallen, red.), zodat ervoor gekozen kan worden. Veel momenten worden niet gezien als positief en een kaartje wordt vaak alleen verstuurd bij een positief moment. Zoals iemand die in transitie is: dat is zeker niet makkelijk, maar het heeft ook mooie momenten.” Een passende kaart daarbij is die met de tekst ‘I know you can do this scary but amazing thing! (and I’ll be there!)’. Daarom is Liza ook zo gemotiveerd om inclusieve kaarten te maken: “Ik pas niet in een hokje en zeg altijd: prima als je er niks mee hebt, maar ik weet dat er veel mensen zijn waarvoor het de eerste keer is dat ze zichzelf zien op een kaartje.”

‘Oh, eindelijk’

Op de kaarten wordt heel positief gereageerd. Liza denkt even na en zegt dan: “Ik krijg vooral reacties van mensen als ‘oh, eindelijk’ of ‘wow, ik had nooit gedacht dat ik dit op een kaartje zou zien’. Er was zelfs iemand die op Instagram had aangekondigd dat hij een andere naam ging gebruiken. Daarvoor werd een kaartje van ons gebruikt. Dat vond ik heel mooi. Er zijn ook mensen die ze voor zichzelf kopen en die thuis ophangen, als reminder. Er is elke dag wel iemand die zegt: wat goed dat dit er is.”

Look at you grow

Welke kaart de Utrechter het meest mooi vindt? Liza slaakt een zucht en zegt: “Dat is altijd zo moeilijk! Het verschilt per moment. Ik heb steeds een nieuwe favoriet, maar ik vind vooral de kaartjes die superspecifiek zijn het leukst.” Daarmee doelt Liza op het kaartje van een van de illustratoren met daarop de tekst ‘look at you grow’. “Een nieuwe kaart, die bij mij binnenknalde. Het kan over allerlei soorten groei gaan, bijvoorbeeld mentaal, of dat je ergens van herstelt. Ik herken mezelf erin.”

Liza’s all time favorite is misschien wel het verdrietige peertje met de tekst ‘it’s ok to be sad’. “Daarmee sta je stil bij de minder leuke dingen in het leven.” Ook de kaarten met rolstoel en krukken vindt Liza bijzonder. “De illustrator die dit maakt zit zelf ook in een rolstoel. Mensen weten niet hoeveel zoiets betekent. Zo’n kaart zie je letterlijk nooit. Hoe mooi is het dat mijn werk daaraan kan bijdragen?”

Tekst loopt door onder de afbeeldingen

Eigen atelier

Voor de toekomst heeft Liza een hoop plannen. “Ik ben sowieso bezig met kaartjes in fysieke winkels te krijgen. In Utrecht zijn er al twee punten: Winkel vol Winkeltjes aan de Amsterdamsestraatweg en binnenkort ook bij Life’s a Peach in de Hardebollenstraat. Uiteindelijk hoop ik dat mijn kaartjes door het hele land liggen. Ik wil de lijn constant uitbreiden, zodat iedereen zich erin herkent.” Ook is Liza bezig met andere producten, zoals mokken en T-shirts. Voor de feestdagen is hun bezig met het maken van cadeautjes die door de brievenbus passen. “En ooit hoop ik dat mijn grote droom werkelijkheid wordt: het hebben van een eigen atelier.”

Lees ook de verhalen van deze Utrechters:

Meer in deze categorie

Utrechter van de Week

Ga naar “Sandra uit Utrecht maakt kleurrijke insecten van afval: ‘Ik verkoop ze over de hele wereld’”

Sandra uit Utrecht maakt kleurrijke insecten van afval: ‘Ik verkoop ze over de hele wereld’

Ga naar “Lotte en Susan zijn vriendinnen sinds hun avontuur in Australië: ‘We hebben allebei platte humor’”

Lotte en Susan zijn vriendinnen sinds hun avontuur in Australië: ‘We hebben allebei platte humor’

Ga naar “Kunstenaar Isan over zijn expositie Slavernijverleden: ‘Mijn oma is mijn inspiratiebron’”

Kunstenaar Isan over zijn expositie Slavernijverleden: ‘Mijn oma is mijn inspiratiebron’

In onze gids

Ga naar “Goossens wonen & slapen – Utrecht”

Goossens wonen & slapen – Utrecht

 • Kaap de Goede Hooplaan 40
 • Winkelen
 • 11:00 - 17:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Gratis bubble tea en tot 90% korting op ribeye”

Gratis bubble tea en tot 90% korting op ribeye

 • HOT&HOT
 • Geldig t/m 31 januari 2023

Topper

Ga naar “Falcon thermo** € 9,99”

Falcon thermo** € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Ugg pantoffels € 74,99”

Ugg pantoffels € 74,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Ugg Mini Classic € 119,99”

Ugg Mini Classic € 119,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Lange hoodie** € 14,99”

Lange hoodie** € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Bijbaan als Fitness coach”

Bijbaan als Fitness coach

 • Curves Houten
 • Parttime

Topper

Ga naar “Receptie & Events Coördinator – Evenementen Locatie”

Receptie & Events Coördinator – Evenementen Locatie

 • Independent Recruiters
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Taxichauffeur groepsvervoer Utrecht”

Taxichauffeur groepsvervoer Utrecht

 • Top Support Nederland BV
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker administratie post en scannen”

Medewerker administratie post en scannen

 • RGF Staffing the Netherlands B.V.
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief Medewerker”

Administratief Medewerker

 • Olympia
 • Parttime

Agenda

Ga naar “OPEN DAG bij DUMS – De Utrechtse Muziekschool”

OPEN DAG bij DUMS – De Utrechtse Muziekschool

 • De Utrechtse Muziekschool
 • 29 januari 2023

Topper

Ga naar “Ligconcert Best of Einaudi”

Ligconcert Best of Einaudi

 • Bibliotheek Utrecht
 • 10 juni 2023
Ga naar “Fiets- en Wandelbeurs”

Fiets- en Wandelbeurs

 • Jaarbeurs
 • Van 24 feb t/m 26 feb
Ga naar “Bureau Utrecht – de Utrechtse politiegame!”

Bureau Utrecht – de Utrechtse politiegame!

 • De Salon van Weleer
 • 1 februari 2023
Ga naar “StoryTrail Theaterwandeling Utrecht”

StoryTrail Theaterwandeling Utrecht

 • 4 februari 2023