Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Utrechter Jens runt een minibieb vol kinderboeken: ‘Nieuwe boeken zijn de beste reactie’

Door Bonnie Dekkers 17 november 2020

De een noemt het een buitenbibliotheek, de ander een buurtbieb. De minibieb heeft vele namen, maar het idee is fantastisch: een kastje waar je boeken uithaalt of achterlaat zodat een ander er weer plezier van heeft. Utrechter Jens Kraan (48) kwam tijdens de eerste coronagolf op het idee om een exemplaar voor zijn huis te hangen. Waarom? De bibliotheken gingen dicht en zijn gezin kwam tijdens het opruimen heel veel kinderboeken tegen.

Jens vond het zonde om al die boeken weg te gooien én is een groot voorstander van lezen. Maar wat doe je als je kinderen ze ook niet meer willen hebben? “Op Instagram volgde ik posts over minibibliotheken. Toen heb ik in april zo’n kastje gekocht via Marktplaats en ben ik het gaan verven. Toen dacht ik: ik moet het wat geiniger maken.” Jens zocht contact met Kinderzwerfboek, een organisatie die boeken van hand tot hand laat gaan. De boeken die Jens in zijn kastje zet, krijgen een sticker en zo kan hij volgen waar het boek uiteindelijk belandt.

Écht goede boeken

Via social media liet Jens de wereld kennismaken met zijn buurtbieb. In een mum van tijd was hij door zijn voorraad heen: “Het ging als een tierelier. Zo hard dat ik snel nieuwe boeken moest verzamelen.” Hij vervolgt: “Er gaan er meer uit dan dat ik krijg.” Zet je de boeken – nadat je ze hebt gelezen – weer terug, dan maak je Jens heel blij. “Ik heb ook wel echt goede boeken. Veel boeken krijg ik van Lemniscaat, dat is de uitgeverij van mijn tante (Hanna Kraan, bekend van de boeken De Boze Heks, red.).” Veel boeken die Jens in het kastje zet, zijn nieuw. Hij denkt dat dat grotendeels meehelpt aan het succes.

Alleen kinderboeken

Op de vraag of Jens ook ruimte heeft voor volwassen boeken, zegt hij stellig nee. “Mijn tante schreef kinderboeken. Zij had geen kinderen en ik heb haar auteursrechten geërfd. Als de uitgever met een nieuwe editie komt, word ik op de hoogte gesteld. Het is geinig om haar boeken zo levend te houden. Als ik volwassen boeken ga toevoegen, wordt het te groot, dus nee.”

Tekst loopt door onder de foto

De boeken van tante Hanna Kraan hebben een prominente plek in het huis van Jens. Foto: indebuurt Utrecht

Geremd door Netflix

Zelf leest Jens veel, maar zoals veel mensen ‘wordt ook hij weleens geremd door Netflix’. “Lezen is zo leuk, je leert er heel veel van.” Hij moet even nadenken wanneer we vragen wat het mooiste boek is dat in de buurtbieb staat of stond. “Natuurlijk dat van mijn tante.” Ook het kinderboek Gozert van Pieter Koolwijk staat hoog op zijn lijst. “Er zijn zoveel mooie boeken, dus ik vind het lastig antwoorden.”

Goh, wat leuk!

Ondanks dat de minibieb er nog niet zo lang hangt, krijgt Jens enthousiaste reacties van passanten. “Het is heel leuk en goed voor de buurt. Ik vind er af en toe nieuwe boeken in, dat is de beste reactie. Als mensen langsfietsen of -lopen, zeggen ze: ‘goh, wat leuk’! Of: ‘als ik wat vind, breng ik het bij je’.” In de buurt waar Jens woont staat een aantal scholen. ’s Ochtends fietsen er moeder met kinderen langs. “Ik denk dat ze dan even stoppen. Ik zie nooit wie er komt. Eigenlijk wil ik een keer vanuit het huis van de overburen kijken wat er nou gebeurt”, lacht hij.

Tekst loopt door onder de foto

De buurtbieb van Jens. Foto: indebuurt Utrecht

Kastje pimpen

De bieb krijgt binnenkort nog een make-over. “Ik ga ‘m nog pimpen, gezelliger maken. Het wordt nu steeds sneller donker, dus ik wil er lichtjes inhangen. Tussen april en oktober heb ik er tweehonderd boeken doorheen gejaagd. Het moet niet gekker worden.” Erg vindt hij het niet: “Ik ben creatief genoeg en zoek mogelijkheden om aan nieuwe boeken te komen. Als je boeken hebt, kun je ze beter aan mij geven dan bij het oud papier brengen!”

Leestip van Jens!

We vragen Jens nog om een leestip voor volwassenen. Hij denkt na en zegt: “Zelf vind ik Marieke Lucas Rijneveld heel leuk.” De schrijver komt uit Utrecht en liet in een interview met een Belgische krant weten groot fan te zijn van tante Hanna Kraan. “Als mensen gaan schrijven door mijn tante, dat ontroert mij. Dat zijn de beste woorden.”

Heb je thuis nou nog een krat met kinderboeken staan? Dan kun je Jens een berichtje sturen via [email protected]. Hij komt ze dan bij je ophalen. De buurtbieb vind je aan de Mgr. vd Weteringstraat 5H en is volgens Jens open bij daglicht. 

Lees ook:

Utrechter Liza maakt inclusieve wenskaarten: ‘Veel mensen zien zichzelf nu pas voor het eerst terug op een kaart’

Sta jij er bij het kopen van geboortekaartjes bij stil hoe vaak deze in blauw of roze komen? Of wil ...

Dit Utrechtse gezin gaat met een brandweerwagen de wereld over reizen: ‘Dit plan is niet zomaar geboren’

Utrechter Marjon is IC-buddy in het St. Antonius ziekenhuis: ‘Hier hebben ze me nodig en kan ik toch iets doen’

Na een heftige periode reisden Utrechters Joost en Viora de wereld over: ‘Morgen is je niet gegeven’

Brigitte en Ellen maakten het eerste prentenboek over Utrecht en jij kunt ‘m winnen!

adv.