Utrechter Hazjir zit in de tv-serie Moslims Zoals Wij: ‘Verwacht geen islamitische Jersey Shore’

Door Janine Guijt 18 december 2018

Wat gebeurt er als acht Nederlandse moslims met uiteenlopende opvattingen en overtuigingen bij elkaar gaan wonen en onderling gaan bepalen wat de leefregels zijn? Daarover gaat het NTR-programma Moslims Zoals Wij waar Hazjir Adil aan meedoet. 

Vreedzaam bij de waterpijp

Het is in televisieland een bekend concept: sluit een groep mensen voor een bepaalde tijd op in een huis, wacht tot irritaties leiden tot opstootjes et voila: je hebt een spraakmakend televisieprogramma dat met een beetje geluk trending wordt op Twitter. Hoewel Hazjir en zeven andere moslims ook tien dagen werden ‘opgesloten’ in een huis, moeten we het programma Moslims Zoals Wij volgens hem niet in het rijtje Gouden Kooi en Big Brother plaatsen. “Kijk, als je met volwassen mensen bij elkaar gaat wonen dan heb je zo je irritaties, dat kan niet anders. Maar het is een integere serie geworden en geen sensatie-televisie. Bovendien zat de sfeer er vanaf het eerste moment hartstikke goed in”, vertelt de Utrechter. “Neem bijvoorbeeld de momenten dat we met z’n allen bij de waterpijp zaten. Ook al vonden sommige deelnemers dat roken volgens de islam niet mag, toch kwamen ze er dan vreedzaam bij zitten. Als je iemand twee á drie dagen kent, hoeveel kun je dan om iemand geven? Niet zo veel, zou je denken, maar het tegendeel bleek waar.”

Moslims zoals wij Hazjir
De volledige groep. Hazjir is de tweede van rechts. Foto: NTR / ©Lilian van Rooij.jpg

‘De moslim’ bestaat niet

Volgens het persbericht van de NTR wil het programma Moslims Zoals Wij laten zien dat er niet zoiets is als ‘de moslims’, maar dat de moslimgemeenschap bestaat uit heel diverse mensen met verschillende opvattingen. De deelnemers staan in het programma symbool voor die diversiteit. Zo is daar Mohammed uit Saoedi-Arabië die zichzelf als orthodox beschouwt en imam wil worden, maar ook mensenrechtenactiviste Döne, die in 2012 organisator van de eerste Turkse boot op de Amsterdamse Gay Pride was, doet mee. Hazjir zelf was lange tijd agnost, maar zit nu ‘midden in een zoektocht om een trotse moslim te worden’. Sinds het programma gaat hij naar regelmatig naar de moskee.

Vrienden

“Soms schaamde ik me tijdens het programma over het gebrek aan kennis dat ik had over de islam. Maar er was complete openheid in het huis, ik kon juist alles vragen wat ik wilde zonder verketterd te worden. Daardoor heb ik ontzettend veel geleerd over het geloof”, vertelt Hazjir. “En ik heb er een groep vrienden aan over gehouden. We hebben deze week nog met zijn allen ontbeten.”

Biertje

Waren er dan helemaal geen meningsverschillen of discussies? “Natuurlijk wel”, vertelt Hazjir. “Ik heb bijvoorbeeld jarenlang in de Utrechtse horeca gewerkt. Dat is iets waarover de meningen uiteen lopen, want in de horeca wordt alcohol geschonken en veel moslims vinden dat je daarom beter voor een andere werkomgeving kunt kiezen. Verder wil ik niet teveel kwijt over wat er precies gebeurt in het programma. Je moet het maar gewoon gaan kijken. Maar ik kan in ieder geval alvast verklappen dat je mij een biertje ziet tappen.”

Moslims Zoals Wij is nog tot en met 21 december iedere dag om 22.55 uur te zien op NPO2.

Utrechter van de week

Iedere week benoemen we iemand tot Utrechter van de week. Ken jij ook iemand die onze stad een beetje mooier maakt? Heeft jouw buurman een bijzondere hobby? Of ken je een andere Utrechter met een steengoed verhaal? Laat het ons weten!

‘Waarom ben je nog single?’ Marjon kon deze vraag niet meer horen en maakte er een docu-serie over

'Jij single...?! Náh, hoe kan dat nou, je bent zo leuk!', 'Waarom heb je geen relatie?', of 'Wanneer...

adv.