Utrechter Hassan is stand-up comedian: ‘Als comedian moet je alles kunnen zeggen’

Hassan. Foto: Annelien Nijland

Van opticien naar accountmanager en door als stand-up comedian: het is nogal een opvallende carrièreswitch. Eentje die Utrechter Hassan El Rahaui (37) durfde te maken. Want – zo zegt hij zelf – ‘ik was altijd zo serieus aan het doen’. Het was de beste beslissing die hij ooit maakte, want hierdoor heeft hij al opgetreden bij De Wereld Draait Door, staat hij regelmatig op het podium van het Comedyhuis en speelt hij – hopelijk – dit jaar zijn eerste eigen show.

Zo’n acht jaar geleden maakte Hassan een flinke verandering door op werkgebied. Hij vertelt: “Ik merkte dat ik iets zocht naast mijn werk. Ik was toen accountmanager in de chirurgie en was altijd zo serieus aan het doen. Op een gegeven moment vielen dingen op hun plek. Ik werk vanaf mijn vijftiende en heb nooit het gevoel gehad dat ik mijn carrière zelf had gekozen. Toen ging ik het podium op.”

Op het podium van Tivoli

Een vriend van hem tipte een collectief uit Utrecht dat comedycursussen geeft: Het Comedyhuis. “Ik ben daar naartoe gegaan en leerde er van alles. Op dag vijf sta je op het podium.” Lachend zegt hij: “Ik heb toen een bericht op Facebook geplaatst met de boodschap: over vijf dagen sta ik in Tivoli met stand-up comedy. Tachtig vrienden kochten een kaartje. Het optreden was supereng. Maar toen had ik eindelijk het gevoel dat ik leefde. Hoe meer ik dat ging doen, hoe meer ik realiseerde: ik werk om te leven en niet andersom. Dat gevoel had ik wel bij mijn andere baan. Ik realiseerde mij dat dit mijn passie was. Op een gegeven moment ben ik er dus helemaal voor gegaan.”

Eerder mocht Hassan optreden voordat Arjen Lubach op het podium kwam

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Hassan el Rahaui (@standuphassan)

Overal grappen over maken

Of Hassan als comedian alles durft te zeggen? “Dat hangt van de kwaliteit van de grap af. Ik vind dat je overal grappen over moet kunnen maken, maar dat neemt niet weg dat je een bepaalde verantwoordelijkheid draagt. We leven in een land waar je alles mag zeggen, maar je draagt ook verantwoordelijkheid voor wat je zegt.” Hassan denkt dan ook bewust na over wat hij zegt op het podium. Hij vertelt: “Het gaat erom dat je de grap goed formuleert en uitlegt wat erachter zit. Ik zeg weleens wat racistisch, maar luister dan ook naar wat ik erna zeg. De kans is groot dat ik de ironie van de situatie uitleg.”

Praten over depressie

Het liefst praat Hassan over de dingen die dicht bij hem staan. Hij denkt even na: “Waar ik heel erg van houd, zijn de dingen die ‘mij’ zijn. Dus als ik aan het schrijven ben en dan denk: dit kan alleen Hassan zeggen. Dat is voor mij heel chill.” Als voorbeeld noemt hij zijn depressie. “Dat klinkt misschien heel stom en het is geen leuk onderwerp, maar het is onvoorwaardelijk wie ik ben. Als ik daar toffe reacties op krijg, voel ik mij begrepen.” Of de dingen die Hassan vertelt ook waargebeurd zijn? “Ik vertel alleen maar waargebeurde dingen. Het merendeel van mijn teksten zijn autobiografisch. Soms wel een beetje aangedikt”, grapt hij.

Beste grap

Zijn beste grap? Hassan schiet in de lach en zegt: “Dat varieert. Tuurlijk zoek je daarnaar, maar het is er niet per se één. Voor elke fase van je leven heb je iets dat er beter bij past. Ik vind het ook moeilijk om ergens tevreden over te zijn.” Zijn publiek is wel goede graadmeter voor hoe geslaagd zijn grappen zijn. “Wanneer ik trouw blijf aan mezelf en ik een lach in het publiek hoor, dan heb ik het idee dat mensen begrijpen wat ik zeg en is de grap voor mij geslaagd.”

Hassans optreden bij De Wereld Draait Door Amateur Night. Tekst loopt door onder de video.

Grappig zijn bij vrienden en familie

Als stand-up comedian kun je verwachten dat iedereen altijd denkt dat je grappig bent. Wanneer we die vraag stellen kan Hassan dat dan ook beamen. “Het is een lastige dynamiek om uit te leggen. Je bent op je grappigst wanneer je die druk niet voelt. Met mijn comedyvrienden voel ik die druk niet meer. Bij hen voel ik mij comfortabel. Het gaat bijna automatisch, dat we grappig tegen elkaar zijn. Het maakt daarbij niet uit wat er gebeurt of wat het onderwerp is.” En verder? “Mijn familie vindt het heel cool, die kennen mij niet anders. Mijn ouders weten van het begin af aan dat ik dit vak leuk vind. Mijn andere vrienden zeggen weleens: doe eens grappig of ik dacht dat je grappig was?”

Teksten onthouden

Waar wij op de redactie heel nieuwsgierig naar zijn: hoe onthoudt een comedian toch al die tekst? Hassan zegt dat het eigenlijk een beroepsgeheim is, maar wil het antwoord toch graag met ons delen. “Het is oefenen: je werkt ernaartoe om minder tekst vast te zetten. De eerste jaren van je carrière heb je veel A4tjes bij je. Elke comedian werkt ook anders. Hoe ik werk: als mijn gevoel is dat iets grappig is, dan moet ik het trainen, zodat ik dat vervolgens uit mijn hoofd kan uitleggen aan het publiek!”

Een eigen show

Komend jaar is Hassan druk zijn eerste, eigen voorstelling op touw te zetten en houdt daarvoor verschillende try-outs. “Ik ben vroeger ook opticien geweest. In deze voorstelling doe ik een ‘oogmeting’ met het publiek, waarmee ik probeer mijzelf beter te zien. Het is een metafoor, waarmee ik probeer te meten hoe ik het leven, racisme en verschillende onderwerpen zie.” Wil je Hassans show bijwonen of meer te weten komen over hem? Volg hem dan op Instagram.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Utrechter van de Week

Ga naar “Barry Atsma over zijn woonplaats Utrecht: ‘Er is geen stad waarmee je het kunt vergelijken’”

Barry Atsma over zijn woonplaats Utrecht: ‘Er is geen stad waarmee je het kunt vergelijken’

Ga naar “Ongeluk met een goede afloop: de Utrechtse Andrea zakte afgelopen weekend met haar rolstoel door het ijs”

Ongeluk met een goede afloop: de Utrechtse Andrea zakte afgelopen weekend met haar rolstoel door het ijs

Ga naar “Hoe de Utrechtse Anneloes en Hazem uit Jemen vrienden werden: ‘We gaan iedere provincie van Nederland bezoeken’”

Hoe de Utrechtse Anneloes en Hazem uit Jemen vrienden werden: ‘We gaan iedere provincie van Nederland bezoeken’

In onze gids

Ga naar “’t Wapen van Haarzuylen”

’t Wapen van Haarzuylen

 • Brink 2
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
restaurant koenraad

Nu gesloten

Ga naar “Thrill Grill”

Thrill Grill

 • Gangesdreef 110
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Kashmir Kitchen”

Kashmir Kitchen

 • Adelaarstraat 120
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
vegetarisch eten utrecht

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “click & collect”

click & collect

 • Action
 • Geldig t/m 14 maart 2021
Ga naar “Hak potten 330-370 gram en stazakken van € 2,58 voor € 1,29”

Hak potten 330-370 gram en stazakken van € 2,58 voor € 1,29

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 7 maart 2021
Ga naar “Pitloze witte druiven 500 gr/ Sable druiven 400 gr”

Pitloze witte druiven 500 gr/ Sable druiven 400 gr

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 7 maart 2021
Ga naar “Xenos”

Xenos

 • Xenos
 • Geldig t/m 7 maart 2021
Ga naar “Ontdek je ideale bestemming bij Roompot! € 159,00”

Ontdek je ideale bestemming bij Roompot! € 159,00

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 7 maart 2021

Vacatures

Ga naar “Jeugdzorgwerker Utrecht”

Jeugdzorgwerker Utrecht

 • Maandag
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Backoffice medewerker”

Backoffice medewerker

 • Timing Uitzendbureau
 • Fulltime
Ga naar “Communicatie assistent”

Communicatie assistent

 • Select Human Resources B.V.
 • Fulltime
Ga naar “Servicecoördinator”

Servicecoördinator

 • Krosto Techniek
 • Fulltime
Ga naar “Recruitment Consultant”

Recruitment Consultant

 • Voort
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Brieven van Belle”

Brieven van Belle

 • Bistro Belle
 • 30 juli 2020