Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tim haalde een halve ton op voor zijn grote droom: De Utrechtse Boekenbar

Door Anne-Meike van den Berg 18 juli 2017

Broese, de Literaire Boekhandel, Savannah Bay: genoeg boekwinkels in Utrecht zou je denken. Niet volgens Utrechter Tim van den Hoed (27). Via CrowdAboutNow haalde hij €50.000,- op voor een gloednieuw boeken- en koffieconcept: De Utrechtse Boekenbar. “Hoe meer er gelezen wordt, hoe beter.”

Een winkel met een bijzondere boekencollectie, waar je een kop koffie kunt drinken en andere boekenwurmen kunt ontmoeten: precies zo’n plek mist Tim in Utrecht. “De meeste boekhandels hebben, voor een bepaalde groep jonge Utrechters, toch nog een behoorlijk hoge drempel om er binnen te stappen. Ik mis een sfeervolle, gezellige en relaxte plek waar je boeken kunt kopen.” En wat doe je dan? Juist, je besluit gewoon zelf om die plek te beginnen.

Idealistisch plan

Tim noemt het zelf ‘een idealistisch plan’, maar dat heel veel andere mensen er ook in geloven blijkt wel uit de Crowdfundingsactie die de Utrechter is begonnen. Die staat inmiddels namelijk op ‘100% behaald’. Met de €50.000,- die Tim heeft binnengesleept kan hij De Utrechtse Boekenbar nu dus echt gaan beginnen. De eerstvolgende stap: het vinden van een goede locatie.

Is die locatie gevonden, dan krijgt Utrecht er dus een boekwinkel én koffietent bij. “De koffie wordt geschonken door de Utrechtse koffiebranderij Het Koffielab”, vertelt Tim. Maar, benadrukt hij, het gaat straks vooral om de boeken. “Ik wil mooie, bijzondere boeken gaan verkopen. Van literaire romans tot foto- en kunstboeken en kookboeken. Boeken die het waard zijn om een plekje op je boekenplank te krijgen in plaats van op je e-reader.”

UTRECHT-Mobile Boekenbar.
Tim ging in Utrecht op pad met de mobiele boekenbar om zijn idee te promoten

Dó judge a book by it’s cover!

Hebben we het eenmaal over boeken, dan raakt Tim niet uitgepraat. “Ik hou van boeken”, verkondigt hij. “De structuur van het papier, de typografie, de cover. Ja, natúúrlijk ook het verhaal, maar de uitspraak ‘don’t judge a book by it’s cover’ gaat voor mij niet op. Een boek moet er ook gewoon héél mooi uitzien.” Waar die liefde voor boeken vandaan komt? “We hadden vroeger thuis een wandvullende boekenkast. Als kind kon ik daar úren zoet mee zijn. En mijn moeder is fotograaf dus lagen er ook altijd prachtige foto- en kunstboeken in huis.”

Goed, met die passie voor boeken zit het wel snor. Nu nog een locatie voor De Utrechtse Boekenbar, zodat Tim zijn droom met heel Utrecht kan delen. “Sommige mensen verklaren me voor gek, maar ik ga het tóch gewoon doen. Omdat ik geloof ik de kracht van het boek. Zeker in een creatieve stad als Utrecht.”

Utrechter van de week

Ken jij ook een Utrechter met een bijzonder verhaal? Laat het ons weten!

adv.