Sven runt het populaire Instagramaccount UtrechtAlive: ‘Fotograferen in Utrecht voelt als een minivakantie’

Sven. Foto: Sven Geerdes

Dat Utrecht fotogeniek is, hoeven we je niet te vertellen. Maar soms weten fotografen het nog magischer vast te leggen dan menigeen kan. Sven Geerdes, beter bekend onder zijn socialmedianaam @UtrechtAlive, is zo’n fotograaf. Over zichzelf laat hij daar vrijwel niets zien, dus tijd om kennis te maken met de man achter UtrechtAlive.

Sven Geerdes (30) stond bij zijn vrienden bekend als de huisfoto- en videograaf: van foto’s maken tijdens de wintersport tot aftermovies van feestjes. Tot Sven met zijn vriendin in het centrum van Utrecht kwam wonen en letterlijk het licht zag. Het avondlicht welteverstaan. Het warme licht dat soms op romantische wijze door de smalle straatjes van de stad schijnt en het leven in Utrecht net nog even beter lijkt te maken. Deze momenten begon Sven steeds vaker vast te leggen met zijn camera. Hij besloot een Instagramaccount te starten om deze foto’s te delen met anderen. “Het account was voor mij ook een soort stok achter de deur om ook echt drie keer per week die foto’s te maken en posten. Ik dacht: op die manier blijf ik mij als fotograaf ontwikkelen.” 

Fulltime baan

Het account bleek een goede zet, want waar Sven voorheen druk was in de IT-wereld, is het fotograferen inmiddels een fulltime baan geworden. “De shift van de IT, naar fulltime fotografie is vrij geleidelijk gegaan. Ook ben ik Instagram pas redelijk laat gaan zien als een echte business. Nu probeer ik samenwerkingen aan te gaan die bij mij passen, zodat mijn pagina niet een grote reclamefolder wordt. Het is dan ook onwijs tof om de perfecte samenwerking te vinden.” Sinds zijn eerste post in juni 2017 is zijn account inmiddels gegroeid tot meer dan 118.000 volgers!

Lees verder onder de foto’s >

Minivakantie

Het aantal uur dat hij per dag bezig is met UtrechtAlive is lastig te zeggen, mede doordat hij vaak afhankelijk is van meerdere factoren. Al is hij naar eigen zeggen makkelijker geworden in het altijd maar ‘moeten’ produceren. “Ik wil graag voldoende originele foto’s hebben om meerdere keren per week te delen, maar daarbij ben ik afhankelijk van de seizoenen en weersomstandigheden in de stad, en maatregelen zoals bijvoorbeeld de lockdowns die een stad totaal veranderen. Tijdens een lockdown verdwijnt er veel warmte en levendigheid uit de stad die ik juist zo graag vastleg. Daarnaast zijn er altijd periodes waarin het mij creatief makkelijker afgaat dan andere periodes.” Na drukke dagen gaat Sven om te ontspannen juist een rondje ongedwongen fotograferen. “Ik wandel door de stad met een lekker muziekje op en ik kan dan de mooie momenten vastleggen in een halflege stad. Dat voelt als een minivakantie.”

De start van de nacht

Na vier jaar bijna dagelijks fotograferen zou je denken dat je elk plaatje wel geschoten hebt, maar Sven ziet nog overal mogelijkheden. “De horeca verandert bijvoorbeeld steeds en soms komt er nieuwe verlichting in het straatbeeld. En vergeet ook niet de seizoenen. Juist omdat we in Nederland wonen, hebben we verschillende weersomstandigheden. Zo kun je iedere straat wel in vier verschillende seizoenen vastleggen. Daar probeer ik dan wel mee te werken, juist omdat het enorm contrasterend kan zijn.” Het ochtend- en avondlicht, ook wel bekend als het ‘golden hour of blue hour’, zijn bij Sven geliefd. “Dat geeft natuurlijk wel een bepaalde sfeer. Waar ik vooral fan van ben is net iets later. Dus juist het begin van de avond, ‘de start van de nacht’. Mensen zijn nog buiten, uit de cafés schijnt van dat warme licht, de straatverlichting springt aan, maar toch heb nog een beetje resterend daglicht. Die balans is gewoon onwijs mooi.” 

Lees verder onder de foto’s >

Hoogtepunt

Sven haalt veel voldoening uit de reacties die hij op zijn werk krijgt. “Soms krijg je berichten van mensen die al twintig jaar niet meer in Utrecht zijn geweest en die dan herinnerd worden aan hun studententijd hier. Ze vertellen mij dan dat ik Utrecht vastleg op de manier zoals zij het zich herinneren en dat is gewoon supermooi om te horen.” Een persoonlijk hoogtepunt voor Sven is toch wel het feit dat in 2019 het internationale reisplatform Lonely Planet zijn foto uitkoos als coverfoto op hun maandelijkse tijdschrift. “Eerst geloof je het eigenlijk niet en ga je dubbelchecken of het echt Lonely Planet is die mailt. Een cover op een tijdschrift is iets tastbaars. Het wordt toch ineens echt.” Door de publicatie werd ons stadsie ook buiten de landsgrenzen bekender. 

Lees verder onder de foto >

Foto: Sven Geerdes/UtrechtAlive

Buitenland

Om zelf buiten de landsgrenzen te fotograferen heeft Sven zeker wel eens over nagedacht. “Ik ben net terug uit Aken en ik heb daar één avond ongeveer drie kwartier foto’s gemaakt. Ook daar kon ik precies de sfeer vangen zoals ik in Utrecht doe. Het was voor mij een hele nieuwe stad, maar dat geeft wel aan dat ik mij op een bepaalde manier heb ontwikkeld als fotograaf. Het betekent dat ik dit dus in iedere stad kan  doen en dat is heel gaaf.” Ook geeft Sven aan dat veel van zijn volgers hem niet per se volgen om Utrecht, maar vooral om de sfeer die zijn foto’s weergeven. “Dat ik beelden uit Aken op Instagram postte, was ook een beetje een experiment om te kijken hoe mensen daarop reageren. Nu komen volgers zelf met suggesties voor andere steden en dan denk ik er wel aan of ik het misschien ook iets breder moet trekken. Dat lijkt mij ook leuk. Bijvoorbeeld een keer in de maand een andere stad laten zien op UtrechtAlive. Dat lijkt mij wel wat.” 

Instagram

Sven legt uit dat fotoplatform Instagram snel verandert en momenteel vooral TikTok – gericht op korte video’s – als grootste concurrent ziet. Het bedrijf pusht Instagrammers dan ook om meer video’s te posten. “Ik heb twee video’s gemaakt in de sfeer van mijn fotografie, en dat ging als een speer. Een van de filmpjes is inmiddels vier miljoen keer bekeken. Het is natuurlijk supertof, maar wel echt een andere tak van sport.” Doordat Sven ooit begon als amateur-videomaker is de wereld van video hem totaal niet vreemd. “Ik ben wel van plan mij daar dit jaar wat meer op te gaan richten. Je kunt met video toch net wat meer laten zien en wat meer in dat moment komen. Al helemaal met de juiste muziek erbij.” Het lijkt er dus op dat we nog lang van Svens werk kunnen genieten met hier een daar een uitstapje naar andere steden.

Utrechter van de week

Iedere week benoemen we iemand tot Utrechter van de week. Ken jij ook iemand die onze stad een beetje mooier maakt? Heeft jouw buurman een bijzondere hobby? Of ken je een andere Utrechter met een steengoed verhaal? Laat het ons weten!

Lees ook:

Meer in deze categorie

Utrechter van de Week

Ga naar “De Utrechtse Christa biedt een tussenjaar aan in Valencia: ‘De focus ligt op persoonlijke ontwikkeling’”

De Utrechtse Christa biedt een tussenjaar aan in Valencia: ‘De focus ligt op persoonlijke ontwikkeling’

Ga naar “Bülent uit Utrecht is donorassistent bij de Powerbank: ‘Je redt er levens mee’”

Bülent uit Utrecht is donorassistent bij de Powerbank: ‘Je redt er levens mee’

Ga naar “Paul (43) is brandweerman in Utrecht: ‘Wat we daar aantroffen, was één grote chaos’”

Paul (43) is brandweerman in Utrecht: ‘Wat we daar aantroffen, was één grote chaos’

In onze gids

Ga naar “TAPT Festival”

TAPT Festival

 • Brouwerijen
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Calvé Knoflook”

Calvé Knoflook

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Ga naar “Lipton”

Lipton

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Kipling dames tas € 32,99”

Kipling dames tas € 32,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “5-daagse treinreis incl. hotelovernachtingen € 199,00”

5-daagse treinreis incl. hotelovernachtingen € 199,00

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Jurk** M t/m XL € 9,99”

Jurk** M t/m XL € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Blokker heteluchtfriteus XXL BL-18301 van € 79,99 voor € 65”

Blokker heteluchtfriteus XXL BL-18301 van € 79,99 voor € 65

 • Blokker
 • Geldig t/m 22 mei 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker verse vis en vlees afdeling (m/v)”

Medewerker verse vis en vlees afdeling (m/v)

 • Amazing Oriental Hoog Catharijne
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Versnelde BBL opleiding apothekersassistent”

Versnelde BBL opleiding apothekersassistent

 • Apotheek Marco Polo
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Vacature wijkcultuurcoach/ programmeur”

Vacature wijkcultuurcoach/ programmeur

 • ZIMIHC
 • Parttime

Topper

Ga naar “Verkoopadviseur Scandinavisch Design”

Verkoopadviseur Scandinavisch Design

 • Eijerkamp Veenendaal
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Accountmanager Horeca”

Accountmanager Horeca

 • Uitgeverij PS: bv
 • Parttime

Topper

Agenda

Ga naar “ZIMIHC Sessie Zuilen”

ZIMIHC Sessie Zuilen

 • ZIMIHC
 • 19 mei 2022

Topper

Ga naar “Utrecht Zingt met het Nederlands Kamerkoor #uncut”

Utrecht Zingt met het Nederlands Kamerkoor #uncut

 • ZIMIHC
 • 17 mei 2022

Topper

Ga naar “Unieke combinatie van dans en geschiedenis”

Unieke combinatie van dans en geschiedenis

 • Stichting Danscentrum Utrecht
 • Van 1 mei t/m 10 jul

Topper

Ga naar “Splinters van Verlangen”

Splinters van Verlangen

 • ZIMIHC
 • 19 mei 2022

Topper