Stoer! Jeske is brandweervrouw: ‘Je moet wel een beetje tegen een stootje kunnen’

Door Georgia Oost 26 februari 2019

Ondanks dat Jeske Sluijk (35) de enige brandweervrouw in haar korps is, vindt ze het werk geweldig. Al zes jaar lang rukt ze samen met haar collega’s uit als er ergens in Utrecht brand is. Wij waren wel benieuwd hoe het is om onderdeel te zijn van het brandweerkorps.

Als ze niet bezig is met het blussen van een brand of het beantwoorden van vragen, dan is Jeske op basisscholen uitleg aan het geven over brandveiligheid. Ook tijdens het interview kan het zo gebeuren dat haar pieper afgaat en ze plotseling in de brandweerwagen moet springen. “Maar hopelijk zit je hier dan nog als ik terugkom!”  

‘Zelfs de dominee zit bij ons korps’

Blussen met de dominee

Jeske werkt met een grote groep mensen, die naast hun werk bij de brandweer ook allemaal hun eigen baan hebben. “De fietsenmaker, timmerman, aannemer… Zelfs de dominee zit bij ons korps!” Een gevarieerde groep dus. “Werken bij de brandweer is echt geweldig. Mijn band met mijn ploeg is enorm hecht, we hebben zelfs een groepje waar we elk jaar mee op wintersport gaan. Toen ik net was bevallen van mijn kindje stond mijn ploeg een paar dagen later op de stoep. En toen ik na een tijdje nog niet terug was gekomen, kreeg ik een bos bloemen met ‘we missen je’ als boodschap erbij. Dat soort dingen geven me echt een warm gevoel. Geweldig dat ik onderdeel mag uitmaken van zo een mooi team.”

‘Ik ben ondertussen one of the guys geworden’

Biertje na de brand

Als enige vrouw bij de brandweer werken is niet niks, vindt Jeske. “In het begin was het wel even wennen, sommige mannen wilden mij echt uittesten. Dat is niet kwaad bedoeld: zij willen ook gewoon weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Maar na ongeveer een half jaar was het goed. Toen had ik ze overtuigd dat ik wel echt met ze mee kon. Ik ben ondertussen wel one of the guys geworden, zo gaat dat nou eenmaal. Gewoon lekker erbij zitten als ze na werk een biertje gaan drinken, niet teveel druk maken over de opmerkingen die je naar je hoofd geslingerd krijgt. Je moet natuurlijk wel tegen een stootje kunnen!”

‘Tijdens de date ging mijn pieper ineens af’

Vurige date

Als brandweervrouw heeft Jeske natuurlijk altijd haar pieper bij zich, zodat ze ieder moment klaar is om naar de kazerne te gaan als er brand is. Dat zorgt er alleen wel eens voor dat ze haar afspraken op pauze moet zetten, zoals haar eerste date met haar huidige partner: “Op onze eerste date was hij langsgekomen om een filmpje te kijken. Ging m’n pieper dus opeens af tijdens de film! Dat bleek achteraf mijn eerste grote brand te zijn. Hadden we net een gezellige avond, stond ik tot diep in de nacht plotseling een brand te blussen. Hij heeft wel op me gewacht, gelukkig. En nu, een paar jaar later, hebben we een samen een kindje.”

Meer vrouwen bij de brandweer

Over de vraag of Jeske graag meer vrouwelijke collega’s zou willen, hoeft ze niet lang na te denken. “Dat lijkt me fantastisch! Het is hier heerlijk en iedereen is hartstikke aardig, maar ik vind het ook belangrijk dat er meer vrouwen bij de brandweer komen – dat zou goed zijn voor de dynamiek. In deze tijd moet daar niet zoveel onderscheid meer in gemaakt worden, vrouwen kunnen dit ook.” Of Jeske tips heeft voor vrouwen die ook bij de brandweer willen? “Gewoon doen, echt. Zorg dat je fysiek fit bent, en pak het goed aan. Je mag echt wel om hulp vragen.”

Heb je vragen over brandveiligheid in je huis? Je kan altijd het nummer 06-12958599 een berichtje sturen.

Utrechter van de week

Iedere week benoemen we iemand tot Utrechter van de week. Ken jij ook iemand die onze stad een beetje mooier maakt? Heeft jouw buurman een bijzondere hobby? Of ken je een andere Utrechter met een steengoed verhaal? Laat het ons weten!

"Spijkers met Koppen is een ontzettend leuk programma om voor te werken." Foto: Georgia Oost

Margareth is eindredacteur bij Spijkers en Koppen en fietst na 15 jaar nog steeds lachend naar haar werk

Het is al dertig jaar een begrip in Nederland: het radioprogramma Spijkers met Koppen dat iedere zat...

Bobby en Jessica reizen de wereld rond in hun busje: ‘We hebben alle vrijheid van de wereld’

Robin inspireert Utrecht met haar body positivity: ‘Ik ben nu veel zwaarder, maar ook veel gelukkiger’

adv.