Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Utrechtse Sophia schilderde haar weg uit de bijstand: ‘De Domtoren was mijn redding’

Door Janine Guijt 7 juli 2020

Dat Sophia Anastasia (58) haar bijstandsuitkering gedag kon zwaaien, kwam door drie dingen: de Domtoren, Facebook en, tja, je moet het natuurlijk wél kunnen. “Want ja, als je schilderijen prut zijn, wordt het nóg niks.”

Officieuze stadsschilder van Utrecht

“Ik wéét dat je gaat bellen, maar toch schrik ik me dan lam op het moment dat die telefoon rinkelt”, roept Sophia uit als ze opneemt. Ze legt uit dat ze aan het schilderen was. “En dan zit ik gewoon helemaal in mijn eigen wereld. De buitenwereld bestaat dan gewoon even niet.” Tijdens het interview schildert Sophia gewoon door. Ze werkt op dit moment aan een schilderij van het stuk Catharijnesingel ter hoogte van het TivoliVredenburg en Hoog Catharijne. Het Poortgebouw is ook te zien op het werk en dat gedeelte vergt nogal wat precisie: “Ooh die gekleurde vlakjes, wat een gepriegel!”. Vorige maand postte Sophia het schilderij (dat nog niet af is) in de populaire Facebookgroep Je Bent Utrechter Geweest Als met erboven de vraag ‘Mag ik mezelf nu stadsschilder van Utrecht noemen?’. 130 leden reageerden met een volmondig ‘ja!’ en de foto kreeg 409 likes.

Afwijzing op afwijzing

Al die lof staat in schril contrast met wat Sophia in 2000 ervoer. Nadat ze 20 jaar op Bali gewoond had en leefde van haar kunst, verhuisde ze weer terug naar Utrecht. Eenmaal in de Domstad wilde niemand haar schilderijen kopen. “Ik kreeg geen voet aan de grond. Galeriehouders vertelden me dat ze mijn schilderijen heel mooi vonden, maarja, ik was niet bekend en daarom wilden ze niet met me in zee.” En zo leefde Sophia van €300 per maand als alleenstaande moeder van twee kinderen. Uiteindelijk kwam ze in de bijstand terecht. “Van iedereen om mij heen hoorde ik dat ik een ‘gewone baan’ moest zoeken. Maar ik had tot die tijd een goede carrière als kunstenaar, mijn werk verkocht altijd heel goed.

Tekst loopt door onder de foto.

Het schilderij waar Sophia aan werkte toen wij haar spraken. Foto: Sophia Anastasia

De Dom als redding

Sophia leefde van de Bijstand toen iemand voorstelde om eens de Domtoren te schilderen. Dat deed ze. Toen het af was, maakte ze met haar telefoon een foto van het werk en liet ze het werk aan een kennis zien. “Wat kost die?”, reageerde diegene. “Ik antwoordde met ‘duizend euro’ en de kennis zei: ‘verkocht!’. Gewoon vanaf een schermpje, hè? Ik had meteen spijt dat ik niet méér had gezegd, want als je ervan moet leven is duizend euro eigenlijk te weinig en ik moest dit geld natuurlijk netjes inleveren bij de sociale dienst.”Met de Domtoren had Sophia goud in handen. Na een aantal Domtoren-schilderijen kon ze uit de bijstand stappen. Facebook heeft daar aan bijgedragen, want binnen korte tijd werden de schilderijen van Sophia daar razend populair. Inmiddels schildert Sophia ook andere Utrechtse stadsgezichten, zoals dus de singel. “Dat wordt wel spannend, hoor. Want in tegenstelling tot de Domtoren is dit niet iets waarvan veel mensen zeggen: dit wil ik hebben.” Toch weerhoudt dat Sophia er niet van om het schilderij te maken. “Deze plek intrigeert me. Want eigenlijk vind ik dat gebouw achter het Poortgebouw oerlelijk. Maar er zit ook een bepaalde schoonheid in de lelijkheid van deze plek. Dat wil ik vastleggen.

“Eigenlijk vind ik dat gebouw achter het Poortgebouw oerlelijk, maar de schoonheid áchter die lelijkheid wil ik graag vastleggen’

Facebook vervangt galerie

Sophia doet ongeveer een half jaar over een schilderij, al werkt ze ondertussen ook aan andere schilderijen. Uiteindelijk moet dit werk €2300,- opbrengen. “Het luistert heel nauw allemaal: vooral de verhoudingen zijn lastig. Als het fout gaat, stoor je je er voor altijd aan. Maar ik wil ook niet dat mijn werk fotografisch wordt, het moet wel interessant blijven.” Galeries staan nog steeds niet in de rij voor Sophia, maar dat maakt haar weinig uit. “Nu Facebook er is en je op die manier gratis je werk kunt laten zien, ben ik daar niet meer zo geïnteresseerd in. Dat we als kunstenaars nu minder afhankelijk zijn vind ik echt een verworvenheid van deze tijd.”

‘Mam, zoek eens een echte baan’

Facebook heeft Sophia niet alleen klanten opgeleverd, maar zelfs vrienden. “Die waardering die ik daar krijg, dat blijft ongelofelijk. Ik heb lang het idee gehad dat ik tegen de bierkaai aan het vechten was. Zelfs mijn kinderen zeiden dat ik ‘nu maar eens een normale baan moest gaan zoeken’. En dan post je een foto op Facebook en krijg je zoveel erkenning. Geweldig.”

Utrechter van de week

Ken jij ook een Utrechter met een bijzonder verhaal? Laat het ons weten.

Lees ook:

Bizarre droom gehad? De Utrechtse Rob maakt er een strip van: ‘Dromen zijn goudmijntjes’

Van saaie documenten tot ingewikkelde presentaties: de Utrechtse Rob van Barneveld maakt complexe in...

Leroy Lucas organiseert Keti Koti in Utrecht: ‘Het is niet wit tegen zwart. Het is iedereen tegen racisme’

Willem (74) en Mieps (73) zijn nog altijd dolverliefd én spelen in de nieuwe clip van Snelle: ‘Er is niets in scène gezet’

Denise blaast boekhandel De Wijze Kater nieuw leven in: ‘Het idee dat hier iets anders zou komen, ging me aan het hart’

De Utrechtse presentator Daan Boom vermaakt ons al weken met briljante thuisblijfvideo’s: ‘Ik wilde graag iets bijdragen”

Lisanne verloor haar moeder en schreef een boek over rouwen: ‘Ik wist niet waar ik het zoeken moest’

adv.