Grace is wijkagent in Utrecht: ‘Een nieuw mensenleven dat al na één dag ophoudt, dat blijft wel aan je knagen’
Al op de kleuterschool droomde Grace Henriquez ervan: als ik later groot ben, word ik (motor)agent. Jaren later is die…
Samyra Geerman (23) uit Utrecht is onder meer gediagnostiseerd met een autismespectrumstoornis, persisterende depressie (chronische depressie) en een vermijdende persoonlijkheidsstoornis. Ze heeft een psychosociale hulphond nodig die haar helpt zich staande te houden in de maatschappij. Een probleem: aan het opleiden van zo’n hulphond hangt een flinke prijskaart. Daarom is ze een crowdfunding gestart.
Zo’n 8.000 euro, dat kost de opleiding van pup tot hulphond. Dit bedrag wordt volgens Samyra niet vergoed door zorgverzekeraars of (de meeste) gemeenten en zelf kan ze het ook niet betalen. ”Een hulphond wordt gezien als een therapeutisch middel en niet als noodzakelijke begeleiding, daarom wordt het helaas niet vergoed”, legt Samyra uit. Dat betekent dat ze op een andere manier aan geld moet komen. Samyra hoopt dat mensen een steentje willen bijdragen door geld te doneren om het streefbedrag bij elkaar te krijgen. Inmiddels heeft ze bijna 3000 euro ingezameld. ”Daar ben ik heel blij mee.”
Lees verder onder de post >
Na jarenlange behandelingen is Samyra ver gekomen in haar herstel, maar blijven haar problemen dusdanig erg dat ze een grote invloed hebben op haar leven. ”Ik ben heel snel overprikkeld waardoor ik het heel lastig vind om bijvoorbeeld naar school of naar de supermarkt te gaan. Door de vele prikkels krijg ik een error in mijn hoofd en klap ik dicht.” Samyra beschrijft het als een toestand van verlaagd bewustzijn.
”Op zo’n moment raak ik eerst in paniek en beland kort daarna in een blackout”, vertelt ze. ”Wat er daarna gebeurt, kan ik me achteraf niet herinneren. Gevaarlijk en eng, want tijdens zo’n aanval ben ik ook niet bewust van wat er om mij heen gebeurt.” Hoe daar in het openbaar op wordt gereageerd? ”Mensen hebben het meestal niet door. Ik sta dan bijvoorbeeld een uur voor me uit te staren of loop rondjes op automatische piloot. Daarna ben ik doodop en kan ik die dag niks meer doen.”
Samyra legt uit waar een getrainde hulphond in haar situatie bij kan helpen. “Een hulphond signaleert spanning en overprikkeling, zodat ik er iets mee kan doen voordat het uit de hand loopt. Als ik in paniek raak of een blackout krijg door de vele prikkels – in bijvoorbeeld een supermarkt – kan een hulphond mij gerustellen en naar de uitgang begeleiden. Daarnaast helpt een hulphond om een goed ritme aan te houden en naar buiten te gaan.” Op momenten dat ze erg depressief is, vindt Samyra het moeilijk om naar buiten te gaan. ”Voor een hond zou ik dit wel doen, omdat ik veel om dieren geef.”
Samyra’s angstaanvallen zorgen ervoor dat ze sociale situaties vermijdt. ”Een hulphond mag bijvoorbeeld mee naar de universiteit waardoor ik het niet alleen hoef te doen en de kans op vermijding kleiner wordt.”
Samyra zit niet passief te wachten tot het geld van de crowdfunding binnenstroomt, maar steekt haar handen actief uit de mouwen om het streefbedrag te realiseren. ”Op www.bestaansrecht.net illustreer ik persoonlijke portretten, heb ik een webshop met onder andere zelfgemaakte wenskaarten en een e-book waarin ik mensen leer illustreren.” Al het geld dat ze via haar website binnenhaalt gaat naar de opleiding van haar toekomstige hulphond.
Lees verder onder de post >
Om het taboe rondom mentale gezondheid te verbreken, deelt Samyra haar ervaringen op haar Instagrampagina @bestaansrecht. ”Ik wil mijn ervaringen op een positieve manier inzetten om anderen te helpen. Door de vele (groeps)therapieën heb ik me gerealiseerd hoe nuttig het is om open te spreken over mentale gezondheid. Het heeft mij erg geholpen.” Samyra krijgt op Instagram regelmatig reacties van mensen die zich herkennen in haar verhaal en er steun uithalen. ”Dat vind ik heel fijn om te horen en het geeft voldoening.”
Iedere week benoemen we iemand tot Utrechter van de week. Ken jij ook iemand die onze stad een beetje mooier maakt? Heeft jouw buurman een bijzondere hobby? Of ken je een andere Utrechter met een steengoed verhaal? Laat het ons weten!
In onze gids
Populaire rubrieken