Robbert is medeoprichter van het reizende restaurant De Maaltuin: ‘Deze locaties zijn verborgen parels’

Robbert Maas
Robbert Maas. Foto: Ruud Voest

De Maaltuin is een concept dat en plein air dineren een andere dimensie geeft. Op prachtige historische locaties genieten bezoekers van een speciale avond uit met diner, in bijvoorbeeld een fort of botanische tuinen. Robbert Maas (36) is een van de bedenkers van dit idee en vertelt hoe het is ontstaan.

Het avontuur begint in 2016 in de Botanische tuinen. “Ik werkte op het Science Park en kende de tuinen goed”, vertelt Robbert. “Voor mijn gevoel miste er nog wat en ik vond het zonde het door jonge Utrechters niet zo goed gevonden werd. Mensen tussen de 25 en 45 jaar zag je er weinig. Hoe vaak hoor je wel niet: ik ken de Botanische Tuinen wel, maar ik ben er nog nooit geweest. Dat is zonde en dus wilde ik het meer onder de aandacht brengen.” 

De eerste editie

De 36-jarige Utrechter is al jaren ondernemer en heeft onder andere De Daktuin opgericht. Toen dit culinair-culturele evenement in 2016 niet door kon gaan, wilde Robbert iets anders organiseren. Samen met zijn compagnon Lubbert de Boer bedacht hij het nieuwe concept dat plaats moest gaan vinden in de Botanische Tuinen. En zo was De Maaltuin geboren. “Naast het aanbieden van een diner wilden we de mensen ook de mooie tuinen laten zien. Het plan was de gasten rondleiden en de historie van de tuinen delen. We zijn dan ook met een hortulanus om de tafel gaan zitten om mooie verhalen over de tuin op te halen.” In iets meer dan een maand tijd kwam de eerste editie tot stand en kwamen er maar liefst achthonderd mensen op af. “Het was een hele leuke eerste editie”, vertelt Robbert trots. 

Geschiedenis

Het smaakte letterlijk naar meer en er volgden meerdere edities. “Door de jaren heen zijn we steeds creatiever geworden in hoe we die verhalen kunnen vertellen”, legt Robbert uit. “We zagen in; wat we in de Botanische Tuinen doen, is hartstikke mooi. Dit kunnen we op heel veel andere locaties ook uitvoeren. Er zijn namelijk veel erfgoedlocaties in Nederland die er behoefte aan hebben om via een andere manier hun verhaal te vertellen en meerdere doelgroepen te bereiken.” 

Dit ‘on the road’-idee kwam mede doordat compagnon Lubbert dagelijks langs een waterlinie-fort reed en zich afvroeg wat het nou precies was. “Er staat vaak een groot hek om zo’n fort heen of het ligt verborgen in het landschap. Dat mysterieuze kriebelde de verbeelding.” In 2019 trokken Robbert en Lubbert de stoute schoenen aan om De Maaltuin elders op te zetten. “We zijn vervolgens naar Paleis Soestdijk, de Botanische Tuinen van Rotterdam, Vliegbasis Soesterberg en het Muiderslot gegaan. Deze en veel andere locaties zijn vaak verborgen parels, maar bezitten ook veel mooie verhalen.” 

Lees verder onder de foto’s >

Bijzondere avond

Maar wat maakt het geheel dan zo speciaal? “Het is vooral een bijzondere avond uit. Dineren is natuurlijk laagdrempelig en iedereen vindt het leuk”, begint Robbert. “Maar als je bij ons aankomt, sturen we je vaak eerst even op pad. Bijvoorbeeld met een uitgestippelde route of een landkaart. Zo verken je de plek en kom je onderweg allerlei dingen tegen. Ook krijg je alvast een welkomstdrankje en amuse. Vervolgens beland je bij de restaurantsetting waar je kunt genieten van een vijfgangendiner en muzikanten die tussen de tafels door meanderen. Ook vindt er tijdens het diner vaak nog een culturele verrassing plaats. Het is een creatieve manier om kennis te maken met de historische locaties.” Robbert geeft aan dat het team ook iedere editie anders maakt, bijvoorbeeld met een andere menukaart en andere beleving.

De Maaltuin biedt per dag plaats aan honderd gasten. “Het is een fijne gezellige plek, maar toch ook nog intiem. Je hebt niet het idee dat je op een groot evenement bent.” De venue blijft zo’n vier tot vijf weken aanwezig op dezelfde locatie en ontvangt rond de tweeduizend bezoekers. Sinds vorig jaar heeft De Maaltuin ook een vaste chef-kok. “Hij bedenkt seizoensgerechten die ook nog eens aansluiten bij de locatie. Zo verwerkt hij geregeld kruiden of eetbare planten in het menu die rechtstreeks uit de Botanische Tuinen komen.”  

Lees verder onder de foto’s >

Bitter pil

Net als veel andere horecaondernemers werd het team van De Maaltuin flink geraakt tijdens de pandemie. “Het was wel zwaar, vooral in de wintermaanden. We zijn acht maanden dicht geweest en dat is gewoon echt heel lang. We hadden ook winteredities gepland, maar die gingen dus niet door. Het was wel een bittere pil”, aldus Robbert. Toch heeft het team zijn tijd nuttig besteed. “We zijn in die tijd keihard gaan werken, zodat er een driedubbel zo sterk concept stond zodra we weer open mochten. We hebben die tijd gebruikt om bijvoorbeeld nieuwe locaties te werven en nieuwe belevingen en menukaarten te bedenken.“ 

Gelukkig zijn de lockdowns inmiddels voorbij en is 10 maart de eerste 2022-editie van start gegaan in het Muiderslot. De editie is zelfs al uitverkocht. “Dit jaar hebben we achttien edities op twaalf verschillende locaties gepland. Hiervan zijn er een aantal nieuw, waaronder Slot Zuylen en Maritiem Museum in Rotterdam.” Dit jaar hoopt het team wel te kunnen afsluiten met een wintereditie rond de kerstdagen. 

Zelf meemaken?

In de omgeving Utrecht vind je De Maaltuin onder andere op de locaties: Slot Zuylen, Fort Ruigenhoek, Fort Rijnauwen, Paleis Soestdijk en Vliegbasis Soesterberg. Wil je meer weten of een plaats bemachtigen bij dit bijzondere concept, kijk dan op https://www.demaaltuin.nl. Daar vind je alle data en informatie om zelf een bijzondere avond uit te gaan. 

Utrechter van de week

Iedere week benoemen we iemand tot Utrechter van de week. Ken jij ook iemand die onze stad een beetje mooier maakt? Heeft jouw buurman een bijzondere hobby? Of ken je een andere Utrechter met een steengoed verhaal? Laat het ons weten!

Lees ook:

Meer in deze categorie

Utrechter van de Week

Ga naar “Laat je inspireren! 5 x Utrechters die zich inzetten voor stadsgenoten”

Laat je inspireren! 5 x Utrechters die zich inzetten voor stadsgenoten

Ga naar “Utrechtse Marieke verzorgt haarstukken voor mensen met haarverlies: ‘Je hoort heftige verhalen’”

Utrechtse Marieke verzorgt haarstukken voor mensen met haarverlies: ‘Je hoort heftige verhalen’

Ga naar “Utrechtse Redouan (26) helpt kansarme jongeren hun dromen waar te maken: ‘Ik heb veel zelf moeten doen’”

Utrechtse Redouan (26) helpt kansarme jongeren hun dromen waar te maken: ‘Ik heb veel zelf moeten doen’

In onze gids

Ga naar “Heirloom – Venues of Utrecht”

Heirloom – Venues of Utrecht

  • Kantooradres: Pausdam 10
  • Restaurants en horeca
  • Gesloten
Paushuize Eeuwdiner UtrechtPaushuize Eeuwdiner Utrecht
Ga naar “Miyagi & Jones Utrecht”

Miyagi & Jones Utrecht

  • Veemarktplein 42
  • Restaurants en horeca
  • Gesloten
    4,4
    (1,0k)
sushi restaurant utrechtsushi restaurant utrecht

Nu gesloten

4,4
(1,0k)

Aanbiedingen

Ga naar “Effectief afslanken voor maar €89,-”

Effectief afslanken voor maar €89,-

  • Hair & Body
  • Geldig t/m 31 december 2022

Topper

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

  • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Greyhound dames- of herensloffen van € 12,49 voor € 9,99”

Greyhound dames- of herensloffen van € 12,49 voor € 9,99

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 27 november 2022
Ga naar “BOSCH stofzuiger BGB2LB1 van € 99,99 voor € 69,99”

BOSCH stofzuiger BGB2LB1 van € 99,99 voor € 69,99

  • Blokker
  • Geldig t/m 27 november 2022

Vacatures

Ga naar “(Leerling) kraamverzorgende”

(Leerling) kraamverzorgende

  • Het KraamZorg Bureau
  • Parttime
het kraamzorgbureauhet kraamzorgbureau

Topper

Ga naar “Medewerker housekeeping”

Medewerker housekeeping

  • Grand Hotel Karel V
  • Fulltime

Topper

Ga naar “Vacature Manager bediening”

Vacature Manager bediening

  • Heirloom – Venues of Utrecht
  • Fulltime/Parttime
Het team van Heirloom | Foto: Dominique Egging FotografieHet team van Heirloom | Foto: Dominique Egging Fotografie

Topper

Ga naar “Vacature Zelfstandig werkend kok”

Vacature Zelfstandig werkend kok

  • Heirloom – Venues of Utrecht
  • Fulltime/Parttime
Het team | Foto: Dominique Egging FotografieHet team | Foto: Dominique Egging Fotografie

Topper

Ga naar “Allround winkelmedewerker Jamin Utrecht Hoog Catharijne”

Allround winkelmedewerker Jamin Utrecht Hoog Catharijne

  • Jamin
  • Parttime
Jamin

Agenda

Ga naar “Winterwinkelen bij Vechtclub XL”

Winterwinkelen bij Vechtclub XL

  • Vechtclub XL
  • 27 november 2022

Topper

Ga naar “Kerstmarkten in Utrecht”

Kerstmarkten in Utrecht

  • Van 8 dec t/m 23 dec
Kerstmarkten Utrecht
Ga naar “Utrecht Maakt Kennis Schuld(ig)”

Utrecht Maakt Kennis Schuld(ig)

  • Hogeschool Utrecht
  • 1 december 2022

Topper

Ga naar “Gratis proefles naaien”

Gratis proefles naaien

  • LOU Oudenoord
  • T/m 28 nov
Ga naar “We All Love 80’s 90’s 00’s NYE – Winkel van Sinkel”

We All Love 80’s 90’s 00’s NYE – Winkel van Sinkel

  • Winkel van Sinkel
  • Van 31 dec t/m 1 jan