Pjotr en Kalda werken in het community café van het azc in Utrecht: ‘Het voelt alsof we één grote familie zijn’

Pjotr en Kalda. Foto: Tinke Posthouwer

Op het terrein van het azc op de Joseph Haydnlaan is in 2020 community café A Beautiful Mess gestart. Het is een initiatief van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Refugee Company. In het café koken de bewoners van het azc samen, leren ze de Nederlandse taal en doen ze sociale contacten op. Wij spraken met coach Pjotr en medewerker Kalda.

“Alles wat je hier ziet hebben we samen met de trainees opgebouwd”, vertelt Pjotr. Hij heeft de leiding in het café en is vanaf het begin betrokken bij het initiatief. “Er was hier helemaal niks: we hebben de boel geschilderd, lampionnen opgehangen en de ruimte ingericht”, vertelt hij trots. Hoe hij terecht is gekomen bij het café? “Ik heb toegepaste psychologie gestudeerd en werk al sinds mijn zestiende in de horeca. Ik raakte werkloos door corona en moest op zoek naar een nieuwe baan. Mijn vriendin bracht A Beautiful Mess onder mijn aandacht. Ze zei: volgens mij heb je met dit werk het beste van twee werelden.”

Het doel

De trainees van het café wonen allemaal in het azc. In het sfeervolle café leren ze alles over het horecavak. Zo krijgen ze onder andere een baristacursus en keukentraining. “We ondersteunen hen daarnaast bij het leren van de Nederlandse taal, het versterken van hun sociale netwerk en welbevinden en helpen hen met dagelijkse activiteiten”, legt Pjotr uit. Een van de hoofddoelen is ook om buurtbewoners en bewoners van het azc in een ontspannen sfeer kennis te laten maken met elkaar. “Het is voor de bewoners fijn om even weg te zijn uit hun kamer in het azc en andere contacten op te doen.” Op dit moment maken zestien trainees deel uit van het trainingsprogramma. In het afgelopen jaar gingen meer dan honderd bewoners hen al voor.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Kalda uit Eritrea

De 22-jarige Kalda uit Eritrea begon één jaar geleden – toen het café nét was opgestart – als trainee bij A Beautiful Mess. Inmiddels heeft ze een verblijfsvergunning gekregen en is ze officieel in dienst bij het community café. “Ik woon nu bijna drie jaar in Nederland”, vertelt ze. Ze is in haar eentje naar Nederland afgereisd. Op 1 januari 2021 kreeg ze het verlossende bericht: ze mag in Nederland blijven. “Ik was heel blij en dankbaar, niet veel mensen krijgen een verblijfsvergunning”, aldus Kalda. Ze heeft het naar haar zin in het café en is dan ook blij dat ze er mag blijven werken. “Ik leer hier veel.”

Uitdagingen

Hoewel het werk vooral heel erg leuk is, brengt het ook uitdagingen met zich mee. “Het trainingsprogramma is op vrijwillige basis, waar wel een vrijwilligersvergoeding tegenover staat. De trainees hebben een ander levensritme en moeten regelmatig naar afspraken”, vertelt Pjotr. ”We laten hen blijken dat ze écht nodig zijn in het café. Als iemand er een keer niet is, dan proberen we te achterhalen hoe het met iemand gaat.” Dat geeft hen volgens Pjotr het gevoel ergens bij te horen en dat ze gemist worden.”Daarnaast werken we met mensen die vaak heftige dingen hebben meegemaakt. De dingen die ze hebben meegemaakt komen soms ook boven tijdens het werk. Als iemand zijn hart wil uitstorten, dan zijn we er voor ze. Soms gaat het om te heftige dingen, dan sturen we ze altijd door naar instanties die gespecialiseerde zorg kunnen bieden. Het komt weleens voor dat ze slecht nieuws krijgen… Dat ze het land uit moeten, bijvoorbeeld. Dat maakt het werk soms wel pittig en mentaal zwaar”, aldus Pjotr.

Mensen uit verschillende landen

Wat Kalda zo leuk vindt aan het werk bij A Beautifull Mess? “Het samenwerken met mensen uit verschillende landen. Het voelt een beetje alsof we één grote familie zijn”, vertelt ze met een glimlach op haar gezicht. Ze heeft veel opgestoken van het werk bij het community café. ”Ik heb hier geleerd hoe je goede cappuccino maakt”, zegt ze. “We leren van elkaar gerechten uit verschillende landen te maken, leren de Nederlandse taal en elkaars taal.” Wat Kalda het allerleukste vindt aan haar werk bij A Beautiful Mess? “Iets betekenen voor mensen die het moeilijk hebben”, zegt ze vastbesloten. Naast dat ze samen met de chef en andere trainees betaalde maaltijdboxen maakt voor mensen om af te halen, maakt ze iedere woensdag ook gratis maaltijden klaar voor mensen die het extra goed kunnen gebruiken. “Mensen die bijvoorbeeld geen huis hebben en geen papieren”, zegt ze.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Actie: Give a Beautiful Meal

Hoe dat wordt gefinancierd, legt Pjotr uit: “Met kerst hebben we de actie Give A Beautiful Meal opgezet, waarbij particulieren én bedrijven geld konden doneren. Met dat geld kochten wij vervolgens ingredienten om voedzame maaltijden mee te bereiden voor bewoners van het azc. We kregen zoveel donaties binnen, dat we de ruimte hadden om het te delen met meer mensen die een goede maaltijd konden gebruiken”, legt hij uit. En daar zijn Pjotr, Kalda en de trainees nooit meer mee gestopt. “We maken wekelijks maaltijden voor zo’n negentig dak- en thuislozen, ongedocumenteerden en bewoners van andere asielzoekerscentra en brengen het bij hen langs.”

Open voor iedereen

Door corona was het café de eerste paar maanden alleen open als community center voor bewoners van het azc. Sinds een paar weken is het café en terras ook open voor de buurt. Je kunt er van donderdag tot en met zondag tussen 11.00 en 18.00 uur terecht voor een hapje en drankje. Bovendien is het mogelijk om een maaltijdbox te bestellen met gerechten uit de landen van de trainees, deze kan je iedere vrijdag ophalen. “Ik hoop dat Nederlanders hierheen komen, zodat we contact kunnen hebben met elkaar”, aldus Kalda.

Utrechter van de week

Iedere week benoemen we iemand tot Utrechter van de week. Ken jij ook iemand die onze stad een beetje mooier maakt? Heeft jouw buurman een bijzondere hobby? Of ken je een andere Utrechter met een steengoed verhaal? Mail dan naar [email protected].

Lees ook:

Meer in deze categorie

Utrechter van de Week

Ga naar “Lisa en Anne ontmoetten elkaar tijdens een kroegentocht in Utrecht: ‘Ik kan mezelf zijn bij haar’”

Lisa en Anne ontmoetten elkaar tijdens een kroegentocht in Utrecht: ‘Ik kan mezelf zijn bij haar’

Ga naar “Utrechtse Vicky (31) wint Speelgoed van het Jaar: ‘Ik voelde me schuldig naar m’n vrienden’”

Utrechtse Vicky (31) wint Speelgoed van het Jaar: ‘Ik voelde me schuldig naar m’n vrienden’

Ga naar “Gilles (53) rent de Amsterdam Marathon om geld in te zamelen voor zijn vriend met ALS: ‘Ik wil iets voor hem betekenen’”

Gilles (53) rent de Amsterdam Marathon om geld in te zamelen voor zijn vriend met ALS: ‘Ik wil iets voor hem betekenen’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Het antwoord op niet afvallen”

Het antwoord op niet afvallen

 • Hair & Body
 • Geldig t/m 31 oktober 2022

Topper

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Alpina elektrische convectie kachel € 19,99”

Alpina elektrische convectie kachel € 19,99

 • Geldig t/m 1 oktober 2022
Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Luxe dekbedovertrek katoensatijn € 29,99”

Luxe dekbedovertrek katoensatijn € 29,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Banqueting manager bij De Utrechter”

Banqueting manager bij De Utrechter

 • De Utrechter
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Expediteur”

Expediteur

 • Talect
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Marketing Stagiair”

Marketing Stagiair

 • Kooijman Autogroep
 • Stage

Topper

Ga naar “Assistent Accountant”

Assistent Accountant

 • Talect
 • Parttime

Topper

Ga naar “Restaurant (Assistent-) Manager”

Restaurant (Assistent-) Manager

 • American Steakhouse Broadway
 • Fulltime

Topper

Agenda

Ga naar “Utrecht Maakt Kennis | (Proef)dierendag”

Utrecht Maakt Kennis | (Proef)dierendag

 • Hogeschool Utrecht
 • 4 oktober 2022

Topper

Ga naar “Cursus Spaans”

Cursus Spaans

 • Ibérica Spaanse Lessen
 • Van 19 sep t/m 30 nov
Ibérica Spaanse Lessen, Ruth VallecilloIbérica Spaanse Lessen, Ruth Vallecillo

Topper

Ga naar “ViaFestival: zet de TIJD stil!”

ViaFestival: zet de TIJD stil!

 • Jacobikerk
 • 8 oktober 2022

Topper

Ga naar “Art of Lines – Flint x KOSMIK”

Art of Lines – Flint x KOSMIK

 • Flint Amersfoort
 • 15 oktober 2022
art of linesart of lines

Topper

Ga naar “Oktoberfest in Utrecht”

Oktoberfest in Utrecht

 • Janskerkhof
 • Van 14 okt t/m 16 okt
Oktoberfest UtrechtOktoberfest Utrecht