Pas 9 jaar en nu al wereldkampioene kickboksen: de Utrechtse Jenna doet het gewoon

Door Anne-Meike van den Berg 14 november 2017

Nu zit de 9-jarige Jenna Ben Driss weer gewoon in de schoolbanken op de Lukasschool in Kanaleneiland. Maar vorige week was dat wel anders: toen werd ze wereldkampioene kickboksen in het Italiaanse Carrara en nam ze in de gewichtsklasse tot 26 kilogram ook nog eens de wereldtitel bij het Muay – thai mee naar huis. “Papa zegt altijd dat het een spelletje is, maar ik wil wel winnen.”

Door Roberto Cancian

De complimenten, felicitaties en omhoog gestoken duimpjes vindt Jenna mooi, maar het maakt haar toch ook een klein beetje verlegen. Directrice Annelies: “Na terugkomst uit Italië feliciteerde ik Jenna en vroeg haar hoe het was geweest. Dan is ze bescheiden en al snel vroeg ze of ze het schoolplein op mocht om tikkertje te doen. Mooi toch?”

Van jazzballet naar clinchen

Inmiddels traint Jenna vijf keer in de week bij Team Suboxer in Nieuwegein bij trainers Robbert en Mustapha. “Na het halen van mijn zwemdiploma’s A, B en C mocht ik een sport kiezen. Heel even heb ik aan jazzballet gedaan maar dat vond ik toch niet zo leuk. Toen ik zeven jaar was ben ik gaan kickboksen”, vertelt de kersverse kampioene. Muay – thai vindt ze eigenlijk nog leuker, want “dan mag je ook clinchen”. Haar vader legt uit dat ze dan mag vasthouden en gooien. “Ze is goed met de knieën en in het werpen”, zegt hij trots. Jenna is rechts maar heeft een goede trap met links. “Je moet richting de lever trappen”, wijst ze aan.

Een boks van de conciërge

Wanneer ze over haar sport praat, veranderen de pretoogjes in fanatieke oogjes. “Papa zegt altijd dat het een spelletje is, maar ik wil wel winnen. Met het toernooi in Italië moesten we een bescherming om ons middel, dat vond ik best lastig.” Het weerhield haar niet van een nieuwe titel; de Nederlandse titel had ze al eerder in de wacht gesleept en als het aan Jenna ligt dan volgen er nog veel meer. Maar, eerst moet ze zich op school concentreren. Omdat ze een paar dagen verlof kreeg voor het Wereldkampioenschap, moest ze een spelling- en taaltoets inhalen. “Dat heb ik al gedaan”, zegt ze snel. “Een tien en een negen heb ik gehaald.”

“Er waren wel 2.000 kinderen op het toernooi”

Jenna kijkt met heel veel plezier terug op het toernooi in Italië. “Er was daar een hele mooie openingsceremonie en een toernooi met wel 2.000 kinderen. Mijn vriendinnen Nisrine en Ouiam hoorden dat ik het goed had gedaan en hen heb ik verteld over de wedstrijd.” En toch is de hele school op de hoogte als Jenna het schoolplein weer op loopt. Conciërge Abdelmalek geeft haar een ‘boks’ en zegt dat ze het echt heeft verdiend. Jenna is trouwens niet de enige in het gezin die uitblinkt in kickboksen. Haar zus Salena van 10 jaar staat op 23 november in de ring. En wie weet volgt de 4-jarige Yanis later ook.

Utrechter van de week

Vorige week gingen we op paddenstoelenjacht met de Utrechtse boswachter Tim. Ken jij ook een Utrechter met een bijzonder verhaal? Laat het ons weten!