Zelfs Carice van Houten zat in zijn schoolbanken. Nu – na 35 jaar – gaat docent Ton Jansen met pensioen

Door Janine Guijt 26 juni 2018

Na 35 jaar lesgeven zit het er bijna op voor docent Nederlands Ton Jansen van het Utrechtse Bonifatiuscollege. Over een paar weken neemt hij afscheid van de school en gaat hij met pensioen.

Hoe Ton terugkijkt op de afgelopen 35 jaar? “Het is voorbijgevlogen. Dat komt vooral omdat het Bonifatiuscollege zo’n fijne school is. De sfeer is heel goed, mensen hechten hier over het algemeen bijvoorbeeld waarde aan traditie en familie en er zijn veel buitenschoolse activiteiten.”

Met z’n allen naar het klooster

Als we het over die activiteiten hebben, komt al snel hét hoogtepunt van ieder schooljaar ter sprake: de reizen naar Taizé – een Frans kloostergemeenschap – die Ton al 29 jaar organiseert. Ieder jaart reis hij hier in de zomervakantie met een groep scholieren naar toe voor een week rust én plezier. Ton: “Dat zijn dus allemaal leerlingen die in hun éigen tijd, met hun éigen geld naar een klooster willen, hè? Er zijn daar mooie dingen gebeurd: mensen die sinds de brugklas al ruzie hadden en het eindelijk bijlegden, bijvoorbeeld. Het is echt een plek voor verzoening en verdieping. Toen ik er 29 jaar geleden per ongeluk met mijn gezin terechtkwam dacht ik: nu heb ik mijn roeping gevonden. Ik ga leerlingen hierheen brengen. Zelfs mensen die al lang van school af zijn, gaan nu nog mee.”

‘Sterfgevallen zijn voor mij diepte- én hoogtepunten’

Hoogtepunt én dieptepunt ineen

In de afgelopen 35 jaar heeft Ton ontzettend veel leerlingen in de klas gehad, waarvan enkele het zelfs tot (inter)nationale podia hebben geschopt. Zo zaten oud-schaatser Jochem Uytdehaage en actrice Carice van Houten bij hem in de schoolbanken. “Carice was heel stil en onopvallend, maar ik zag toen al dat ze helemaal opleefde op het schooltoneel.”

Toch zijn de leerlingen die Ton vooral bij zullen blijven van een andere categorie. “Ik heb zo’n acht of negen keer meegemaakt dat een leerling is overleden. De eerste keer was in 1988, dat zal ik nooit meer vergeten. Bij zo’n gebeurtenis zie je dat de hele dynamiek verandert. De band tussen leerlingen en leraren wordt anders en mensen zijn ontzettend zorgzaam en betrokken. Dat is de essentie van samenzijn en ook van school-zijn, als je het mij vraagt.” Het klinkt misschien wat cru, maar het is de reden dat Ton sterfgevallen in zijn klas ook als hoogtepunten van de afgelopen 35 jaar kan zien. Ton: “Toen er voor het eerst een leerling overleed dacht ik: ‘het zou mooi zijn als dit kan ontstaan, zónder dat er iemand dood hoeft te gaan. Laat ik dáár voor gaan zorgen.”

Tekst loopt door onder de foto.

Mediteren kun je leren (en wel van Ton)

Of Ton nu achter de geraniums gaat zitten? Vergeet het maar, want de docent heeft nóg een missie. “Ik ga op vrijwillige basis op een school voor thuisblijvers werken. Je moet dan denken aan kinderen die al acht of negen scholen hebben versleten. Dat zijn overigens niet alleen probleemkinderen, maar ook leerlingen die overambitieus zijn en geen uitdaging kunnen vinden op andere scholen.” Ton gaat hier overigens meer doen dan alleen Nederlands geven. “Op deze school gaan ze als allereerste school in Nederland aan de slag met transcendente meditatie en ik ga dat begeleiden”, vertelt hij glunderend. Je leest het: Ton zal voorlopig niet stilzitten.

Heb jij bij Ton Jansen in de klas gezeten en heb je hier een bijzondere herinnering aan of wil je deze docent nog iets meegeven? Laat dan van je horen, dan zorgen we dat je boodschap bij hem terechtkomt!

Utrechter van de week

Iedere week benoemen we iemand tot Utrechter van de week. Ken jij ook iemand die onze stad een beetje mooier maakt? Heeft jouw buurman een bijzondere hobby? Of ken je een andere Utrechter met een steengoed verhaal? Laat het ons weten!