Deze Utrechtse broers en zussen zijn samen 1000 jaar: ‘We blijven elkaar aanmoedigen: blijf wel leven’
Anneke, Ad, Marina, Wil, Gerda, Joke, Gerard, Corrie, Mieke, Trees, Teja, Bernadette, Frank en Cees. Het zijn de veertien broers…
Naomi Smits (38) uit de Meern is een juf die niet stilzit: ze staat voor de klas, schreef columns voor Trouw en onderwijsmagazine Juf & Meester én heeft sinds kort twee boeken op haar naam staan. In haar nieuwste boek ‘Eh… juf, hoe krijg je eigenlijk kinderen?’ schrijft ze vol liefde over ‘haar’ kinderen op school, maar is ze ook kritisch op het onderwijs, dat in haar ogen stuk is.
Voor de studie Theater- , Film- en Televisiewetenschap vertrok Naomi van Brabant naar Utrecht. Na een tijd in de televisiewereld te hebben gewerkt, begon het onderwijs te kriebelen. “Ik had dat altijd in mijn achterhoofd. De decaan van mijn middelbare school zei dat ik geen ‘knip/plak-studie’ moest doen. Ga je maar breed oriënteren, zei hij.” Toch doofde het onderwijsvuurtje in Naomi niet, waardoor ze tien jaar geleden voor de deeltijdpabo koos.
Haar werk doet ze met liefde en plezier en ze geniet van alle leerlingen. Toch is ze ook kritisch op het onderwijs en heeft ze een duidelijke mening over hoe het beter kan. Met name het kwalitatief lerarentekort baart haar zorgen. Naomi vertelt: “Als ik het vergelijk met vroeger, over hoe wij naar de basisschool gingen, is er nu teveel bemoeienis van boven- en buitenaf over hoe wij ons vak moeten uitoefenen. Wij zijn de expert hier, er wordt ons teveel opgelegd. We moeten terug naar de kern: lesgeven en goed ook.”
Een van de columns die Naomi schreef voor Trouw
Als Naomi per direct iets mocht veranderen in de onderwijswereld, dan koos ze voor vakmanschap. “Dat kwaliteit van rekenen en spelling moet omhoog. Het begint al bij de studenten van de pabo. Het onderwijsvak kun je altijd leren; je moet kinderen rekenen kunnen aanleren. En anders is het vak niet geschikt voor je. Het is ook een stuk zelfreflectie: ik wil het graag, dus leer het mij. Als leraar moet je boven die lesstof staan.”
Over het thuiswerken vertelt Naomi: “Ik heb nu groep 8, die hadden er vorig jaar ook mee te maken. Ze waren niet al te happy. Je wilt bij de kinderen zijn; fysiek lesgeven is veel fijner. Even een grapje, boks, schouderklopje, gewoon met de meiden van groep 8 de nieuwste Netflix-serie bespreken. Je maakt de hele dag niet meer mee.” Op dit moment gaat de Utrechtse juf weer naar school. Het heeft voor- en nadelen, maar toch is ze blij wanneer ze op haar fiets naar huis zit en denkt: wat heb ik een fijne dag gehad.
Haar column over weer naar school mogen
Elk jaar heeft Naomi andere leerlingen voor de klas. Het is dan ook lastig voor haar om één favoriet moment met hen uit te kiezen. Ze denkt diep na en noemt er een paar: “Ik had heel lang groep 3, dat ontroerde me. Groep 8 is van een heel ander kaliber qua opmerkingen en doordenkers. Als ik aan al die opmerkingen denk, krijg ik een grote glimlach op mijn gezicht.”
Het eerste jaar dat Naomi voor de klas stond, speelde haar – toen nog – vriend een Piet tijdens het sinterklaasfeest. Op die manier heeft hij haar ook ten huwelijk gevraagd. Zo zegt ze zelf dat ze getrouwd is met een Piet. Ook wanneer de Utrechtse juf kinderen spreekt die ze voor de klas heeft gehad, is het bijzonder: “Als ik hen nu spreek, weten zij allemaal dingen die ik ben vergeten.”
De juf doet haar werk met veel plezier en liefde, toch is ze niet van plan het tot haar pensioen te doen. “De veranderingen die ik graag zou zien in het onderwijs, zijn niet één twee drie doorgevoerd. Het is een beetje wie de langste adem heeft. Ik wil zo lang mogelijk lesgeven; ik vind het leuk en ben er goed in. Misschien dat ik straks een andere rol vervul: in de schoolleiding of als leerkracht op de pabo.” Grappend voegt ze toe: “Of als Minister van Onderwijs. Ik ben blij dat ik een soort influencer ben voor de leerlingen en dat ik dat in twee boeken mijn verhaal mocht vertellen. Daar ben ik trots op.”
De binding met school zal Naomi altijd blijven houden. “Ik ben ook bang dat als mijn kind straks naar school gaat, hoe ik zal zijn als juf en moeder. Ik blijf ook kritisch: je wilt het beste voor je kind.”
Tekst loopt door onder de post
Het boek ‘Eh juf… hoe krijg je eigenlijk kinderen‘ met eerder en nieuw geschreven columns van juf Naomi is nu uit.
Iedere week benoemen we iemand tot Utrechter van de week. Ken jij ook iemand die onze stad een beetje mooier maakt? Heeft jouw buurman een bijzondere hobby? Of ken je een andere Utrechter met een steengoed verhaal? Laat het ons weten!
In onze gids
Nu geopend
Populaire rubrieken