Najat uit Utrecht kreeg de diagnose MS: ‘Ik voelde de grond onder mijn voeten wegzakken’

Najat El Kaaoichi. Foto: Joshua Rood

In 2015 stapte Najat El Kaaoichi (43), uit Overvecht, naar de huisarts met een gevoelloze rechterhelft van haar lichaam. Het bleek een voorbode van de ziekte MS te zijn, waar ze nu elke dag mee te dealen heeft. Haar leven als een hardwerkende, fitte moeder draaide zich in een paar jaar 360 graden om.  

“Het doffe gevoel begon eerst in mijn tenen, alsof je voet slaapt”, begint Najat. “Je denkt dat trekt zo wel weg, maar dat trok niet weg. Het trok juist verder naar boven tot aan mijn schouder. Toen raakte ik wel in paniek en vroeg mij af, wat gebeurt er?” De waarnemend huisarts die Najat vervolgens behandelde, ging in eerste instantie uit van een beknelde zenuw, maar Najat had hier haar twijfels bij. “Zo voelde het voor mij niet. Het gevoel was heel heftig”. In plaats van met medicatie naar huis gestuurd te worden, stond ze op haar strepen en knokte ze voor verdere onderzoek. “Hieruit bleek dat mijn vitamine D extreem laag was en met mijn klachten werd ik naar een neuroloog gestuurd.” 

CIS

Vervolgens werd via een MRI-scan vastgesteld dat Najats klachten afkomstig waren van een CIS (Clinically Isolated Syndrome). Dit is een uitzonderlijke ontsteking met vergelijkbare MS-symptomen. Bij MS gaat het om meerdere ontstekingen. Een CIS-aanval kan eenmalig zijn, maar kan ook een voorbode zijn voor de diagnose MS. Najat vertelt hoe het verder ging: “De neuroloog zei toen: ‘Je hebt nu nog geen MS, dus je kunt ‘gewoon’ verder met je leven. Als je nog zo’n aanval krijgt, trek dan aan de bel’. Dit kwam voor mij heel hard aan, maar je moet ook echt verder met je leven want er was toen, tussen aanhalingstekens, nog niet veel aan de hand.” 

Zwaard van Damocles

De twee jaar die volgden waren voor de jonge moeder niet altijd makkelijk. De CIS-klachten gingen over, maar het zwaard van Damocles hing boven haar hoofd bij elk onschuldig pijnlijk gevoel in haar lijf. “Je denkt meteen, dit is de tweede aanval. Ik heb MS!” Emotioneel gezien was het een zware periode voor Najat. “Mijn concentratie was weg en het ging gewoon niet. Ik heb vervolgens hulp gezocht bij een psycholoog om wat handvatten te krijgen om hiermee om te gaan.” Deze aanpak bleek te helpen want na wat tijd werkte ze weer volledig en was ze weer fanatiek aan het hardlopen. 

In april 2017 sloeg echter toch het noodlot toe. “Ik kreeg een dood gevoel in mijn vingers en toen kwam al snel de diagnose MS”, verzucht ze. “Ik voelde de grond onder mijn voeten wegzakken. Bij de vaststelling van de CIS dacht ik al het ergste: je komt in een rolstoel terecht, het komt nooit meer goed. Die diagnose is echt heel erg heftig.” 

Voorlichtingscampagne

Najat is nu een van de gezichten in de voorlichtingscampagne ‘Face it. MS is zenuwslopend’ van het Nationaal MS Fonds. Maar haar persoonlijke leed delen is nieuw voor haar. “Ik praat hier eigenlijk niet over, maar het lucht wel op.” In eerste instantie voelde ze er dan ook niets voor om in de schijnwerpers te staan, maar haar familie spoorde haar aan om toch mee te doen. “Zij zeiden dat het juist goed was dat ik meedeed, want je ziet altijd alleen maar witte mensen in de campagnes. Ik ben van Marokkaanse komaf en het is belangrijk om te laten zien dat wij er ook zijn. De ziekte kent geen leeftijd en maakt geen onderscheid. Het is belangrijk hier open over te zijn.” De reacties die Najat kreeg na haar deelname aan Face it waren dan ook niets dan lovend. “Het is volledig buiten mijn comfortzone, maar achteraf ben ik trots op mijzelf dat ik mee heb gedaan.”

Lees verder onder de foto’s >

Rouwproces

Sinds 2015 zit de Marokkaanse al in de malle molen en volgens haar is het pijnlijkst aan de ziekte niet zozeer het accepteren van de ziekte. “Ik weet dat ik de ziekte heb en kom er niet meer van af, dus dat heb ik geaccepteerd. Wat ik heel moeilijk vind, is het steeds moeten inleveren op je leven. Het is alsof je elke keer weer opnieuw een rouwproces in moet”, vertelt ze. “Zo werk ik niet meer en kan ik niet meer hardlopen. Ik ben destijds overgegaan op elke dag flink wandelen, maar dat kan ik nu ook niet meer. Ik gebruik nu ook een wandelstok.” Steun haalt Najat vooral uit haar geloof, familie en gezin. “Mijn man en ik zijn hierdoor heel erg naar elkaar toe gegroeid.” Ook raadt ze lotgenoten aan professionele hulp te zoeken om hierover te praten. “Ik kan bij heel veel mensen terecht, maar dat deed ik niet. Bij de psycholoog kan ik mijn ei kwijt.”

Momenteel is Najat afwachtend op een second opinion omdat haar huidige ziekenhuis niet gespecialiseerd is in MS. “Ik word naar een MS-neuroloog gestuurd die gaat beoordelen wat voor mij de beste vervolgbehandeling zal zijn.”

Meer weten over MS, kijk hier.

Utrechter van de week

Iedere week benoemen we iemand tot Utrechter van de week. Ken jij ook iemand die onze stad een beetje mooier maakt? Heeft jouw buurman een bijzondere hobby? Of ken je een andere Utrechter met een steengoed verhaal? Laat het ons weten!

Lees ook:

Meer in deze categorie

Utrechter van de Week

Ga naar “Utrechtse Vicky (31) wint Speelgoed van het Jaar: ‘Ik voelde me schuldig naar m’n vrienden’”

Utrechtse Vicky (31) wint Speelgoed van het Jaar: ‘Ik voelde me schuldig naar m’n vrienden’

Ga naar “Gilles (53) rent de Amsterdam Marathon om geld in te zamelen voor zijn vriend met ALS: ‘Ik wil iets voor hem betekenen’”

Gilles (53) rent de Amsterdam Marathon om geld in te zamelen voor zijn vriend met ALS: ‘Ik wil iets voor hem betekenen’

Ga naar “Tony Joe (21) deelt gratis high fives uit in Utrecht: ‘Ik krijg er positieve energie voor terug’”

Tony Joe (21) deelt gratis high fives uit in Utrecht: ‘Ik krijg er positieve energie voor terug’

In onze gids

Ga naar “Heirloom – Venues of Utrecht”

Heirloom – Venues of Utrecht

 • Pausdam 10
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Paushuize Eeuwdiner UtrechtPaushuize Eeuwdiner Utrecht
Ga naar “Miyagi & Jones Utrecht”

Miyagi & Jones Utrecht

 • Veemarktplein 42
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
sushi restaurant utrechtsushi restaurant utrecht

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Het antwoord op niet afvallen”

Het antwoord op niet afvallen

 • Hair & Body
 • Geldig t/m 31 oktober 2022

Topper

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Ariel wasmiddel van € 8,49 voor € 2,99”

Ariel wasmiddel van € 8,49 voor € 2,99

 • Geldig t/m 27 september 2022
Ga naar “Krabpaal van € 24,95 voor € 24,95”

Krabpaal van € 24,95 voor € 24,95

 • Geldig t/m 27 september 2022
Ga naar “De originele Gelaarsde Kat dip van € 2,29 voor € 0,99”

De originele Gelaarsde Kat dip van € 2,29 voor € 0,99

 • Geldig t/m 27 september 2022

Vacatures

Ga naar “Restaurant (Assistent-) Manager”

Restaurant (Assistent-) Manager

 • American Steakhouse Broadway
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Expediteur”

Expediteur

 • Talect
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Assistent Accountant”

Assistent Accountant

 • Talect
 • Parttime

Topper

Ga naar “Telefoniste Ziekenhuis”

Telefoniste Ziekenhuis

 • Actief Werkt! Uitzendbureau
 • Parttime
Ga naar “Productiemedewerker”

Productiemedewerker

 • Pro Industry
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Cursus Spaans”

Cursus Spaans

 • Ibérica Spaanse Lessen
 • Van 19 sep t/m 30 nov
Ibérica Spaanse Lessen, Ruth VallecilloIbérica Spaanse Lessen, Ruth Vallecillo

Topper

Ga naar “Oktoberfest in Utrecht”

Oktoberfest in Utrecht

 • Janskerkhof
 • Van 14 okt t/m 16 okt
Oktoberfest UtrechtOktoberfest Utrecht
Ga naar “Bockbier Festival Utrecht”

Bockbier Festival Utrecht

 • Van 14 okt t/m 16 okt
Ga naar “Popronde Utrecht”

Popronde Utrecht

 • 20 oktober 2022
Ga naar “Rondleiding Villa Jongerius”

Rondleiding Villa Jongerius

 • Villa Jongerius
 • 8 oktober 2022