Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Na een heftige periode reisden Utrechters Joost en Viora de wereld over: ‘Morgen is je niet gegeven’

Door Janine Guijt 13 oktober 2020

Chemo, ruggenprikken, bloedtransfusies, haarverlies. Maar ook: kanotochten in Nieuw-Zeeland, oud en nieuw in Sydney en Rusland doorkruisen in de Trans Mongolië Express. Joost van Willigenburg (32) en Viora Reebergen (29) hebben samen zó ongelofelijk veel meegemaakt dat ze er een boek mee kunnen vullen. En dat is dan ook precies wat ze gedaan hebben. Beter op Reis ligt vanaf overmorgen in de winkels.

‘Ik wil léven’

‘Viora is in ieder geval niet van plan om haar hele leven om te gooien en dingen helemaal anders aan te pakken’, schreven we in augustus 2017, nadat we Viora spraken over haar ziekteproces. “Ja, daar ben ik toch wel een beetje van teruggekomen”, blikt ze terug. Toen ik ziek was, dacht ik: als ik hierna alles weer een beetje kan oppakken en kan sporten en werken, is dat al heel wat. Maar toen ik eenmaal genezen was verklaard, dacht ik er anders over: ik wil léven!”

Tekst loopt door onder de foto.

Viora en Joost in 2016.

Acute lymfatische leukemie

Op 5 januari 2016 had Viora een doktersafspraak. Ze voelde zich al een tijdje slecht: ze zag bleek, had enorm last van oorsuizen, hartkloppingen en heftige hoofdpijn. Diezelfde dag stuurde haar huisarts haar meteen door naar het ziekenhuis. Twee dagen later kreeg ze de diagnose: acute lymfatische leukemie. In een klap veranderde het leven van Viora – en ook dat van haar vriend Joost – ingrijpend. Het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein werd Viora’s tweede huis, ruggenprikken en bloedtransfusies bepaalden haar dag, ze verloor haar haar en werd nog zieker door de chemo. Na een intensieve behandeling die tweeënhalf jaar duurde, werd Viora genezen verklaard.

‘Morgen is je niet gegeven. Dat klinkt als een loze kreet, totdat je het zelf gaat ervaren.

Alles achterlaten

Viora blikt terug op het einde van haar behandeltraject. “Laten we op wereldreis gaan om het af te sluiten en er één groot feest van te maken, zei ik tegen Joost.” Joost vult aan: “Ik houd van zekerheden en van vastigheid, dus mijn eerste reactie was: moeten we dat wel doen? Waarom zouden we alles hier achterlaten? En wat als Viora weer ziek zou worden? Maar uiteindelijk was dat juist één van de redenen om het wel te doen.” Viora: “Door mijn ziekte weet ik: morgen is je niet gegeven. Dat klinkt als een loze kreet, totdat je het zelf gaat ervaren.”

Tekst loopt door onder de Instagrampost.

View this post on Instagram

Het moment is daar, maaaanden naar uitgekeken en ineens is het zover! Op naar stop 1: Boedapest. Het voelt nog heel onwerkelijk, maar het voelt ook écht heerlijk na maanden van voorbereiding. Mijn moeder vertelde vanochtend dat Eerste Paasdag staat voor nieuw leven. Oftewel, een perfectere dag om te vertrekken bestaat niet🙋🏼‍♀️ Toch vonden we ‘t heel moeilijk om weg te gaan en was deze week een achtbaan aan emoties. Vooral onze ouders achterlaten was niet makkelijk, tot snel lieve papa’s en mama’s, wij redden ons voorlopig prima samen. Onze tijd is gekomen, we gaan LEVEN❤️ #ontopoftheworld #yes #wereldreis #bemoreunicorn #standaardbackpackvertrekfoto 🙋🏼‍♀️

A post shared by JOOST & VIORA (@bemoreunicorn.nl) on

Mágisch

En dus zegde Joost zijn baan als salesmanager op en boekte het stel tickets voor een trip met de Trans Mongolië Express vanaf Moskou. Daarna zouden ze wel zien. Uiteindelijk legden Joost en Viora in iets minder dan een jaar tijd 51314 kilometer af, sliepen ze in 102 bedden en bezochten ze 15 landen. Vraag je het stel naar hoogtepunten, dan rolt de ene na de andere geweldige anekdote uit hun monden. Viora: “De boottocht van een paar dagen naar een onbewoond eiland op de Filipijnen. Of toen mijn ouders ons kwamen bezoeken in Sydney en daar kerst en oud en nieuw met ons vierden.” Joost: “Op de motor door Vietnam scheuren was ook tof.” “Nu ik dit zo vertel, denk ik: wow hebben we dit écht allemaal gedaan”, zegt Viora. “De hele reis was gewoon mágisch. Toen ik ziek was, hadden we een strak schema en lag alles vast. Op reis hadden we vaak niet eens een plan voor de volgende morgen, wisten niet in welk land we de week erna zouden doorbrengen.”

Tekst loopt door onder de Instagrampost.

View this post on Instagram

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Dag 93-98: 📍Ha Giang, Vietnam 🇻🇳 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 4 dagen op de motor, en hoe! 🏍 We kregen vaak te horen dat we deze motortocht moesten gaan maken en dachten dan jaja, het zal wel… Eerst zien dan geloven en daarbij motor rijden is helemaal niet ons ding. Joost had geen enkele motorrijervaring en ik twijfelde of ik het vol zou houden om 4 dagen achterop te zitten. Maar oké; deze tocht is zeeeeker een van onze hoogtepunten tot dusver. Dat kwam uiteraard ook door ons gezelschap❤️ Bijna 400km op de teller, 3 verschillende homestays, ontelbaar veel bochten, een lamme arm van het zwaaien en highfiven met alle kindjes onderweg, de allermooiste uitzichtpunten, knetterveel zadelpijn, ontelbare shotjes happywater verder zijn we weer veilig terug in Ha Giang. We hebben deze tocht uiteraard gefilmd dus binnenkort kunnen jullie met ons meegenieten😍 Nu is het tijd voor een goede nacht slaap in een normaal bed, en morgenvroeg gaan we met de bus door naar Cat Ba! 🚌 #hagiangloop #wereldreis #vietnam #hagiang #worldtrip #travel #backpacken #worldtravel #catba

A post shared by JOOST & VIORA (@bemoreunicorn.nl) on

En toen kwam corona…

Als het aan Viora en Joost lag, was het stel nu nog steeds op reis. “Anders zouden we nu in Zuid-Amerika zijn”, vertelt Joost. Maarja, corona. Toen Joost en Viora in Nieuw-Zeeland waren, besloten ze om terug naar Nederland te gaan. Joost: “We hadden wel zoiets van: wat gaan we daar dan doen? Terwijl we wachtten op repatriëring kregen we een mail van een uitgever. Of we een boek wilden schrijven over wat we de afgelopen jaren hebben meegemaakt.” Viora: “Bijna alsof het zo moest zijn.”

Eenmaal in Nederland vulden Viora en Joost hun dagen met schrijven, schrijven en nog eens schrijven. Wat eerst een Word-document was, is nu het boek Beter op Reis:  een verhaal over de gekke en aangrijpende situaties in het ziekenhuis, de hoop en wanhoop, kleine overwinningen en grote mijlpalen en over hoe het stel elkaar en hun relatie op de been wist te houden. “Het is geen boek over kanker, maar een boek over leven”, zegt Viora erover. “Ik kan me voorstellen dat het fijn is om zo’n verhaal te lezen als je zelf ziek bent, maar het is interessant voor iedereen die zich afvraagt wat écht belangrijk is in het leven.”

View this post on Instagram

WIJ GAAN SAMEN EEN BOEK SCHRIJVEN!!🥳✍️ Hoe gaaf! Vandaag mochten we komen tekenen bij @xanderuitgevers! Ons boek zal gaan over het moment dat Viora ziek werd, hoe Joost dit aan de zijlijn ervaarde, de gekke situaties in het ziekenhuis, de mooie momenten ondanks het ziek zijn, wat dit deed met onze relatie, de kleine overwinningen en mijlpalen die we vierden, het herstel, de weg naar onze grote reis toe en uiteraard alle hoogtepunten van onze droomreis. Dit boek had op geen beter moment op ons pad kunnen komen, lekker schrijven in deze gekke tijd. Voor Viora al veel langer een droom voor Joost vooral een uitdaging om z’n gevoel op papier te gaan zetten. Maar samen kunnen wij dit! Als we een beetje doorschrijven ligt het boek dit najaar al in de winkels! 🤗 Zo dankbaar dat we deze unieke kans krijgen 😊🙏❤️ #bemoreunicorn #boekschrijven #auteurs #xanderuitgevers #leukemie

A post shared by JOOST & VIORA (@bemoreunicorn.nl) on

Geen vijfjarenplan

Hoe de toekomst eruit ziet voor Joost en Viora? Dat weten ze niet en dat is helemaal prima. “Of we weer gaan reizen, weten we niet”, zegt Viora. “We houden er rekening mee dat dat in 2021 niet kan. We proberen zo min mogelijk te plannen en zo veel mogelijk bij de dag te leven. Dat vind ik belangrijker dan het hebben van een vijfjarenplan.”

Het boek Beter op Reis ligt vanaf 15 oktober in de boekenhandel en is onder meer verkrijgbaar bij Broese.

Lees ook:

Utrechters Iris en Bouke bouwen een tiny house: ‘Hoe minder spullen, hoe meer vrijheid’

Utrechters Iris Coehoorn (32) en Bouke Kooreman (31) waren al langer bezig met minimalistisch leven ...

Brigitte en Ellen maakten het eerste prentenboek over Utrecht en jij kunt ‘m winnen!

Krijn (15) ontwierp een tatoeage voor zijn docent: ‘Het is best een big deal’

Utrechtse studentenvereniging S.S.R.-N.U. laat zien dat het verenigingsleven ook coronaproof kan

NOS in English: Utrechtse studenten maken coronanieuws toegankelijk voor de hele wereld

adv.