Museum van Zuilen gaat verhuizen: ‘We kunnen het gewoon niet meer kwijt’

Door Anne-Meike van den Berg 13 februari 2018

Wist je dat de Utrechtse wijk Zuilen een heus museum heeft? Ja dus! Met een collectie van maar liefst 12.000 stukken is het Museum van Zuilen zelfs de meest complete verzameling van de geschiedenis van een wijk in Nederland. Maar het museum moet wel verhuizen. “Wat hier te zien is, is maar een fractie van de hele collectie.”

Door: Femke van Rooijen

Met één ansichtkaart begon de verzameling van Wim van Scharenburg (69), de directeur van het museum, maar inmiddels is de collectie zo groot geworden dat het museum moet verhuizen. “Veel topstukken kunnen we gewoonweg niet meer kwijt op de huidige locatie”, zegt Wim. Een van de Werkspoorhallen aan de Tractieweg in Zuilen moet de nieuwe plek van het museum worden.

Tekst gaat verder onder de video

Na de ansichtkaart begon Wim met het maken van boeken over straatreünies van de bekendste straten van Zuilen, maar inmiddels is er over iedere straat uit de wijk een boek. En het bleef niet bij boeken. “Mensen waren zo enthousiast dat ik al snel driedimensionale voorwerpen kreeg toegestuurd”, aldus Wim. Inmiddels bestaat de collectie uit zo’n 12.000 stukken, waarvan slechts een deel tentoongesteld kan worden op de huidige locatie.

Paradepaardje

Een van de topstukken uit de collectie is de fiets waar de Zuilense Michel Stolker tot drie keer toe de Tour de France mee fietste. Wim: “We hebben nu geen plek om de fiets te exposeren, maar op de nieuwe locatie wordt dit een paradepaardje.”

Lees het hele verhaal in het AD Utrechts Nieuwsblad.

Utrechter van de week

Ken jij ook een Utrechter met een bijzonder verhaal? Laat het ons weten!

Restaurant Juliana

Dit zijn de leukste plekjes in Zuilen

Zuilen: misschien is het wel de meest diverse wijk van Utrecht. Van yuppen tot ras-Utrechters: ieder...

Museum van Zuilen bezienswaardigheden

vandaag gesloten

Amsterdamsestraatweg 569, Utrecht

Bekijk meer:bezienswaardigheden