Joost speurde de straten van Utrecht af en maakte een kijkboek met meer dan 600 muurkunstwerken
Wij van indebuurt Utrecht houden je regelmatig op de hoogte van de nieuwste muurkunstwerken die we erbij krijgen in onze…
Iedereen heeft talent, alleen wordt dat bij sommige mensen overschaduwd door pyschische problemen of een verslaving, bijvoorbeeld. Met het initiatief Talent in Beeld wil woonbegeleider Arie Buursema (31) van het Leger des Heils cliënten een podium bieden om hun talenten, gedrevenheid en passie te laten zien. “Het is heel leuk om te zien hoe verrassend mensen uit de hoek kunnen komen.”
Arie werkt nu zo’n twee jaar op locatie Adelante 2 van het Leger des Heils Midden-Nederland. “Adelante 2 is een woongroep van mensen die dakloos zijn geweest, psychische klachten hebben of een verslavingsachtergrond hebben. Het is aan ons de taak om cliënten te helpen hun leven weer op de rit te krijgen en zich op persoonlijk vlak te ontwikkelen.” Naast zijn werk als woonbegeleider bij het Leger des Heils studeert Arie vaktherapie, met als specialisatie muziek. “Uiteindelijk wil ik muziektherapeut worden, zodat ik muziek kan inzetten op werk om mensen te helpen”, legt hij uit. Dat sluit goed aan bij het inititiatief Talent in Beeld, dat Leger des Heils onlangs is gestart.
Hoe het idee is ontstaan om Talent in Beeld op te starten? “Het leek mij leuk om een soort platenlabel op te starten binnen Leger des Heils. Dat heb ik toen intern gecommuniceerd. Wat bleek: het Leger des Heils was achter de schermen ook al bezig met een soortgelijk concept”, vertelt Arie enthousiast. “Het is de bedoeling dat cliënten een podium krijgen om hun talenten te laten zien en vooroordelen te doorbreken. Alle kunstvormen kunnen en mogen aan bod komen: van gedichten schrijven en voordragen, tot muziek en schilderijen maken.” Hoewel het concept nog in de kinderschoenen staat, is Arie direct aan de slag gegaan.
“In de eerste video van Talent in Beeld zie je Gerard. Elke vrijdagavond organiseer ik een muziekavond op de groep. Op die avond wordt er muziek gemaakt en worden er clipjes afgespeeld op tv. Gerard is vaste bezoeker en hij is dol op muziek maken. Hij schrijft en componeert al zijn liedjes zelf”, vertelt Arie. Hij besloot Gerard vast te leggen op beeld en maakte daar een video van. “Het is mooi geworden. Ik ben er erg blij mee”, zegt Arie trots. “Ik hoop dat het de eerste is van velen die nog gaan volgen.”
Lees verder onder de video >
Arie deelde de eerste video van Talent in Beeld met vrienden, familie en op social media en kreeg alleen maar positieve reacties. “Ik heb volle lof gekregen voor het filmpje. Gerard is natuurlijk ook wel een mooie vent en hij had een goede mop als uitsmijter. Je kunt ook niet anders dan sympathie hebben voor zo’n man.” Als het aan Arie ligt komen er binnenkort nog veel meer video’s. “De leuke reacties geven me veel motivatie en energie om hiermee door te gaan. Ik hoop dat we binnenkort een ander talent podium kunnen bieden om iets moois van zichzelf te laten zien.”
Wat dit werk zo bijzonder maakt? “Ik vind het sowieso heel erg leuk om mensen te helpen: dat is een ding wat voorop staat. Dat hebben al mijn collega’s ook, anders kun je dit werk niet doen. Dat is misschien een standaard antwoord, maar zo zit het wel. Daarnaast is het heel leuk om te zien hoe verrassend mensen uit de hoek kunnen komen.” Een minder leuke uitdaging is volgens Arie wel dat je na een stap in de goede richting, soms weer twee stappen terug moet doen. “Je probeert ervoor te zorgen dat de bewoners stappen maken en weer mee kunnen draaien in de samenleving. Het gaat niet altijd meteen goed, dus dat vraagt veel van je geduld. Soms moet je je erbij neerleggen dat bepaalde dingen niet mogelijk zijn.”
Volgens Arie vergt dit werk een creatieve denk- en werkwijze om écht contact te maken met de cliënten. “Dat is een leuke uitdaging. Dat ik daar nu muziek voor kan inzetten, is natuurlijk helemaal top. Die combinatie vind ik het leukst aan mijn werk.”
Iedere week benoemen we iemand tot Utrechter van de week. Ken jij ook iemand die onze stad een beetje mooier maakt? Heeft jouw buurman een bijzondere hobby? Of ken je een andere Utrechter met een steengoed verhaal? Mail dan naar [email protected].
In onze gids
Nu gesloten
Populaire rubrieken