Maarten en Bjorn zijn dragqueens: ‘Aan het eind van de avond zijn we blij als de panty’s en hakken uit mogen’

Door Janine Guijt 10 juli 2018

Gemiddeld duurt het zo’n vier uur, voordat Utrechters Maarten en Bjorn zichzelf hebben omgetoverd tot Amy Astoria en Victoria Vyper. Maar dat hebben ze er met alle liefde voor over. “Het is echt een creatieve uitlaatklep voor ons.”

Hakken en panty’s

Denk niet dat Maarten en Bjorn er altijd volledig uitgedost bijlopen. Als we bij het stel op bezoek zijn, dragen ze ‘gewoon’ een t-shirt en spijkerbroek. “Iets wat veel mensen niet weten, is dat er een verschil is tussen drag en travestie”, vertelt Maarten. Travestie gaat volgens Maarten bijvoorbeeld over mannen die het prettig vinden om vrouwenkleding te dragen. Dat hoeft niet eens buitenshuis te zijn en gaat ook niet altijd gepaard met veren, glitters en andere extravagante details. Bjorn: “Bij drag draait het om het creatieve: voor ons is het echt een uitlaatklep. In ons werk (Bjorn is wetenschapper bij een universiteit en Maarten werkt als auditor bij een bank, red.) kunnen we niet altijd al onze creativiteit kwijt, dus het is fijn dat we deze hobby hebben. Maar het is en blijft wel alleen hobby. We zouden dit bijvoorbeeld niet fulltime willen doen.”

Bjorn (links) en Maarten in hun drag room.

Voor Maarten en Bjorn komen er bij hun hobby een heleboel dingen samen: het maken van kleding, het bedenken en uitvoeren van shows en natuurlijk het opdoffen, dat voornamelijk in hun speciale drag room gebeurt. “Maar aan het eind van de avond ben ik blij als de hakken en panty’s uit mogen, hoor”, zegt Maarten lachend.

Verslavend

Drag, je moet er maar opkomen. Hoe gebeurde dat bij Maarten en Bjorn? “Een paar jaar geleden keken we RuPaul’s Dragrace (een bekende afvalrace voor dragqueens, red.). Toen zei ik tegen Bjorn: dat lijkt me gaaf om eens te proberen.” Aanvankelijk was Bjorn niet zo enthousiast, weet Maarten te vertellen, maar het stel ging toch aan de slag met make-up, pruiken en kostuums. Maarten: “De reacties daarop waren zo leuk. We zijn het steeds vaker gaan doen en ook gaan optreden. Eigenlijk is drag verslavend.”

‘Wat kijk je?’

Toch reageert niet iedereen die het pad van Amy Astoria en Victoria Vyper kruist positief. “Het overgrote deel wel, hoor”, nuanceert Bjorn. “Maar we moeten wel van tevoren altijd bedenken welke route we nemen. Voor sommige gedeeltes pakken we toch liever een taxi.” Echt vervelende incidenten hebben Maarten en Bjorn (of beter gezegd: Amy en Victoria) nog niet meegemaakt. “Maar als je op straat loopt, hoor je wel eens: ‘Wat kijk je naar me?!’ of ‘Blijf met je poten van me af?!’, terwijl ik gewoon mensen passeer en voor me uitkijk.”

Trotse ouders

Inmiddels draaien Maarten en Bjorn al een tijdje mee in de wereld van de dragqueens en hebben ze ook al een aantal prijzen op hun naam staan. “Pas geleden heb ik als Victoria meegedaan aan Eurovision Dragcontest en – na een unaniem jurybesluit – gewonnen. Met een zelfgemaakte outfit!”, verelt Bjorn trots. We zijn ook benieuwd of er een compliment of juryrapport is dat het stel de afgelopen jaren vooral is bijgebleven. Maarten: “Voor mij is het grootste compliment dat mijn ouders zo trots zijn. Ze laten aan alles en iedereen foto’s en filmpjes van Amy en Victoria zien!”

Droom

Waar Maarten en Bjorn nog van dromen? Niet van een specifieke wedstrijd die ze willen winnen. Bjorn: “Het zou mooi zijn als je als dragqueen overal gewoon over straat kunt.” Maarten is het daar roerend mee eens. “Dat geldt niet alleen voor dragqueens, maar voor iedereen.”

Wil je Amy en Victoria live zien? Dat kan bijvoorbeeld komende vrijdagavond 13 juli in Gaycafé Lapart, waar ze Lapart’s Drag Ball hosten.

Utrechter van de week

Iedere week benoemen we iemand tot Utrechter van de week. Ken jij ook iemand die onze stad een beetje mooier maakt? Heeft jouw buurman een bijzondere hobby? Of ken je een andere Utrechter met een steengoed verhaal? Laat het ons weten!

Wout trakteerde Utrecht op duizenden zeepbellen: ‘Heel gaaf om te zien hoe mensen reageerden’

De stad trakteren op een zee van zeepbellen: je moet er maar opkomen. Utrechter Wout van Vel...
Janine Guijt - Geplaatst op 3 juli 2018