Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Loki heeft een relatie én date met twee andere mannen: ‘De vrijheid van polyamorie vind ik ontzettend mooi’

Door Janine Guijt 7 april 2020

Wat zie jij voor je bij het woord ‘liefdesrelatie’? Grote kans dat dat een beeld is van twee personen. Logisch, want een een-op-een liefdesverhouding is de norm. Toch zijn er ook andere vormen mogelijk. Daar kan Loki de Jong (25) over meepraten: zij is polyamoreus en date naast haar vaste partner, ook met twee anderen.

Dealbreaker

Toen een vriendin van Loki drieënhalf jaar geleden vertelde over haar open relatie, was Loki’s nieuwsgierigheid meteen gewekt. “Ze legde me uit dat seksuele verlangens en gevoelens voor anderen de liefde voor je partner niet minder hoeft te maken. Dat vond ik mooi.” Vlak daarna belandde Loki op de website van Stichting Polyamorie Nederland, waar ze stuitte op de definitie van polyamorie: meerdere partners (kunnen) hebben met daarbij transparantie naar alle betrokkenen. “Oh wauw, hier wordt precies beschreven hoe ik er ook naar kijk, dacht ik toen. Ik ben altijd een vrijgevochten persoon geweest, polyamorie past daar heel goed bij.” De toenmalige vriend van Loki stond er anders in. “Ik wilde polyamoreus zijn, hij vond dat lastig en wilde een monogame relatie. Dat werd wel een dealbreaker, ja.”

‘Mijn emotionele capaciteit is nu vol’

W., M. en A.

Inmiddels heeft Loki een nieuwe vriend. “W. en ik ontmoetten elkaar een paar maanden geleden in de Bodytalk en raakten in gesprek over polyamorie. Hij bleek ook polyamoreus te zijn en we klikten op alle gebieden ontzettend goed.” Naast W. date Loki met A., die zelf een open relatie heeft. “Dat is meer casual, zo van: wie zien wel wat er gebeurt.” En dan is er ook nog M., uit Engeland, waarbij de intenties wat serieuzer zijn. “Toen M. laatst in Nederland was, was W. er ook bij. We hadden echt een fantastische tijd met z’n drieën. M. en W. ontmoetten elkaar voor het eerst, maar ze leken meteen best friends. Het was precies zoals ik altijd voor ogen had bij een polyamoreuze relatie.” Of er volgens Loki nog ruimte is voor nóg een partner of scharrel in haar leven? “Nee hoor, nu is het klaar. M’n emotionele capaciteit is nu vol. En kwaliteit is natuurlijk belangrijker dan kwantiteit”, lacht ze.

Communiceren

Hoe die kwaliteit hoog blijft? Door goed te communiceren. “Als je niet goed communiceert, kom je er niet.” Loki legt uit dat monogame relaties een duidelijker patroon hebben en dat bepaalde afspraken over wat wel en niet kan duidelijk zijn. Bij een polyamoreuze relatie moeten de betrokkenen weer ‘terug naar de tekentafel’ en ligt alles open. Op basis van wat jij en de anderen verlangen, kun je nieuwe afspraken maken. “Daarom is het extra belangrijk om eerlijk en open te communiceren.”

‘Liefde kan niet op, tijd wel’

Loveseats en hypotheken

Ondervindt Loki ook nadelen van polyamorie? “Liefde kan niet op, maar tijd wel. Ik heb ook maar 24 uur in een dag zitten. En daarom moet ik soms keuzes maken over wie ik op welk moment aandacht geef.” Verder merkt Loki dat de maatschappij ingericht is op monogame liefdeskoppels. “Je ziet dat in het klein: mensen kijken je echt raar aan als je op het terras zit en eerst de ene een kus geeft en vervolgens de ander. En heel veel dingen zijn voor twee personen: loveseats in de bioscoop en bedden, bijvoorbeeld. Al zijn dat dingen waar je creatief mee om kunt gaan. Bij grotere dingen zoals een huis kopen, verzekeringen en trouwen wordt dat wat moeilijker of onmogelijk.”

‘Heb je wel genoeg eigenwaarde?’

Reacties op haar levensstijl krijgt Loki in alle varianten: van nieuwsgierig naar een tikje veroordelend. “Mensen zeggen bijvoorbeeld: ‘Oh ik zou het echt naar vinden als mijn man het met iemand anders deed. Heb je dan wel genoeg eigenwaarde?’. En mijn moeder denkt dat het een fase is. Zo van: je moet gewoon de juiste tegenkomen en dan wil je wel settelen in een monogame relatie. Ik merk dat mannen regelmatig over het seksuele aspect beginnen en bij vrouwen komt het onderwerp jaloezie vaak ter sprake.”

Jaloezie? Niets om je voor te schamen

Hoe zit dat eigenlijk met jaloers zijn in een polyamoreuze relatie? “Ik kan me natuurlijk alleen baseren op mijn eigen situatie, maar ik heb daar zelf niet zoveel last van. Het zou bij mij eerder tot uiting komen over onzekerheden die ik al heb. Stel, ik kan niet zingen en de partner van mijn vriend kan wél heel goed zingen. Dan zou ik misschien wel even denken: oh jammer, dat kan ik niet met hem delen en zij wel met elkaar. Sommige polyamoreuze mensen schamen zich voor jaloezie, maar het is een hele menselijke emotie. Ook daarvoor geldt: praat erover met elkaar.”

Nog meer verhalen van Utrechters:

De Utrechtse Anne zit vast in Nieuw-Zeeland: ‘Het idee dat ik niet naar mijn familie kan vind ik vreselijk’

Drieënhalf jaar had Anne Bik (22) gespaard voor haar reis naar Nieuw-Zeeland. Met een vriendin zou z...

Juf Rianne over lesgeven in coronatijd: ‘Skypen met 17 leerlingen is chaos’

De Utrechtse Esther woont in Italië: ‘Het lijkt wel oorlog hier’

Utrechter David schreef het openhartige boek How to not kill yourself: ‘Man, práát over je problemen’

Van bouwval naar paleis: de Utrechtse Beitske deelt extreme Funda-makeovers mét bizarre prijsstijgingen op Instagram

adv.