Linzi en Anne zorgen ervoor dat alle kinderen zichzelf terugzien in boeken: ‘Er is ontzettend veel vraag naar deze boeken’

Linzi en Anne.

Een prentenboek over een prinses met kroeshaar of over een gezin met twee vaders: ben jij het weleens tegengekomen? Waarschijnlijk niet, en dat moet anders vinden moeders Linzi Fidelin (38) uit Hilversum en Anne Mpaulo (35) uit Utrecht. Daarom richtten zij Books By Ani op: een boekenservice voor ouders en kinderen én scholen met daarin hoofdpersonages die nog te weinig worden gerepresenteerd in de huidige samenleving.  

Onlangs deed de Universiteit Leiden voor het eerst een studie naar personages van kleur in Nederlandse boeken voor kinderen tot zes jaar. Van de zo’n 2.053 personages in 64 boeken werd de huidkleur vastgesteld: 84 procent was wit en 16 procent van de personages had een kleur. Het onderzoek wordt benoemd in het onlangs verschenen artikel van journalist Anna van den Breemer in de Volkskrant. Hierin komt naar voren dat kinderen al op peuterleeftijd onderscheid leren maken en vooroordelen ontwikkelen. Boeken kunnen daar op een positieve manier aan bijdragen.

Jonge generatie

Anne en Linzi leerden elkaar kennen via een gezamenlijke vriendin. Ze spraken af en nadat ze van alles hadden besproken, sloten ze af met het idee om samen iets te gaan doen. Anne vertelt: “We besloten om een organisatie op te richten waar we volledig achterstaan. We konden iets beginnen voor ouderen, maar de jongere generatie, die moet nog gevormd worden.” De twee zijn van mening dat als een kind opgroeit met eenzijdige verhalen, het zijn of haar zelfvertrouwen en empathie schaadt. Leest een kind verschillende verhalen, dan heeft het impact op de manier waarop de volgende generatie zichzelf en elkaar behandelt. “We vinden inclusiviteit belangrijk.” Zelf heeft Anne een dochter van kleur en Linzi twee kinderen met een donkere man. Waarom Linzi en Anne specifiek iets met boeken wilden doen? Het viel hen beide op dat boeken waarin diversiteit terugkwam moeilijk te vinden waren. Oftewel: boeken waarin bijvoorbeeld de hoofdpersoon een donkere huidskleur heeft, een kind in een rolstoel zit of twee moeders heeft.

Alle kinderen representeren

Omdat Linzi en Anne dachten dat wel meer mensen hier tegenaan liepen, vroegen ze rond bij vrienden en familie. Anne vertelt: “We vroegen ‘hoe ervaar jij het om boeken te vinden?’ Daarnaast hebben we zelf onderzoek gedaan. We hebben uitgevers gezocht, online gekeken. Waar vind je boeken die wél divers zijn? Er is geen duidelijk overzicht.”

Vorig jaar richtten ze Books By Ani op. Linzi: “Onze missie is dat alle kinderen worden gerepresenteerd in boeken. Dat iedereen een prinses, politieagent of brandweervrouw kan zijn. Dat is ook leerzaam voor de kinderen die zichzelf tot op heden wel altijd terugzagen in de boeken. Het huidige beeld is niet realistisch.” Ze vervolgt: “Mijn kinderen zijn van gemengde afkomst. Mijn dochter heeft krulhaar en zegt vaak dat ze het stijl wil. Ze wil zoals prinses Elsa in Frozen zijn. Ik heb toen verschillende boeken gegeven met karakters die op haar leken. Sindsdien heeft ze daar niet meer om gevraagd.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Books By Ani (@booksbyani)

Boekenservice

Met hun boekenservice sturen Linzi en Anne je maandelijks een boekendoos. In de doos vind je naast een boek ook een activiteit en een persoonlijk briefje. Anne vertelt: “De box kun je iedere maand ontvangen en ouders en kinderen kunnen het samen ervaren.” De boeken worden door Linzi en Anne zelf uitgezocht. In de verhalen die ze selecteren gaat het niet om het ‘anders’ zijn, maar om de avonturen die de hoofdpersonen beleven. Linzi zegt: “Daarnaast zijn de boxen verkrijgbaar in het Nederlands en Engels. We hebben veel internationale klanten, die vaak switchen tussen een Nederlands- en Engelstalige boekendoos.” Een maandabonnement kost € 15,99, exclusief verzendkosten. Wanneer je een boekendoos eenmalig wil ontvangen, betaal je € 16,99.

Misleidend plot of cover

Het vinden van de juiste boeken is niet altijd makkelijk, vindt Anne. “We hebben al veel uitgevers gevonden die een gevarieerd aanbod aan boeken uitgeven. Maar het is niet altijd makkelijk, want vaak is het plot of de cover misleidend. Daarom lezen we de boeken altijd zelf van tevoren.” Linzi vult aan: “Het is niet heel moeilijk om een boek te vinden met daarin een kind met donkere huidskleur, maar een boek waarin dat kind de hoofdrol speelt, is wél lastig. Wij vinden het belangrijk dat de hoofdpersonen in boeken kinderen zijn die nog te weinig wordt gerepresenteerd.”

Personages die op de kinderen lijken

Volgens Anne zijn veel mensen blij met Books By Ani. Ze vertelt: “Mijn dochter is drie en geniet van de personages die op haar lijken.” Linzi: “We vinden het heel mooi als een ouder zegt dat hun kinderen zichzelf terugzien in een boek. Of als we horen dat het leidt tot een gesprek tussen ouder en kind.” Maar het is niet altijd leuk, vervolgt ze op serieuze toon. “Ik kan er soms ook boos om worden. Zo zijn er uitgeverijen die zeggen dat ze een divers aanbod hebben en dan krijg je een lijstje terug met maar tien boeken. Mensen denken dat het genoeg is, maar dat is het niet. Er is heel veel vraag naar deze boeken; het is een gat in de markt.”

‘Als je geen divers aanbod levert, dat blijft het aanbod zoals het is’

Toch is er hoop, want de dames vertellen dat ze op een punt zijn beland waarbij uitgeverijen hen mailen zodra er een boek uitkomt dat over kinderen gaat die zichzelf nu nog te weinig terugzien. “Ons uiteindelijke doel is dat wij er niet hoeven te zijn. Dat waar je ook komt, je een gemixt aanbod in boeken ziet. En dat die vrolijke verhalen ook meer worden gemaakt. Wat je ziet is dat boeken over kinderen van kleur meteen gaan over zware onderwerpen: vluchtelingen of nieuw zijn in de klas. Het is sneu om te zien wat diversiteit betekent voor sommige mensen,” zegt Linzi.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Books By Ani (@booksbyani)

Uitbreiden naar het buitenland

De twee hebben grootste plannen met hun boekenservice. Anne vertelt dat ze veel vraag krijgen vanuit andere landen. Daarom willen ze hun boeken in de toekomst ook naar het buitenland schepen. Nu verzenden ze alleen naar Nederland en België. Hun focus ligt in ieder geval op kinderen en het representeren van de tijd waarin we leven. Linzi vertelt: “Vanaf januari gaat er een hoop gebeuren. We willen nog niet teveel verklappen. Wel zijn we bezig om ook boxen te maken voor de leeftijdscategorie acht tot elf. Die hebben we nog niet en daar wachten veel mensen op.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Utrechter van de Week

Ga naar “Muzikant Terence Goodmann: ‘Utrecht is dé stad die mij past als mijn lievelingsjas’”

Muzikant Terence Goodmann: ‘Utrecht is dé stad die mij past als mijn lievelingsjas’

Ga naar “Joris werkt in de Botanische Tuinen: ‘Ik wil mensen dichter bij de natuur brengen’”

Joris werkt in de Botanische Tuinen: ‘Ik wil mensen dichter bij de natuur brengen’

Ga naar “Nicolas (24) uit Utrecht heeft een verzameling roze voetbalshirts (en is op zoek naar meer)”

Nicolas (24) uit Utrecht heeft een verzameling roze voetbalshirts (en is op zoek naar meer)

In onze gids

Ga naar “Kaasbar Utrecht”

Kaasbar Utrecht

 • Lijnmarkt 12
 • Restaurants en horeca
 • 17:00 - 04:00

Nu geopend

Ga naar “Brasserie Jaffa”

Brasserie Jaffa

 • Vleutenseweg 382
 • Restaurants en horeca
 • 12:00 - 22:00

Nu geopend

Ga naar “Stadsjochies”

Stadsjochies

 • Rijndijk 12
 • Restaurants en horeca
 • 08:00 - 22:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “KIRIN BEER FEST: 1+1 GRATIS”

KIRIN BEER FEST: 1+1 GRATIS

 • SHOKUDO
 • Geldig t/m 3 oktober 2021
Ga naar “30% korting op massages”

30% korting op massages

 • Massagepraktijk Zijdebalen
 • Geldig t/m 1 oktober 2021
Ga naar “30 dagen sporten voor € 30,-”

30 dagen sporten voor € 30,-

 • Curves Utrecht
 • Geldig t/m 31 oktober 2021
Curves
Ga naar “Nachtje weg* vanaf € 12,50”

Nachtje weg* vanaf € 12,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 19 september 2021
Ga naar “alle EKO afvalemmers 25% korting”

alle EKO afvalemmers 25% korting

 • Blokker
 • Geldig t/m 19 september 2021

Vacatures

Ga naar “Werktuigkundige Utrecht – Eneco”

Werktuigkundige Utrecht – Eneco

 • Eneco
 • Fulltime
Ga naar “SuperBrafitter (parttime of fulltime)”

SuperBrafitter (parttime of fulltime)

 • SuperBra
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Theatermedewerker Verhuur (28-32 uur)”

Theatermedewerker Verhuur (28-32 uur)

 • ZIMIHC
 • Parttime
ZIMIHC Theater Stefanus
Ga naar “Installatiemonteur Utrecht – Eneco”

Installatiemonteur Utrecht – Eneco

 • Eneco
 • Fulltime
Ga naar “Commercieel Accountmanager in de ICT”

Commercieel Accountmanager in de ICT

 • Advocaatscore
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Iedere dag koffie & second hand clothing”

Iedere dag koffie & second hand clothing

 • 9 juli 2021
Ga naar “Nieuwe Maan Magie”

Nieuwe Maan Magie

 • De Werfeling
 • 8 augustus 2021
Ga naar “StoryTrail stadswandeling met verhalenverteller”

StoryTrail stadswandeling met verhalenverteller

 • 3 oktober 2021
Ga naar “Comedyhuis Club Comedynight”

Comedyhuis Club Comedynight

 • De Kargadoor
 • 3 september 2021
Ga naar “Festival Tweetakt”

Festival Tweetakt

 • Fort Ruigenhoek
 • 26 augustus 2021