Aart (58) zet al 15 jaar het Gouden Kalf op z’n plek: ‘Het is toch een soort erkenning dat je het altijd goed hebt gedaan’
Het is je vast al opgevallen: het Gouden Kalf staat sinds dinsdagmiddag 21 september weer te schitteren op de Neude….
Munir de Vries (33) gebruikt voor zijn kunst het liefst een muur als canvas. Op meerdere plekken in de stad vind je muurschilderingen van zijn hand. Voordat hij begint, gaat hij in gesprek met mensen uit de buurt en verwerkt dit in zijn kunst.
Als kind tekende Munir altijd graag. Hij groeide op in Amsterdam en volgde tekenles in Artis. Hij maakte zijn middelbare school niet af, maar werd wel aangenomen op het Grafisch Lyceum in Utrecht. “Tijdens een stage maakten we een magazine en mocht ik een tekening bij een artikel maken. Dat was de eerste keer dat een illustratie van mij werd gepubliceerd. Ik dacht meteen: ‘dit is zo vet’.”
Tot dat moment was Munir vooral bezig geweest met het design en de esthetiek. “Ik besloot dat ik figuratieve dingen wilde maken”, legt Munir uit. “Ik wilde mensen door mijn werk iets laten zien.” Op de kunstacademie, de HKU, leerde hij hoe hij een verhaal kon vertellen door middel van beeld. Ook ontdekte Munir dat hij ervan houdt om groot te werken en op straat te werken; de plek waar hij graag een praatje maakt met onbekenden.
In 2017 maakte Munir dan ook zijn eerste muurschildering, op de Croeselaan. “Voor mij is het logisch dat als je op een bepaalde locatie een kunstwerk maakt, je dan ook iets doet met die plek en met de mensen die er wonen.” Op de Croeselaan ging hij dan ook met veel mensen in gesprek en ontdekte zo wat er leefde. “Mijn kunstwerk baseer ik op de verhalen van de mensen uit de buurt.” Voor een muurschildering op de TBS-kliniek aan de Willem Dreeslaan ging Munir niet alleen met buurtbewoners, maar ook met patiënten uit de kliniek in gesprek.
Wat er ook leeft in een buurt, Munirs werk focust zich vooral op het heden of de toekomst. “Er is al zoveel werk dat de oude waarden symboliseert. Ik vind het veel interessanter om mensen een beeld van het heden te geven dat we kunnen koesteren, of een beeld van hoe de toekomst zou kunnen zijn. Het verleden kunnen we niet meer veranderen.”
Volgens Munir kunnen mensen door zijn kunst een beter beeld krijgen van iets. “Ik denk dat het soms moeilijk is om je voor te stellen hoe de toekomst er uit zou kunnen zien, en dat het heel erg helpt om er een beeld van te zien. Bijvoorbeeld van hoe het zou zijn als er meer community-gevoel is of als er meer groen zou zijn in de stad. Het is alsof je een poort naar een andere wereld opent.”
Voordat Munir aan een muurschildering begint, is het ontwerp nog niet helemaal uitgewerkt. “Ik maak een schets op een A4’tje en ga hiermee op locatie aan de slag. Ik probeer het juist niet helemaal af te hebben van tevoren, zodat ik het on the spot echt kan maken in plaats van het alleen maar uit te voeren. Als je dat niet doet, dan verlies je de magie van het moment en het plezier dat je erin hebt.”
Munir plaatst eerst de grote vormen uit zijn compositie op de muur en vult daarna de kleinere vormen in. Soms krijgt hij hulp van zijn vader, als hij vanaf de hoogwerker moet bepalen waar wat komt. “Hij geeft vanaf de grond aanwijzingen: ‘Beetje naar links, beetje naar rechts, stop’.” Soms helpen de buurtbewoners ook mee met het inkleuren van de schildering.
Lees verder onder de post >
Naast het werken aan muurschilderingen is Munir op dit moment ook bezig met het maken van schilderijen, waarin hij werkt met thema’s die voor hem belangrijk zijn. Daarnaast verdiept hij zich in het surrealisme. “Als je een beeld wilt laten zien vanuit iemands visie of fantasie, denk ik dat surrealisme hier goed bij past.” Munir hoopt dat hij op nog veel meer plekken muurschilderingen kan maken, niet alleen in Nederland. “Ik was in Sri Lanka op vakantie en ik maakte daar ook muurschilderingen. Ik vond het zo bijzonder om op een voor mij nog onbekende plek met mensen in gesprek te raken. Dat zou ik graag op nog veel meer plaatsen ter wereld doen.”
In onze gids
Populaire rubrieken