Koffie drinken met de schoonmaakster: Laura leert haar buurtgenoten kennen en blogt daarover

Door Anne-Meike van den Berg 15 mei 2018

Wat is het verhaal achter de straatkrantenverkoper die je elke dag tegenkomt bij de supermarkt? En wie is eigenlijk de barman in je favoriete kroeg waar je altijd een biertje bestelt? Utrechter Laura Roverts vroeg het zich af en besloot deze onbekende bekenden aan te spreken. De verhalen deelt ze op haar blog ‘BuurtGenoten’. “Dat de schoonmaakster op mijn werk vroeger óók enorm fan was van de Backstreet Boys, had ik anders nooit geweten.”

Het idee om haar buurtgenoten beter te leren kennen, ontstond drie jaar geleden, vertelt Laura. “Voor mijn werk reisde ik iedere dag met de trein van Utrecht naar Amsterdam en weer terug. Het viel mij op dat mensen nauwelijks met elkaar praatten. Iedereen was vooral bezig met zijn telefoon of tablet, er was geen enkele interactie. En dat terwijl ik iedere dag dezelfde mensen tegenkwam!” Laura maakte een lijst met mensen die ze regelmatig tegenkwam, maar van wie ze eigenlijk niks wist. “Ik dacht: hoe tof is het als ik deze mensen leer kennen?”

‘Mag ik je beter leren kennen?’

De eerste paar keer dat Laura op iemand afstapte, was best ongemakkelijk: “De openingszin ‘mag ik je beter leren kennen?’, is natuurlijk best wel gek. Maar iedereen vindt het superleuk en maakt er ook graag tijd voor.” Inmiddels heeft Laura al heel wat buurtgenoten beter leren kennen, van de manager van haar sportschool tot de eigenaar van haar favoriete café. Met Tiny, mede-eigenaar van CycleWorks, was het zelfs zó gezellig, dat Laura de volgende dag met hoofdpijn wakker werd. “We hebben urenlang zitten kletsen en de witte wijn vloeide rijkelijk. Als ik nu mijn fiets weer naar CycleWork breng voor reparatie of onderhoud, heb ik een heel ander gesprek met Tiny.”

buurtgenoten-xandrey-1
Schoonmaakster Xandrey. Foto: Laura Roverts

Eye-opener

Het gesprek dat voor Laura heel verrassend was, was die met de schoonmaakster van haar kantoor. “Je hebt van te voren toch een bepaald beeld van iemand. Bij Xandrey, die bijvoorbeeld ook helemaal onder de tatoeages zit, had ik dat ook. Toen we afspraken, kwam ik erachter dat we van dezelfde leeftijd zijn, iets wat ik al niet had verwacht. En we ontdekten dat we vroeger allebei enorm fan waren van de Backstreet Boys. Dat had ik anders nooit geweten!” Ook voor Laura’s collega’s was het gesprek met schoonmaakster Xandrey een eye-opener. “Tot nu toe was zij gewoon ‘de schoonmaakster’. Mijn collega’s kijken nu toch anders naar haar en zeggen: hey, wat leuk eigenlijk om meer van haar te weten.”

“Ik zou het tof vinden als mensen meer met elkaar in contact komen”

Dat haar ontmoetingen met buurtgenoten ook bij andere mensen iets teweegbrengt, vindt Laura heel mooi. “Als ik vertel over BuurtGenoten, is dat voor veel mensen herkenbaar. Hopelijk maken mijn verhalen de drempel iets lager om ook die stap te zetten en iemand aan te spreken. Laatst sprak ik iemand die ’s ochtends in de trein altijd dezelfde man tegenkomt, net als ik drie jaar geleden. Die man had op een dag nieuwe schoenen, dat was haar opgevallen maar ze had er niks van gezegd. Hoe leuk is het als je dat wél gewoon zegt. Waarom niet!? Ik zou het heel tof vinden als mensen, misschien wel dankzij BuurtGenoten, meer met elkaar in contact komen.”

Utrechter van de week

Ken jij ook een Utrechter met een goed verhaal? Laat het ons weten!

BuurtGenoten op indebuurt

Benieuwd naar de gesprekken die Laura heeft met haar buurtgenoten? We delen die verhalen op indebuurt!

buurtgenoten-xandrey-1

Schoonmaakster Xandrey: ‘De achternaam van mijn vriend staat voor altijd op mijn zij’

Twee dagen per week lopen er twee vrolijke schoonmaaksters bij ons op kantoor rond: Xandrey en Manue...

Tiny van CycleWorks: ‘Ik vind het heerlijk om 24 uur per dag met mijn man samen te zijn’

Floor is eigenaar van café Kanaalzicht: ‘We begonnen ooit met dertien gulden wisselgeld in de kassa’

adv.