Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Joyce maakte een kookboek met 20 verhalen en recepten van Leidsche Rijners (inclusief Barry Atsma!)

Door Janine Guijt 4 september 2018

De kippensoep van Tante Nel, een familierecept dat zó geheim is dat maar één persoon uit het gezin het bezit en de vegetarische quiche van Barry Atsma. Deze – en nog veel meer – recepten en verhalen van Leidsche Rijners vind je in het kookboek Nieuwe Buren. Joyce Pherai maakte het culinaire boek ter ere van het 20-jarige bestaan van de wijk Leidsche Rijn. 

Onlosmakelijke combinatie

Vraag de Utrechtse Joyce naar haar favoriete gerechten en recepten en de verhalen rollen over haar keukentafel. Met glimmende ogen vertelt ze over de bruine bonen en rijst die haar vader iedere woensdagmiddag maakte, terwijl zij op het aanrecht zat. Of over de salade met watermeloen, feta en koriander, die ze zo vaak bereidt voor de fijne vaartripjes die ze samen met haar gezin maar wat graag onderneemt. Voor Joyce is het zo klaar als een klontje: verhalen en eten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op haar site CookingToday verzamelt ze daarom al een tijdje recepten en bijbehorende anekdotes. Toen Joyce ongeveer een jaar geleden werd benaderd door Stichting Leidsche Rijn 20 jaar om iets op poten te zetten om de verjaardag van de Utrechtse wijk te vieren, wist ze het dan ook meteen: “Een kookboek, want eten hoort bij een feestje en door te eten leer je elkaar kennen. Dat wilde ik graag bereiken, dat mensen zagen wie hier allemaal in de wijk wonen en wat voor mooie verhalen zij bij zich dragen.”

‘Barry Atsma wilde meteen meedoen’

Bellen met Barry

En dus ging Joyce op zoek naar Leidsche Rijners die hun recepten én verhalen wilden delen voor in het kookboek. “Ik heb dat heel pro-actief aangepakt, belde bijvoorbeeld gewoon aan bij mensen. En Barry Atsma heb ik gewoon opgebeld. Hij is heel toegankelijk en betrokken in de wijk en wilde meteen meewerken.”

Zoete inval

Nadat Joyce twintig mensen wist te strikken, kon het echte werk beginnen: het koken van de recepten, het fotograferen van de gerechten én het uitwerken van de teksten. Voor dat eerste en tweede heeft Joyce drie dagen lang in de keuken gestaan, terwijl de geselecteerde buurtgenoten één voor één langskwamen met hun recept, de ingrediënten en natuurlijk het verhaal achter het gerecht. “Het was een soort zoete inval van mensen die langskwamen, enorm hectisch, maar heel gezellig”, herinnert Joyce zich.

Supergeheim familierecept

Één van de verhalen die haar vooral bijblijft, is dat van de zussen Bergakkers. Nadat buurtgenoot Ellen het recept voor haar moeders Telor Kemiri (een Indische bijgerecht, red.) deelde, vroeg Joyce of Ellen nog mensen wist die ook met een recept in het kookboek wilde. ‘Nou, mijn zus misschien’, antwoordde Ellen daarop. ‘Zij is de enige uit de familie die het geheime recept van mijn vaders saté ayam heeft. Misschien kun je haar overhalen om het recept te vertellen.’ “Toen ik Inge uiteindelijk belde, durfde ik niet zo goed naar het geheime recept te vragen”, vertelt Joyce. “Maar wat denk je, ze begon er zelf over! Ze wilde het recept graag delen, dus nu staat het in het boek.”

‘Eten verbindt’

Nu het kookboek er is, kan Joyce niet wachten om nog meer ‘eetverhalen’ te verzamelen en te delen. Joyce: “Eten verbindt. Dat klinkt misschien wat zweverig, maar het is echt zo. Doordat mijn buurvrouw haar recept voor soto ajam heeft gedeeld, ken ik haar veel beter.”

Je koopt het kookboek Nieuwe Buren op verschillende plekken in Leidsche Rijn, zoals bij de Albert Heijn filialen in Vleuterwijde en de Meern, boekhandel Kees en brasserie Abrona. Het boek kost €6,95.

Utrechter van de week

Iedere week benoemen we iemand tot Utrechter van de week. Ken jij ook iemand die onze stad een beetje mooier maakt? Heeft jouw buurman een bijzondere hobby? Of ken je een andere Utrechter met een steengoed verhaal? Laat het ons weten!

Van CNN tot DWDD: Utrechter Frans Hofmeester gaat viral met zijn filmpjes over zijn kinderen

De kans dat je nog nooit van de naam 'Frans Hofmeester' hebt gehoord, is best groot. Maar het kán ha...

adv.