Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Johan ging een jaar lang offline: ‘Ik kon me ineens veel beter concentreren’

Door Sylvia Vos (Stadsblad Utrecht) 18 april 2017

Eén week offline leven, klinkt dat moeilijk? Johan van Houten (34) heeft het een heel jaar gedaan! En dat is zo goed bevallen dat hij tegenwoordig iedereen inspireert het ook te doen. Deze week is wat Johan betreft ‘De week zonder’… De grote vraag is: durf jij het aan?

Tekst: Charella Hulsbosch

Krijg jij al de rillingen bij het idee om een week je telefoon aan de kant te gooien? Dan ben je niet alleen, want er zijn best veel mensen die daar niet aan moeten dénken. Maar er zijn ook anderen, die het eigenlijk best makkelijk af gaat.

Volgens Johan zou iedereen het in elk geval eens moeten proberen. En daarom dus deze tweede (vorige jaar was er ook al een) ‘week zonder’. En die start vandaag, dinsdag 18 april. “Ik denk dat mensen die meedoen zoveel meer rust ervaren en zich vooral ook bewust worden van hoe afhankelijk ze zijn van hun mobiel of internet”, vertelt de Utrechter.

Te heftig

Eigenlijk was het de bedoeling dat iedereen tijdens ‘De week zonder’ één week compleet offline ging. Maar wat blijkt? We geven massaal aan dat we dat helemaal niet kunnen. “Dat vonden de mensen die tijdens de eerste week zonder meededen te heftig, dat zou niet mogelijk zijn. Nu geloof ik daar niet in, maar dit jaar kan iedereen zelf kiezen waar ze een week zonder willen.”

De keuze is ‘simpel’: kijk je deze week minder op één van je social kanalen, gebruik je gewoon minder internet in het algemeen of laat je de telefoon helemaal een week links liggen? Jij bepaalt.

Groot probleem

‘De week zonder’ is een stap in de goede richting, maar helemaal ideaal is het nog niet. “Voor sommigen lijkt het telefoon- en internetgebruik geen probleem te zijn, maar in mijn ogen is het juist een groot probleem aan het worden,” legt Johan uit. “Maar al ga je deze week alleen maar minder Twitteren, iets wat je misschien maar één keer per dag deed, je gaat het toch missen en dan ga je over die andere dingen vanzelf wel nadenken.”

“Toen ik een jaar offline was, zat ik vaak in Park Transwijk”

Johan zelf heeft met smart uitgekeken naar deze week. Zijn telefoon gaat dan ook helemaal uit, net als hij twee jaar geleden dus 365 dagen lang deed. Als hij ineens niet meer continu bereikbaar is, houdt hij tijd over om van een boek te genieten in het park. “Toen ik een jaar offline was, zat ik vaak in Park Transwijk. Offline zijn geeft zoveel meer rust, ik kon me ineens beter concentreren op wat ik aan het doen was.”

Tip

Een tip voor iedereen die dat ook wil, heeft hij nog wel: “Licht vooral iedereen in dat je dit gaat doen. Mensen accepteren het wel, maar tegelijk zeggen dat ze het zelf niet durven. Ik heb zelf gezegd dat mensen mij, als het dringend is, nog kunnen bellen. Maar je merkt dat er dan al een stuk minder mensen zijn die je proberen te bereiken.”

Ook digiminderen?

Ook jij kan je inschrijven om te digiminderen. Je krijgt dan een formulier toegestuurd waarop je jouw telefoon- en internetgedrag kunt bijhouden tijdens ‘De week zonder’.

Als je dit leest moet jouw weekje zonder duidelijk nog beginnen. Maar als je nu begint, dan kun je volgende week helemaal uitgerust beginnen aan alle artikelen die je hier hebt gemist. Tot volgende week!

adv.