Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jeugdagent Daniëlle bereikt jongeren via Instagram: ‘Ik leer van jonge mensen’

Door Georgia Oost 23 mei 2019

Wie op de Instagrampagina van Daniëlle Hop (35) kijkt, ziet al gauw de tientallen reacties die door enthousiaste volgers onder haar foto’s worden geplaatst. Mensen die haar een fijne dag wensen, vragen stellen over haar werk of respect betuigen. Daniëlle is jeugdagent in Utrecht en verslaat al haar verhalen en ervaringen op haar Instagrampagina.

Met een brede glimlach en een trotse houding loopt Daniëlle door politiebureau Paardenveld. Terwijl we praten over haar werk en collega’s wordt heel snel duidelijk hoe leuk ze haar werk vindt. Dat was natuurlijk te verwachten, want op Instagram is goed te zien hoe erg Daniëlle ervan geniet om agent te zijn. Wij zijn wel benieuwd naar haar ervaringen.

Verschil maken

Al sinds ze jong was droomde Daniëlle ervan om ooit agent te worden. “Ik had een oom die agent was en vrienden van mij werden dat later ook. Uiteindelijk heb ik die stap zelf ook gezet.” En dat was de juiste keus, want elf jaar later is zij nog steeds enorm enthousiast over haar werk bij de politie: “Ik vind het bijzonder om een verschil te kunnen maken. Het is makkelijk om een oordeel over iemand te vellen, maar ik wil aan mensen laten zien dat ik gelijkwaardig met hen omga. Iedereen verdient een kans in deze wereld, ongeacht waar je vandaan komt of wat voor keuzes je hebt gemaakt.”

Jeugd verdient een toekomst

Een paar jaar later besloot Daniëlle om jeugdagent te worden, om jongeren te coachen en steunen. “De jeugd verdient een toekomst. Jongeren zijn puur, eerlijk en oprecht. Dat is prachtig om mee te werken, ik leer ook van ze! Ik geloof dat ik hen op een positieve manier kan beïnvloeden.”

Vriendin, psycholoog, moeder en meer

Wat Daniëlle dan precies voor werk doet? In ieder geval niet alleen maar mensen aanhouden of boetes uitdelen: “Ik geef voorlichtingen op scholen, steun ouders en coach jongeren. Op dit moment coach ik twee jongeren die allebei een moeilijk leven hebben, ze hebben moeite met mensen vertrouwen. Maar elke keer als ik langs ben geweest om weer even met ze te praten, krijg ik een dikke knuffel en een appje als ik weer weg ben. Berichtjes als ‘Super bedankt lieve Daantje, dat je in me gelooft.’. Dat is echt waardevol voor mij. Ik ben blij dat ik mensen die liefde kan geven. Eigenlijk ben ik niet alleen politieagent: ik word ook gezien als een soort moeder, psycholoog, vriendin, coach – van alles.”

Instagramverhalen

En al die bijzondere ervaringen deelt Daniëlle sinds een jaar op haar Instagram-pagina, waar ze ook contact heeft met haar volgers. “Ik ben agent voor jongeren en die zijn natuurlijk het meest te bereiken via social media. Ik vind het belangrijk om daar dan ook aan deel te nemen. Via Instagram krijg ik ook wel eens berichtjes van mensen die behoefte hebben aan een gesprek of vragen hebben. Daar sta ik altijd voor open. Zo kan ik jongeren ook doorverwijzen naar hulpverleningsinstanties.”


Naast het contact houden met haar volgers, wil Daniëlle ook meer duidelijkheid creëren over het werk bij de politie. “Ik wil mensen bewust maken van wat er leeft onder jongeren en wat wij met hen doen. Het is mooi om ervoor te zorgen dat mensen hun negatieve mindset naar positiviteit omzetten. Als iedereen wat liever voor zichzelf en de mensen om zich heen zou zijn, kunnen we samen een hele mooie wereld maken.”

Utrechter van de week

Iedere week benoemen we iemand tot Utrechter van de week. Ken jij ook iemand die onze stad een beetje mooier maakt? Heeft jouw buurman een bijzondere hobby? Of ken je een andere Utrechter met een steengoed verhaal? Laat het ons weten!

Lauren (links) en Lotte (rechts) in hun edit-ruimte.

Lotte en Lauren maken een docu over kaalheid: ‘Vroeger was deze aandoening mijn grootste geheim’

Alopecia is een haaraandoening waarbij een persoon plotseling (gedeeltelijk) kaal wordt. Weinig mens...

adv.