Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jeroen en Menno fietsen van Beijing naar Utrecht: ‘Deze ervaring neemt niemand ons af’

Door Pauline Dons 17 september 2019

De Utrechters Jeroen (35) en Menno (37) van Pelt-Deen houden allebei van fietsen én van reizen. Zoveel zelfs dat de twee besloten acht maanden weg te gaan om precies dat te gaan doen. Waarom? Het stel wilde graag een keer van Beijing naar Utrecht fietsen. Ondertussen hebben ze Turkije bereikt.

Hoe het idee is ontstaan? “We wilden ons huis verder uitbouwen, maar toen dachten we: voor dat geld kunnen we ook wel een wereldreis maken”, vertellen ze lachend. Toch begonnen de twee niet zomaar aan deze lange reis. “We hebben eerst getest of we fietsen wel wat vonden. Ik wel, maar Menno had nog niet veel gefietst”, vertelt Jeroen. Hij somt op: “Drie jaar geleden zijn we daarom van Utrecht naar Berlijn gefietst, twee jaar geleden van Utrecht naar San Sebastian en Baskenland en vorig jaar naar Zuid-Engeland.”

Voorbereidingen

In april was het zo ver. Menno zei zijn baan in de gamewereld op en Jeroen nam een paar maanden vrij van zijn werk als studieadviseur. Daarna stapten Jeroen en Menno op de fiets. Ondertussen zijn ze al vier à vijf maanden onderweg. Menno: “Ik had het zwaarder verwacht, maar het is eigenlijk heel ontspannen en we hebben vooral heel veel leuke en lieve mensen ontmoet.” Of het dan alleen maar leuk is? Jeroen lacht. “We hebben af en toe wel een beetje pijn aan onze billen”, grapt hij.

Het stel heeft van tevoren over alles nagedacht. Zo hebben ze een speciale indeling voor hun fietstassen. “Aan iedere fiets hangen vier tassen: voor kleding, technische spullen, gereedschap, keukenspullen, slaapspullen, boodschappen, toiletspullen en natuurlijk EHBO-spullen,” sommen Jeroen en Menno samen op.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Foto: Jeroen en Menno van Pelt-Deen
Foto: Jeroen en Menno van Pelt-Deen
Foto: Jeroen en Menno van Pelt-Deen
Foto: Jeroen en Menno van Pelt-Deen
Foto: Jeroen en Menno van Pelt-Deen
Foto: Jeroen en Menno van Pelt-Deen
Foto: Jeroen en Menno van Pelt-Deen
Foto: Jeroen en Menno van Pelt-Deen
Foto: Jeroen en Menno van Pelt-Deen
Foto: Jeroen en Menno van Pelt-Deen

Bijzondere ervaringen

Jeroen en Menno maken bijzondere dingen mee in het buitenland. “In China voelde ik mij een beetje Mickey Mouse in Disneyland, want iedereen wilde met ons op de foto”, lacht Menno. Jeroen: “We kwamen geen andere westerse toeristen tegen. We waren echt exoten.” Bijzonder vinden de twee ook de support die ze in het buitenland krijgen: “Mensen toeteren naar ons en zwaaien. We worden echt aangemoedigd en krijgen ook vaak eten: verse druiven van mensen die onderweg stoppen of yoghurtdrankjes, koud water, verse melk… We worden echt verwend door alle mensen die we tegenkomen.”

“In Kazachstan werden we een keer uitgenodigd voor het avondeten. ’s Avonds werd er een schaap opgediend. Het is bijzonder dat je niets begrijpt van de taal, maar dat mensen toch zo lief zijn en alles willen delen en dat je ’s avonds – hoe gek ook – met een schapenkop aan tafel zit”, lacht Jeroen.

Oost west, Utrecht best

“Onze reis is eigenlijk het ene hoogtepunt na het andere. Deze ervaring neemt niemand ons af”, zegt Menno. Toch missen Jeroen en Menno ook hun vrienden, familie en natuurlijk Utrecht. “Het prachtige, authentieke Utrecht zijn we nog nergens tegen gekomen.” Het eerste wat ze gaan doen zodra ze 1 december weer terug in hun stadsie zijn? “Een biertje drinken bij de gracht of naar café Fokus natuurlijk”, klinkt het in koor.

Ben jij nieuwsgierig geworden naar de reis van Jeroen en Menno? Lees hier meer over alle avonturen op hun blog.

Lees meer:

interview sanne van dijk stewardess

Van kantoorbaan naar landingsbaan: de Utrechtse Sanne is stewardess

Voor je werk vliegen naar Bonaire, New York of Rio de Janeiro? Voor de Utrechtse Sanne van Dijk (30)...

Alexandra Covers runt bruidsmodezaak Covers Couture: ‘Wij verkopen een stukje magie’

Marijke begon hotel Mary K: ‘Dat gasten terugkomen, is het allermooiste compliment’

Friso (28) is life guard bij de Maarsseveense plassen: ‘Ik heb hier nog nooit gezwommen’

adv.