Utrechters Iris en Bouke bouwen een tiny house: ‘Hoe minder spullen, hoe meer vrijheid’

Utrechters Iris en Bouke. Foto: indebuurt Utrecht

Utrechters Iris Coehoorn (32) en Bouke Kooreman (31) waren al langer bezig met minimalistisch leven en na een wereldreis groeide de wens om hier nog meer mee te doen. Ze besloten een tiny house op wielen te bouwen: “Op reis realiseerden we ons dat je weinig nodig hebt om gelukkig te zijn.” 

Bouke begint te vertellen: “We hadden als doel om onze hele wereldreis, die zeven maanden duurde, per trein te doen. Vanwege corona moesten we eerder naar huis en hebben we het vliegtuig gepakt. Richting het einde van de reis hadden we veel tijd en gingen we reflecteren: wat willen we nou eigenlijk?”

Minimalisme

“Tijdens onze reis leefden we minimalistisch en dat beviel heel goed. We bedachten om dat thuis ook te doen. Zo besloten we om in een tiny house te gaan wonen,” zegt Bouke. Iris vult aan: “We waren al langer bezig met minimalisme. We hebben weinig spullen en wonen we niet groot. Het concept kenden we al. Een jaar geleden zijn we naar een open dag voor tiny houses geweest. Destijds dacht ik: dat ik niks voor mij. Tijdens onze reis kwam de realisatie: je hebt eigenlijk maar weinig nodig.”

‘Bouw je eigen tiny house’

Iris vertelt dat er op reis al volop ideeën werden geschetst. “Bouke was in maart jarig, toen heb ik hem de cursus ‘bouw je eigen tiny house’ gegeven. De workshop ging vanwege corona niet door, maar we konden wel bij die bouwer terecht.” In een avond kreeg het stel bergen aan informatie: van tips over de indeling en materialen, tot hoe te beginnen. “Normaal moet je dit allemaal zelf uitzoeken, dus dat was heel fijn.” Bouke vult aan: “Ik was al ver met de tekeningen. De bouwer kon daar kritisch naar kijken en daarna zijn we aan de slag gegaan.”

Tekst loopt door onder de foto’s

Alles in huis moet twee functies hebben

Iris en Bouke bouwen alles met tweedehands materialen en krijgen veel hulp van de mensen om hen heen. Voor het ontwerp lieten ze zich inspireren door hun wereldreis en de familie van Iris. Ze vertelt: “Tijdens onze reis raakten we geïnspireerd door Japan. We hebben daar traditionele zitmatten aangeschaft.” Bouke: “De manier van leven die daarbij hoort, past heel goed bij ons: doordat je op de grond zit, heb je geen stoelen of bank nodig. Je hebt meer ruimte.”

Iris: “Alles wat we in huis hebben, moet twee functies hebben. Zo hebben we een ruimte onder de vide: het is de woonkamer/chillhoek, maar kan ook dienen als logeerkamer.” Bouke heeft nog een voorbeeld: “We hebben een wasbak in de keuken. Daar kun je niet alleen afwassen, maar ook tandenpoetsen.”

Tekst loopt door onder de foto’s

Van appartement naar tiny house

Op dit moment wonen Bouke en Iris nog in Leidsche Rijn. Of ze hun huis houden wanneer het tiny house af is? Die vraag beantwoordt Bouke: “We gaan ons huis verkopen, we willen fulltime in ons nieuwe huisje wonen. Maar dat doen we op zijn tijd. Toevallig kregen we een maand geleden een brief door de bus: iemand was op zoek naar een huis. We hopen ons tiny house eind november klaar te hebben en willen dan ons appartement verkopen. We nemen binnenkort misschien wel contact op met de afzender van het briefje.”

Huis op wielen 

Waarom de twee voor een tiny house op wielen kozen? Iris vertelt: “We willen het liefst de natuur in, bijvoorbeeld in de regio Utrecht of het oosten van Nederland.” Bouke: “We willen sowieso de stad uit, maar wel naar een plek die bereikbaar is met het ov. Die combinatie, van natuur en dicht bij een station, lijkt ons het meest ideaal.” Iris: “De kans is groot dat we de komende jaren ergens tijdelijk wonen. Vanuit daar gaan we op zoek naar een vaste plek. Dat is het fijne van een huis op een trailer, het is relatief makkelijk verplaatsen.” Het tiny house van het stel is zeven meter lang, drie meter breed en zo’n vier meter hoog.

Tekst loopt door onder de foto

De trailer waar het kleine huisje op wordt gebouwd. Foto: indebuurt Utrecht

Klaar in november

In juni zijn de Utrechters begonnen met bouwen en in november hopen ze klaar te zijn met hun huis op wielen. “Doordat we bouwen met tweedehands materialen, mensen erbij betrekken en binnenkort een open bouwdag organiseren, kost alles meer tijd,” zegt Bouke. Maar dat is niet erg, verzekert Iris ons. Naast het doel om minimalistischer te leven, hebben Bouke en Iris een breder doel: met de keuzes die zij maken, anderen inspireren. Dat doen ze onder andere via hun website Het Bewuste Stel. Bouke: “Het voordeel van wonen in een tiny house? Je hebt minder spullen. Hoe minder spullen, hoe meer vrijheid. Zo heb je minder om je druk over te maken.”

Gevoel van vrijheid

Het meest kijken de twee uit naar het gevoel van vrijheid. “Dat je de deuren openslaat en lekker in het groen stapt. Tijdens onze reis zijn we dat ook veel meer gaan waarderen, het vele buiten zijn.” Iris vult aan: “Ik kijk ernaar uit om meer ruimte om ons heen te hebben. Een beetje het vakantiegevoel, maar dan dagelijks.”

Op 13 september organiseren Bouke en Iris een open bouwdag voor iedereen die geïnteresseerd is in tiny houses of alternatieve woonvormen. Je kunt dan hun tiny house in aanbouw bewonderen, vragen stellen en met het stel in gesprek te gaan. De open bouwdag vindt plaats aan de Nijverheidsweg 6, tussen 10.00 en 14.00 uur. 

Lees ook:

Meer in deze categorie

Utrechter van de Week

Ga naar “Lisa en Anne ontmoetten elkaar tijdens een kroegentocht in Utrecht: ‘Ik kan mezelf zijn bij haar’”

Lisa en Anne ontmoetten elkaar tijdens een kroegentocht in Utrecht: ‘Ik kan mezelf zijn bij haar’

Ga naar “Utrechtse Vicky (31) wint Speelgoed van het Jaar: ‘Ik voelde me schuldig naar m’n vrienden’”

Utrechtse Vicky (31) wint Speelgoed van het Jaar: ‘Ik voelde me schuldig naar m’n vrienden’

Ga naar “Gilles (53) rent de Amsterdam Marathon om geld in te zamelen voor zijn vriend met ALS: ‘Ik wil iets voor hem betekenen’”

Gilles (53) rent de Amsterdam Marathon om geld in te zamelen voor zijn vriend met ALS: ‘Ik wil iets voor hem betekenen’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Het antwoord op niet afvallen”

Het antwoord op niet afvallen

 • Hair & Body
 • Geldig t/m 31 oktober 2022

Topper

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Alpina elektrische convectie kachel € 19,99”

Alpina elektrische convectie kachel € 19,99

 • Geldig t/m 1 oktober 2022
Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Luxe dekbedovertrek katoensatijn € 29,99”

Luxe dekbedovertrek katoensatijn € 29,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Banqueting manager bij De Utrechter”

Banqueting manager bij De Utrechter

 • De Utrechter
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Expediteur”

Expediteur

 • Talect
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Marketing Stagiair”

Marketing Stagiair

 • Kooijman Autogroep
 • Stage

Topper

Ga naar “Assistent Accountant”

Assistent Accountant

 • Talect
 • Parttime

Topper

Ga naar “Restaurant (Assistent-) Manager”

Restaurant (Assistent-) Manager

 • American Steakhouse Broadway
 • Fulltime

Topper

Agenda

Ga naar “Utrecht Maakt Kennis | (Proef)dierendag”

Utrecht Maakt Kennis | (Proef)dierendag

 • Hogeschool Utrecht
 • 4 oktober 2022

Topper

Ga naar “Cursus Spaans”

Cursus Spaans

 • Ibérica Spaanse Lessen
 • Van 19 sep t/m 30 nov
Ibérica Spaanse Lessen, Ruth VallecilloIbérica Spaanse Lessen, Ruth Vallecillo

Topper

Ga naar “ViaFestival: zet de TIJD stil!”

ViaFestival: zet de TIJD stil!

 • Jacobikerk
 • 8 oktober 2022

Topper

Ga naar “Oktoberfest in Utrecht”

Oktoberfest in Utrecht

 • Janskerkhof
 • Van 14 okt t/m 16 okt
Oktoberfest UtrechtOktoberfest Utrecht
Ga naar “Art of Lines – Flint x KOSMIK”

Art of Lines – Flint x KOSMIK

 • Flint Amersfoort
 • 15 oktober 2022
art of linesart of lines

Topper