Hoe is het nu met: het Utrechtse gezin dat de wereld rondreist in een brandweerbus

Febe, William, Luca en hond Puck. Foto aangeleverd door William.

Je huis verkopen, een brandweerbus opknappen en daarmee richting het oosten van de wereld rijden. Dat plan hadden Utrechters William en Luca samen met hun zoon Febe. We spraken de familie eind 2020 toen het huis bijna was verkocht en er hard werd geklust aan de bus. Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en zijn ze 166 dagen op reis met meer dan tienduizend kilometer op de teller. We blikken met het gezin terug op het avontuur tot nu toe.

Begin januari videobellen we met Luca en William, wanneer Nederland in een harde lockdown zit. De familie zit in Griekenland in de zon. Het gaat goed met ze: er zijn elf landen bezocht en ze hebben net een pup in Griekenland geadopteerd.

Nederland missen

Op de vraag of Luca en William Nederland missen, moeten ze hard lachen. “Nee, omdat wij niet in een lockdown zitten.” William vertelt dat ze in geen enkel land last hebben gehad van de coronamaatregelen. Alleen in Griekenland zijn ze erg streng: “Officieel moet je hier twee mondkapjes over elkaar en overal je QR-code laten scannen. Laatst gingen we uit eten. Febe is net vier jaar. Hij moest een zelftest doen anders mocht hij het terras niet op.” Luca vult aan: “We overnachten niet op campings, maar staan veel in het wild. Daardoor hebben we niet zoveel last van beperkingen.”

Het is wel even wennen om continu op pad te zijn, vindt William. “In Nederland heb je werk, thuis, hobby’s, sport. De sociale contacten wisselen op een andere manier. Hier ben je constant met elkaar op acht vierkante meter, dat is soms best intens. Het samen zijn gaat verder wel heel goed. Ik ben tussendoor even terug geweest in Nederland in verband met mijn moeder. Ik miste niks aan Nederland toen ik daar was.” Luca: “Het is grappig hoe dat groeit. Eerst was het alleen een busje, nu is het ons thuis.”

Lees verder onder de foto’s >

Elf landen doorkruist

Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk, Italië, Slovenië, Kroatië, Bosnië, Montenegro, Albanië, Noord-Macedonië en Griekenland. Het lijstje van doorkruiste landen staat op elf. William vertelt: “In Italië hebben we vakantie gevierd. We moesten veel doen aan de brandweerbus in Nederland en waren moe na het harde klussen. Daarom zijn we daar zes weken gebleven. Op een gegeven moment waren we Italië-moe. We zijn doorgereden naar Slovenië, dat was prachtig.” In Kroatië besloot het stel om een hondje uit Griekenland te adopteren. “Dat maakte dat we naar de puppy gingen in Griekenland”, zegt Luca.

Lees verder onder de foto’s >

Puck

Hond Puck is het nieuwste en jongste familielid. Daarover vertelt Luca: “We wilden altijd al een hond, maar niet in de stad.” William vervolgt: “We reizen met een kind. We dachten dat we onderweg wel gezinnen tegen zouden komen, maar dat valt tegen.” Volgens Luca ligt dat aan het feit dat het laagseizoen is. Je komt niet veel reizigers tegen. William: “In Slovenië speelde Febe veel met katjes. Toen we daar weggingen, moest hij ontzettend huilen. Het afscheid viel zwaar. Hij heeft geen broertjes of zusjes, maar met een hond wel een speelkameraad. We zijn toen serieuzer gaan kijken en kwamen uit bij een Nederlandse vrouw in Griekenland, die een zwangere moederhond had gevonden op straat. Het paste perfect in de plannen.”

Lees verder onder de foto >

Febe en hondje Puck. Foto aangeleverd door William.

Dieren op straat en supervriendelijke mensen

De gedachte aan Albanië tovert een grote glimlach op het gezicht van het stel. “Toen we het land binnenreden liepen de varkens, koeien en kalkoenen over straat. Het was chaos”, vertelt Luca. “Je hebt daar een prachtig wegdek”, vindt William. “Dan sloegen we een zijweg in, door de bergen en weg was het asfalt. We hebben toen twee dagen over zestig kilometer gedaan. Maar het was heel mooi. Halverwege zo’n weg kun je gewoon parkeren. Je komt dan geen hond tegen. De mensen zijn supervriendelijk. Ze kijken eerst nors, maar als je naar ze glimlacht, krijg je zo’n grijns terug. En het eten is goed én spotgoedkoop.”

Lees verder onder de foto >

De bergweg in Albanië. Foto aangeleverd door William.

Rijden en stoppen wanneer je wilt

Luca vertelt dat ze in het begin van de reis vooral veel meters wilden maken. Daar kwamen ze snel op terug: “De bus gaat niet zo hard en soms laten de wegen het niet toe. Alles kost daardoor meer tijd. In het begin moesten we ook aan dit leven wennen; dat je tijd hebt. Dat het geen drol uitmaakt.” William beaamt dat: “Tijdens het ombouwen van de brandweerauto maakten we lange dagen. Toen we op reis gingen, hadden we het gevoel van: we moeten iets. Ondanks dat we niet druk waren, voelden we ons druk.” Luca: “De laatste maanden zijn we daarin chiller geworden. We gaan gewoon rijden en stoppen wanneer we willen. We weten ’s ochtends niet waar we naartoe rijden. We zijn niet zo gestructureerd. We gaan niet van highlight naar highlight: alles is mooi.”

Op pad met Denen

Naast dat de familie prachtige plekken in Oost-Europa heeft gezien, hebben ze onderweg ook leuke mensen leren kennen. “We hebben een Deens stel leren kennen in Dubrovnik, op de parkeerplaats van een gesloten camping. Een dag erna kwamen we ze weer tegen in Montenegro. Omdat het zo klikte, besloten we even samen te reizen. Dat even werd uiteindelijk zes weken. Zij hebben ook een hondje geadopteerd. De Albanese route door de bergen hebben we samen gereden. Het was adembenemend mooi én spannend. Lijp dat we dat hebben gedaan”, vertelt Luca.

William vult grinnikend aan: “In Griekenland gingen we met het stel naar een stadje om de was te doen. Op goed geloof reed ik een straatje in, maar we hadden amper ruimte met de bus. Het was een eenrichtingsweg en aan beide kanten stonden auto’s. De Deense vrouw zat in hun eigen bus te huilen en Luca zei steeds ‘kijk uit, kijk uit’.”

Lees verder onder de foto >

Vrij staan op het strand in Griekenland. Foto aangeleverd door William.

Vastgehouden in Bosnië

Omdat de brandweerbus wordt gezien als vrachtwagen, wordt de familie vaak vastgehouden bij grenzen. Maar de bus is een camper en valt daarom onder personenauto’s. Luca vertelt: “De grens die wij in Bosnië overgingen, is niet voor vrachtwagens. Ze trokken alles open en wilden overal in kijken. We moesten anderhalf uur wachten. Dat was een drama.” William gaat verder: “Ze spreken geen Engels. Bewijs dan maar dat het een personenauto is. Gelukkig staat het op het kentekenbewijs. We hebben toen anderhalf uur in een steenkolenhokje gezeten met een grenswachter. Google Translate erbij en het werd ondertussen zo laat. Ik zei: ik heb mijn zoontje mee, die moet slapen. Slapen we in Kroatië of Bosnië? Zeg het maar, ik ben er klaar mee. Toen typte hij in Translate in: ja, je mag verder. Ik ga bier drinken.”

Vietnam

Toen we William en Luca vorig jaar spraken, was het plan om naar Vietnam te reizen. Of die eindbestemming nog vaststaat? Daarop antwoordt William: “Dat zou heel leuk zijn. We zijn benieuwd of het gaat lukken, of de grenzen open zijn. De grenzen van Iran zijn bijvoorbeeld net pas open.” Het plan nu is om ergens Griekenland uit te rijden, richting Turkije. “Dat land is zo groot en divers. Daar willen we twee of drie maanden rondtrekken. Na die maanden zien we wel hoe het ervoor staat met corona.”

Lijkt het je leuk om de reis van William, Luca, Febe en Puck te volgen? Dat kan via Instagram of Polarsteps.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Utrechter van de Week

Ga naar “Laat je inspireren! 5 x Utrechters die zich inzetten voor stadsgenoten”

Laat je inspireren! 5 x Utrechters die zich inzetten voor stadsgenoten

Ga naar “Utrechtse Marieke verzorgt haarstukken voor mensen met haarverlies: ‘Je hoort heftige verhalen’”

Utrechtse Marieke verzorgt haarstukken voor mensen met haarverlies: ‘Je hoort heftige verhalen’

Ga naar “Utrechtse Redouan (26) helpt kansarme jongeren hun dromen waar te maken: ‘Ik heb veel zelf moeten doen’”

Utrechtse Redouan (26) helpt kansarme jongeren hun dromen waar te maken: ‘Ik heb veel zelf moeten doen’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Kerstbrunch Centraal Ketelhuis”

Kerstbrunch Centraal Ketelhuis

 • Het Centraal Ketelhuis
 • Geldig t/m 26 december 2022

Topper

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Sylvie Meis luxe pyjama € 17,99”

Sylvie Meis luxe pyjama € 17,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Vacature Manager bediening”

Vacature Manager bediening

 • Heirloom – Venues of Utrecht
 • Fulltime/Parttime
Het team van Heirloom | Foto: Dominique Egging FotografieHet team van Heirloom | Foto: Dominique Egging Fotografie

Topper

Ga naar “Vacature Zelfstandig werkend kok”

Vacature Zelfstandig werkend kok

 • Heirloom – Venues of Utrecht
 • Fulltime/Parttime
Het team | Foto: Dominique Egging FotografieHet team | Foto: Dominique Egging Fotografie

Topper

Ga naar “Medewerker housekeeping”

Medewerker housekeeping

 • Grand Hotel Karel V
 • Fulltime

Topper

Ga naar “(Leerling) kraamverzorgende”

(Leerling) kraamverzorgende

 • Het KraamZorg Bureau
 • Parttime
het kraamzorgbureauhet kraamzorgbureau

Topper

Ga naar “Allround winkelmedewerker Jamin Utrecht Hoog Catharijne”

Allround winkelmedewerker Jamin Utrecht Hoog Catharijne

 • Jamin
 • Parttime
Jamin

Agenda

Ga naar “Utrecht Maakt Kennis Schuld(ig)”

Utrecht Maakt Kennis Schuld(ig)

 • Podium HU
 • 1 december 2022

Topper

Ga naar “Kerstmarkten in Utrecht”

Kerstmarkten in Utrecht

 • Van 8 dec t/m 23 dec
Kerstmarkten Utrecht
Ga naar “We All Love 80’s 90’s 00’s NYE – Winkel van Sinkel”

We All Love 80’s 90’s 00’s NYE – Winkel van Sinkel

 • Winkel van Sinkel
 • Van 31 dec t/m 1 jan
Ga naar “Dance classics in the mix”

Dance classics in the mix

 • 21 januari 2023
Ga naar “Muzikale herdenking: Liedje voor een dierbare”

Muzikale herdenking: Liedje voor een dierbare

 • SENS uitvaarten
 • 11 december 2022