Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Fred had een Audi, een dik salaris en dure pakken, totdat hij dakloos werd

Door Janine Guijt 25 september 2018

Ooit had hij dure pakken, een Audi, een dik salaris en een goede managementfunctie. Maar dat alles hoort volgens Fred Smit (59) bij een vorig leven. Inmiddels is hij – na zelf een tijd dakloos te zijn geweest – eigenaar van stichting RECHTOP en helpt hij mensen zoals hij: daklozen die tussen wal en schip vallen qua regelgeving. Daarnaast geeft hij rondleidingen door Utrecht en laat hij mensen de stad door zijn ogen zien

Verslaafd aan status en geld

“Ik ben nooit verslaafd geweest aan drugs of alcohol, wel aan status en geld.” Zo begint het verhaal van Fred. Ontmoette je hem een paar jaar geleden, dan stond je oog in oog met een man die het – maatschappelijk gezien – dik voor elkaar had: een man met een hoge managementfunctie in het bedrijfsleven, een mooi huis, een dik salaris en een lidmaatschap van de golfbaan. Eind 2010 raakte Fred dat alles kwijt. “Een gevolg van foute keuzes, een moeizame echtscheiding en de economische crisis”, zegt hij daarover.

De molen

Fred belandde overdag op straat en ’s nachts in de nachtopvang. Hij kwam terecht in “de molen”, zoals hij het zelf noemt. “Als dakloze moet je een vastomlijnd traject in dat helemaal niet bij mijn situatie paste. Het enige wat ik nodig had, was stabiele huisvesting, maar omdat ik vroeger zoveel verdiende, kreeg ik geen urgentie bij sociale huurwoningen. Ik ben er uiteindelijk uitgekomen op eigen kracht, gewoon toen ik op een gegeven moment weer binnen de regels viel en voor een sociale huurwoning in aanmerking kwam.”

Portemonnee in kussensloop

Sinds negen maanden woont Fred in een huurhuis (“een heerlijk appartement met uitzicht op de Dom en Galgenwaard.”). Hoe hij terugkijkt op zijn periode als dakloze? “Je leeft als dakloze continu in onzekerheid en stress. Ik kom er nu steeds meer achter wat dat met mij heeft gedaan. Dat zit ‘m soms in kleine dingen. Zo besefte ik laatst dat ik nog steeds met mijn portemonnee in mijn kussensloop slaap.”

RECHTOP

Fred is – technisch gezien – werkloos. Toch zit hij allesbehalve stil, want een groot gedeelte van zijn tijd gaat op aan stichting RECHTOP waar hij eigenaar van is. “Ik zie het echt als mijn nieuwe carrière en heb geen ambities meer anders dan mij in te blijven zetten voor daklozen”, vertelt hij. “Toen ik dakloos was, ging ik iedere ochtend naar het Stadskantoor. Daar staan computers die iedereen mag gebruiken. Daar las ik allerlei onderzoeken en publicaties over dakloosheid. Op een gegeven moment vroegen andere daklozen aan mij of ik ze kon helpen bij juridische en praktische dingen. Ik ben steeds meer als belangenbehartiger gaan optreden en omdat ik serieus genomen wilde worden, heb ik de stichting opgericht.”

Met RECHTOP helpt Fred mensen als Appie, een jonge gast die op straat leefde en veel blowde. “‘Fred, ik moet uit deze omgeving’, zei hij tegen mij. Dat is hem nu gelukt. Hij heeft nu een huisje en blowt bijna niet meer. Laatst kwam ik hem tegen en echt, hij straalt gewoon.”

Nieuw leven

Of Fred nog terug zou willen naar zijn oude leven, maar dan zonder de problemen? Daar kan hij heel kort over zijn: “Absoluut niet. Laatst kwam ik een oude golfmaat van me tegen en ik merkte dat hij weer met mij in contact wilde komen. Maar ik had zoiets van: jij past niet meer in mijn leven en ik niet in het jouwe. Ik ben niet boos dat ik alles ben kwijtgeraakt, maar juist dankbaar dat ik het heb gehad. Het leven dat ik nu leid is me veel waardevoller. Ik hoop dat ik de rest van mijn bestaan, kennis en levenservaring kan blijven besteden aan ‘mijn’ daklozen.”

Utrechter van de week

Iedere week benoemen we iemand tot Utrechter van de week. Ken jij ook iemand die onze stad een beetje mooier maakt? Heeft jouw buurman een bijzondere hobby? Of ken je een andere Utrechter met een steengoed verhaal? Laat het ons weten!

Vergeet-mij-liedje: Kim zingt voor mensen met dementie en maakt daar filmpjes van

Toen Kim gevraagd werd om een liedje te zingen voor een dementerende vader, besloot ze deze ontmoeti...

adv.