Fotograaf Robin maakt de mooiste foto’s van Utrecht: ‘Het is een soort verslaving’

Door Georgia Oost 22 januari 2019

Genoeg Utrechters hebben ze al voorbij zien komen: mooie kiekjes van de bekende en minder bekende plekken in Utrecht. Robin Pulles 53 fotografeert nu al jarenlang de mooiste plekken van ons stadsie, en na het oprichten van de Facebook-pagina ‘Verliefd op Utrecht’ denkt hij er nog lang niet over na om te stoppen.

Inmiddels heeft de pagina al meer dan 2000 likes, en dat aantal neemt alleen maar toe. Onder de foto’s die Robin dagelijks op de pagina plaatst krijgt hij tientallen reacties, van mensen die plekken herkennen, daar vlakbij wonen of gewoon willen vertellen hoe mooi ze de foto vinden.

‘Zodra ik denk dat ik een mooie foto kan maken stop ik meteen met wat ik aan het doen ben’

Altijd een camera mee

Een opleiding of cursus heeft Robin nooit gevolgd. “Ik heb het mezelf allemaal geleerd met tutorials. In 2011 had ik mijn eerste camera gekocht, en vanaf toen ging ik eigenlijk steeds vaker foto’s maken. Nu heb ik altijd mijn camera bij me, zodra ik denk dat ik een mooie foto kan maken stop ik meteen met wat ik aan het doen ben en pak ik mijn camera erbij. Het liefst fotografeer ik in de ochtend onderweg naar werk, of ’s avonds als ik aan het wandelen ben. Zonsop- en ondergang zijn mijn favoriete momenten.”

Tekst loopt door onder de Facebook-post.

De Asch van Wijckkade.

Gepostet von Verliefd op Utrecht am Sonntag, 13. Januar 2019

Schoenen & Foto’s

Maar Robin is niet alleen fotograaf, hij is ook schoenenverkoper. “Ik ben opgegroeid in deze winkel – hij bestaat nu al vijftig jaar. Ik was altijd hier, midden in de stad. Mijn liefde voor Utrecht zit dus heel erg diep.” In zijn schoenenwinkel aan de Nachtegaalstraat hangen hier en daar ook een paar foto’s. “Laatst kwam er een mevrouw langs die naar schoenen kwam kijken. Ze vertrok met twee paar schoenen én een van mijn foto’s! Ze wist niet eens dat mijn foto’s hier ook hingen. Dat gebeurt de laatste tijd steeds meer: soms komen mensen voor schoenen, soms komen ze juist voor de foto’s. Dat vind ik wel een groot compliment.” En de foto’s die het beste verkopen? “Dat zijn natuurlijk de foto’s van de Dom!”

Nostalgisch

Ondertussen zien veel mensen de foto’s van Robin voorbij komen op Facebook, op zijn eigen pagina of op de pagina ‘Je bent Utrechter (geweest) als…’ Zo kreeg Robin ook steeds meer bekendheid. “Mijn eigen Facebookpagina is heel langzaam gegroeid, maar ik krijg wel steeds meer reacties. Ik denk dat de herkenning voor veel mensen een belangrijk element is. Ik krijg vaak de reactie dat de foto’s nostalgisch zijn voor mensen. Mensen zeggen vaak dat ze mijn foto’s meteen herkennen, maar zelf heb ik dat nog niet echt.”

‘Mijn beste foto? Die moet nog komen’

Toekomstplannen

Het meest trots is hij op zijn eerste foto. “Dat is een foto die enorm veel likes kreeg, het was zelfs trending topic. Toen kwam de foto op televisie, bij Namen & Rugnummers van RTV Utrecht, waar mijn jeugdheld Gert Kruys ook bij zat. Hij zei dat hij de foto mooi vond: dat was wel echt een mijlpaal. Een heel bijzonder moment.”

Of Robin nog grote plannen heeft met zijn fotografie in de toekomst, weet hij nog niet zeker. “Ik wil constant blijven leren, dat kan met fotografie. Zo wil ik mij bijvoorbeeld nog meer gaan verdiepen in portretfotografie. Ik denk dat mijn beste foto nog steeds niet is gemaakt, die moet nog komen. Fotografie is echt een soort verslaving.”

Utrechter van de week

Iedere week benoemen we iemand tot Utrechter van de week. Ken jij ook iemand die onze stad een beetje mooier maakt? Heeft jouw buurman een bijzondere hobby? Of ken je een andere Utrechter met een steengoed verhaal? Laat het ons weten!

Tamar in haar woonkamer, waar ze haar podcast opneemt. Foto: Georgia Oost

De Utrechtse Tamar maakt podcasts over leven met een chronische ziekte: “Dit moet meer aandacht krijgen”

“Welkom bij Ziek. Ik ben Tamar Doorduin, en in deze podcast breng ik verslag uit vanuit de lappenman...

adv.