Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Brigitte en Ellen maakten het eerste prentenboek over Utrecht en jij kunt ‘m winnen!

Door Bonnie Dekkers 6 oktober 2020

Een prentenboek over Utrecht? Dat was er volgens vormgever Brigitte Nieubuur nog niet. In 2012 ontmoette ze illustrator Ellen de Bruijn – die hier ook van droomde – en daarmee kreeg haar plan om een eigen boek over de stad te maken, steeds meer vormDit jaar is het eindelijk zover: prentenboek Utrecht is een feit! Een boek zonder verhaal, maar met allerlei weetjes die je al wél of nog niet wist over ons stadsie.

Deze winactie is gesloten.

Tijdens de eindexamenexpositie van de HKU in 2012 ontmoette Brigitte op aanraden van haar dochter – die ook net was afgestudeerd – Ellen op de afdeling Illustratie. “Mijn dochter zei: je moet echt bij Ellens werk kijken, je vindt haar vast geweldig. En dat was zo, ik vond haar werk heel leuk. Het werk van Ellen paste goed bij het idee voor een prentenboek.” Dat het over Utrecht zou gaan stond al heel lang vast, maar heel concreet was het plan nog niet. “Het duurde nog een hele tijd voordat het er kwam, want het in eigen beheer uitgeven is kostbaar. In 2018 zijn we eraan begonnen.”

Nog geen prentenboek over Utrecht

Een prentenboek over Utrecht bestond volgens Brigitte nog niet en dat voedde ook het plan het zelf uit te geven. “Ik ben in allerlei winkels geweest en het was er niet.” Waarom ze zo graag een boek over Utrecht wilde maken? Daar kan ze kort over zijn: “Omdat Utreg echt ons stadsjie is.” Het boek bevat geen verhaal, maar gaat langs allerlei bekende en minder bekende plekken in de stad en vertelt over dingen die je misschien al wel of helemaal niet wist, geïllustreerd met de tekeningen van Ellen.

Tekst loopt door onder de foto

Foto: indebuurt Utrecht

Samenwerken

Volgens Brigitte ging de samenwerking heel geleidelijk. “We hadden allebei ideeën die erin moesten. Soms waren we het oneens. Soms was er al tekst en kwam er beeld bij en andersom. Het ging eigenlijk heel geleidelijk. Anders was het ook nooit gelukt.” Ellen: “We vulden elkaar goed aan. Het is mijn allereerste kinderboek; een droom die uitkomt. ”

Bekende en onbekende Utrechtse dingen

Utrecht is een grote stad. Hoe maak je keuzes over wat er in het boek komt? Brigitte vertelt: “We hadden een paar standaard dingen die erin moesten, zoals de Dom, de grachten en nijntje.” Ellen: “Ook de sfeer was belangrijk, het gevoel dat je in de stad krijgt.” Het boek is een combinatie geworden van bekende en onbekende Utrechtse dingen. “Het moest niet alleen gaan over Utrechts toeristentrekkers, maar ook leuk zijn voor de inwoners van Utrecht zelf”, zegt Brigitte. Ook nijntje van mozaïek, die je vindt in de Jeruzalemstraat, heeft een plekje gekregen. “Boven zat het atelier van Dick Bruna. Dat weten veel mensen niet.”

Ameliswaard en de vroedmeesterpad in de Oude Hortus

De favoriete pagina van Ellen is die van Ameliswaard. “Omdat je er zo heerlijk kunt wandelen, elk seizoen, maar zeker ook nu in de herfst. En natuurlijk vanwege het bijzondere behang in Landhuis Oude Amelisweerd.” Wat haar favoriete plek uit het boek is? Dat vindt Brigitte lastig om te zeggen. “Maar de Oude Hortus, onderdeel van het nu gesloten UMU, is er zeker een van. Met de kas en de pad. Omdat ik heel vaak even tussendoor een rondje liep door de mooie oude kruidentuin. Het is vooral leuk omdat het allemaal niet al te aangeharkt was. En om de vroedmeesterpad, natuurlijk. Het is een geweldig leuk dier om zijn prachtige naam en het gefluit. En dat allemaal zomaar midden in de stad.”

Tekst loopt door onder de foto’s 

Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht

Prentenboek voor iedereen

Volgens de dames is het prentenboek voor iedereen die van Utrecht houdt. “Mensen kopen het als cadeautje voor een kind, maar ook voor zichzelf”, vertelt Brigitte. Ellen vult aan dat er zelfs Utrechters zijn die het naar familie in het buitenland sturen. “Via Instagram of mail krijgen we veel persoonlijke verhalen binnen.” Brigitte: “Zo was er een moeder wiens dochters aan de andere kant van de wereld woont en in Utrecht heeft gestudeerd. Het kost geld en tijd om het boekje op te sturen. Maar ze doet het toch.”

Een niet zo veeleisende baby

Op 19 september dit jaar is het prentenboek Utrecht uitgekomen. Ellen: “We zijn er heel blij mee. We hebben er meer dan twee jaar aan gewerkt en het is echt iets van ons. Nu delen we dat met de rest van Utrecht en de wereld. Dat is heel leuk en bijzonder.” Brigitte zegt lachend: “Ons boek is net een baby, maar minder veeleisend. We krijgen veel positieve reacties en daar worden we helemaal blij van.”

Win een exemplaar van Utrecht (en verkoopadressen)

Denk je nou: dit boek wil ik ook?! Dan hebben we leuk nieuws voor je: we mogen van Brigitte en Ellen een exemplaar van Utrecht weggeven. Wil je het boek al eerder hebben? Dan kun je het voor €19,95 onder andere kopen bij Broese, Boekhandel Bijleveld, De Utrechtse Kinderboekwinkel, De Utrechtse Boekenbar, Boekhandel De Gaard, Centraal Museum, Spoorwegmuseum en Groeten uit Utrecht.

Wat je moet doen om kans te maken op deze toffe prijs? Heel simpel: laat hieronder vóór dinsdag 13 oktober je naam en e-mailadres achter. De winnaar krijgt dinsdag persoonlijk bericht.

Deze winactie is gesloten

Lees ook:

Utrechtse studentenvereniging S.S.R.-N.U. laat zien dat het verenigingsleven ook coronaproof kan

Augustus en september zijn drukke maanden voor studentenverenigingen: de UIT-week, het werven van ni...

NOS in English: Utrechtse studenten maken coronanieuws toegankelijk voor de hele wereld

Krijn (15) ontwierp een tatoeage voor zijn docent: ‘Het is best een big deal’

Utrechters Iris en Bouke bouwen een tiny house: ‘Hoe minder spullen, hoe meer vrijheid’

Met deze supervrolijke videoclip maken de Utrechtse vrienden Ramiro, Maarten en Danny tóch een feestje van de zomer

adv.