Edo uit Utrecht is mede-oprichter van De Stadstuin: ‘Ik miste dit gewoon nog in onze stad’

V.l.n.r: Aart, Harmen, Edo Wiersema. Foto: privéfoto

De Stadstuin is het concept waarbij leegstaande kantoorpanden opgeknapt worden en ruimte bieden aan kleine ondernemers. Edo Wiersema (uiterst rechts op de foto) runt dit samen met zijn twee broers en zorgt ervoor dat er weer leven komt in de vele grauwe en leegstaande kantoorpanden van Utrecht.

Edo kwam in 2015 samen met zijn voormalig compagnon Bas op het idee voor De Stadstuin. Zij zagen wel wat in de grote hoeveelheid leegstaande kantoorpanden in en rondom Utrecht waar nog geen bestemmingsplan voor was. Een jaar later was Edo, samen met zijn twee broers Aart en Harmen, eigenaar van het concept. Bas stapte, in verband met een verhuizing, na het eerste jaar uit de zaak. “Alle locaties, op de eerste na, heb ik met mijn broers opgezet.” 

Het idee

In 2015, aan het eind van de financiële crisis stonden er heel veel gebouwen en kantoren leeg en dat bracht Edo op het idee. “Tijdens mijn studie was ik al geïnspireerd door panden die op een creatieve manier gevuld werden, zoals het oude Volkskrantgebouw in Amsterdam. Wat ik er vet aan vond, is dat je veel creatieve mensen bij elkaar hebt en dat daar ook weer mooie dingen uit voortkomen. Er is daar een hele interessante dynamiek.”

In Utrecht waren er destijds nog niet veel vergelijkbare concepten. “Je had de Vechtclub XL natuurlijk, maar dat was niet zo groot. Ik miste dit gewoon nog in onze stad. Ook had ik zelf veel creatieve mensen om mij heen en ik dacht: hoe vet zou het zijn om die ondernemingen allemaal te kunnen combineren op één plek. We wilden graag een verbindende factor zijn voor de bedrijven en ruimte bieden aan creatieve initiatieven.” Momenteel telt De Stadstuin zes locaties in Utrecht, maar ook enkele in Eindhoven en Rotterdam.

Chinese radiozender en een rode gorilla

Om de grote, vaak saaie, panden aantrekkelijker te maken om in te werken, wordt er gebruik gemaakt van houten wandelementen en veel planten. “We proberen bij het interieur wel te zorgen dat het aansluit op het creatieve concept, dat het ook echt een stadstuin wordt”, legt Edo uit. Bij het gebouw in Overvecht is er echter ook een muur met goudfolie beplakt, wat een space-achtige ervaring creëert. “We hopen dat mensen hierdoor creatief getriggerd worden. Ook op het toilet hebben we een Chinese radiozender aan staan. Je komt binnen en denkt ‘wat is dit?’. Het gaat eigenlijk nergens over, maar het zorgt er wel voor dat je creatief geprikkeld wordt.” 

Wie een Stadstuin-pand betreedt kan ook zomaar oog in oog komen te staan met een grote rode gorilla. “De rode gorilla was bedoeld als interventie in een pand, maar die hebben we inmiddels zo vaak terug laten komen dat hij nu onze mascotte is geworden.” Het standbeeld heeft inmiddels de liefkozende naam Bokito gekregen. 

Europalaan

De eerste Stadstuin-locatie startte aan de Europalaan 20 en dit pand is nog steeds in gebruik. Helaas niet voor lang meer. “Op deze plek wordt in de aankomende jaren een hele woonwijk gebouwd, wat helaas betekent dat het pand ook tegen de vlakte gaat.” Edo is niet per se rouwig om dit besluit: “In eerste instantie konden we hier maar anderhalf jaar zitten, maar we zitten er nu al zesenhalf jaar. Dat is natuurlijk hartstikke mooi en als de gemeente meer huizen bouwt, betekent dat ook dat er voor ons meer mogelijkheden komen, want die mensen hebben wel faciliteiten nodig.” 

Familiebedrijf

Edo runt De Stadstuin samen met zijn twee broers, maar gaat samenwerken met familie wel altijd goed? “We kunnen alles tegen elkaar zeggen, maar we kunnen ook hard zijn tegen elkaar. We weten ook dat het niet persoonlijk is.” Edo geeft aan dat iedereen in het gezin zijn eigen capaciteiten heeft en zij elkaar hierdoor niet op de lip zitten. “We zijn allemaal vrij verschillend en daar ligt onze kracht.” Wel benadrukt Edo dat zij het niet alleen met z’n drieën doen. “Samen met mijn broers ben ik eindverantwoordelijke voor de acquisitie, maar ik ben zeker niet degene die het bedrijf draaiende houdt, we hebben een bedrijf van twintig man.”

Toekomstplannen

De Stadstuin-gebouwen worden nu nog door broers Wiersema gehuurd, maar ze denken er wel over na om in de toekomst de panden echt te kopen. “Zodat we ook meer zekerheid kunnen geven aan de ondernemers die in de gebouwen zitten. Maar voor nu doen we vooral dit en we willen de stad wat mooier maken.” De heren zijn momenteel bezig met het opzetten van nieuwe locaties en willen de locatie aan de Europalaan afsluiten met iets moois. “Omdat het toch het laatste jaar is dat we daar zitten, willen we een aantal kleine festivals opzetten en gaan we die locatie afsluiten met een soort closing-party. Er is op die locatie zoveel gebeurd en mogelijk gemaakt, dat we gewoon moeten afsluiten met een knal.”

Afgelopen Hemelvaartsdag konden gasten al genieten van het Speeltuin Festival. De volgende editie staat gepland op 16 juli. Meer weten over De Stadstuin, kijk dan op deze website

Utrechter van de week

Iedere week benoemen we iemand tot Utrechter van de week. Ken jij ook iemand die onze stad een beetje mooier maakt? Heeft jouw buurman een bijzondere hobby? Of ken je een andere Utrechter met een steengoed verhaal? Laat het ons weten!

Lees ook:

Meer in deze categorie

Utrechter van de Week

Ga naar “Ronald trakteert reizigers op het Stationsplein op vrolijke muziek: ‘Ik wil mensen een veilig gevoel geven’”

Ronald trakteert reizigers op het Stationsplein op vrolijke muziek: ‘Ik wil mensen een veilig gevoel geven’

Ga naar “Najat uit Utrecht kreeg de diagnose MS: ‘Ik voelde de grond onder mijn voeten wegzakken’”

Najat uit Utrecht kreeg de diagnose MS: ‘Ik voelde de grond onder mijn voeten wegzakken’

Ga naar “Thijs en Noortje starten avontuur in Zuid-Afrika: ‘Olifanten trekken de waterleidingen uit de grond’”

Thijs en Noortje starten avontuur in Zuid-Afrika: ‘Olifanten trekken de waterleidingen uit de grond’

Thijs, Noortje, Bas en Roos

In onze gids

Ga naar “De Utrechter”

De Utrechter

 • Vredenburg 40
 • Cafés
 • Gesloten
de-utrechter-1 ontbijtende-utrechter-1 ontbijten

Nu gesloten

Ga naar “Heirloom – Venues of Utrecht”

Heirloom – Venues of Utrecht

 • Pausdam 10
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Paushuize Eeuwdiner UtrechtPaushuize Eeuwdiner Utrecht

Aanbiedingen

Ga naar “Manicure en pedicure met korting”

Manicure en pedicure met korting

 • Hair & Body
 • Geldig t/m 8 september 2022

Topper

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Eastpak rugzak vanaf € 14,99”

Eastpak rugzak vanaf € 14,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Hollandse sperziebonen van € 1,19 voor € 0,59”

Hollandse sperziebonen van € 1,19 voor € 0,59

 • Geldig t/m 16 augustus 2022
Ga naar “Bedsprei Alaska € 12,95”

Bedsprei Alaska € 12,95

 • Geldig t/m 16 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “Zelfstandig coach worden bij Vida Vitaal”

Zelfstandig coach worden bij Vida Vitaal

 • Vida Vitaal
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Medewerker Klantenservice”

Medewerker Klantenservice

 • Talect
 • Parttime

Topper

Ga naar “Locatiemanager vluchtelingenopvang”

Locatiemanager vluchtelingenopvang

 • Matchpartner
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “HR-ondersteuner voor het ministerie in Utrecht.”

HR-ondersteuner voor het ministerie in Utrecht.

 • Manpower
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Management assistent in Utrecht”

Management assistent in Utrecht

 • Tempo-Team
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Vuelta Etapas”

Vuelta Etapas

 • Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug en Vallei
 • Van 1 aug t/m 31 aug
Tijdens Vuelta Etapas kun je mediterraans en Spaans eten in de regio Zeist ter ere van La Vuelta Holanda 2022Tijdens Vuelta Etapas kun je mediterraans en Spaans eten in de regio Zeist ter ere van La Vuelta Holanda 2022

Topper

Ga naar “Kerst-Special | 18 december”

Kerst-Special | 18 december

 • Heirloom – Venues of Utrecht
 • 18 december 2022

Topper

Ga naar “Strada del Vino | 10 september”

Strada del Vino | 10 september

 • Heirloom – Venues of Utrecht
 • 10 september 2022

Topper

Ga naar “Zelfontwikkeling doormiddel van een speurtocht”

Zelfontwikkeling doormiddel van een speurtocht

 • Van 25 feb t/m 25 sep