Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Desiree fotografeert mensen die op een bankje zitten in Utrecht

Door Liselotte Idema 13 december 2016

Het idee is oersimpel en daardoor – volgens ons dan – zo goed. Desiree Meulemans fotografeert mensen die ‘gewoon’ op een bankje zitten, ergens in Utrecht. Vervolgens maakt ze een praatje met die wildvreemde mensen. De foto’s en quotes plaatst ze op haar blog (én sinds kort ook op indebuurt!).

Terwijl we – heel toepasselijk – op een bankje in de Winkel van Sinkel zitten vertelt Desiree dat ze al jaren als fotograaf werkt. “Die klussen in opdracht zijn hartstikke leuk, maar ik doe er graag nog een eigen project naast. Eentje waarbij ik me niet aan regels of wensen van iemand anders hoef te houden.”

“Sinds ik dit project doe, zie ik overal bankjes haha”

Dat eigen project is dus het Bankjes Project. Eens in de week stapt Desiree op de fiets op zoek naar mensen op bankjes in Utrecht. “Als je er op let zie je ze overal, er zijn zo veel bankjes; in het centrum, in hofjes, maar ook in Utrechtse wijken. Soms is het nog best een zoektocht, want een bankje vinden is niet ingewikkeld, maar het is wel belangrijk dat er iemand op zit natuurlijk, haha!”

Gewoon een spontaan gesprek

Heeft Desiree iemand op een bankje gevonden, dan knoopt ze een gesprek aan met diegene. “Ik vraag mensen ‘gewoon’ wie ze zijn en wat ze doen. Ik vraag ze niet om hun mening, het is heel laagdrempelig. De meeste mensen vinden dat leuk en werken graag mee. Het leven is soms best onpersoonlijk, we hebben nergens tijd voor. Er is weinig ruimte voor spontane gesprekken, terwijl veel mensen dat wel leuk vinden.”

“De man die eerst niet mee wilde doen, was zo trots als een pauw toen zijn foto online stond”

op een bankje in utrecht
Eén van de meest bijzondere portretten die Desiree maakte, was die van een man die bij de Plantage, aan de Amsterdamsestraatweg, op een bankje zat. “Eerst wilde hij niet meedoen, maar later ging hij toch overstag.”

“Er zitten echt niet alleen ouderen op bankjes, ik zie en spreek zo veel verschillende mensen”, vertelt Desiree. Eén van de meest bijzondere portretten die ze maakte, was die van een man die bij de Plantage, aan de Amsterdamsestraatweg, op een bankje zat. “Eerst wilde hij niet meedoen, maar later ging hij toch overstag. Toen de foto online stond kreeg hij reacties van vrienden en zelfs van familie in Turkije. Later liet zijn dochter mij weten hoe trots haar vader was. Dat was zó leuk en bijzonder.”

Schoonheid van het alledaagse

Desiree wil met het Bankjes Project de schoonheid van het alledaagse laten zien. “Als fotograaf kijk je heel veel. Ik zie zo veel mensen waar ik niets van weet, ik ben nieuwsgierig naar hun verhalen. Mensen die op een bankje zitten, zitten gewoon. De een kijkt op zijn telefoon, de ander luistert muziek of leest een krant. Voor de foto’s gebruik ik geen fotofilters of photoshop, je krijgt gewoon wat je ziet. Ik hoop dat mensen bij het zien van zo’n foto denken: goh wie is dat? Dat vertel ik heel kort onder de foto.”

Doel: 100 bankjes

Het doel van Desiree met haar fotoserie? “Ik wil dit een jaar doen, alle jaargetijden fotograferen en in ieder geval 100 foto’s maken. Het moet wel interessant blijven natuurlijk.” Geld levert het haar niet op, wel publiciteit. En vooral plezier. “Het is iedere keer weer een verrassing wie ik tegenkom en wat zijn of haar verhaal is.”

Iedere zaterdag plaatsen we één van Desiree’s foto’s op indebuurt. De eerste aflevering staat inmiddels online.

adv.