De Utrechtse Tessa is genomineerd voor een belangrijke kunstprijs: ‘Werken in deze branche brengt onzekerheden met zich mee’

Foto: Piket Kunstprijzen

Wat doe je wanneer je een telefoontje krijgt met de mededeling dat je bent genomineerd voor een kunstprijs voor jonge kunstenaars onder de dertig? Juist ja, dan gil je keihard door het hele huis. De Utrechtse Tessa Jonge Poerink (29) is genomineerd voor de Piket Kunstprijs in de categorie toneel. “Ik had het totaal niet zien aankomen. Maar het is heel fijn om te weten dat je werk gewaardeerd wordt.”

Vier jaar geleden studeerde Tessa af aan de Artez Toneelschool in Arnhem en sindsdien timmert ze aan de weg als actrice. Zo speelde ze bij het gezelschap van NTjong in de voorstelling ‘In mijn hoofd ben ik een dun meisje’, over de worstelingen waarmee pubermeiden te maken hebben. De droom om actrice te worden had Tessa al van jongs af aan. Ze vertelt: “Het was altijd wel spannend, want ik ben klein. Mijn ambitie was zo groot: ik moest en zou actrice worden. Nu ben ik actrice en maakt het me zo gelukkig.” Ze is even stil. “Niet altijd hoor, maar meestal wel”, vervolgt ze. “Het werken in deze branche brengt ook veel onzekerheden met zich mee.” Een aantal jaar geleden is er flink bezuinigd in de cultuursector. Veel gezelschappen verdwenen of namen minder mensen in dienst. Daarnaast is er ook weinig aanbod en zijn er veel acteurs. Tessa heeft geluk: “Tot nu toe gaat het op werkgebied heel goed.”

Beeld in de media veranderen

Wanneer Tessa een rol krijgt aangeboden, heeft dat lang niet altijd te maken met wat zij kan. “In het begin vond ik het heel spannend. Ik was bang dat ik alleen maar vanwege mijn lengte werd uitgekozen. Het heeft dan te weinig met mijn kunnen te maken. Ik ben heel streng daarin en wijs bewust bepaalde rollen af. Het is voor mij belangrijk dat het beeld van kleine mensen in de media verandert. Dat is toch vrij stereotyperend: we worden neergezet als grap, hulpje of dwerg. Ik wil daar tegen vechten, het is al erg genoeg dat het gebeurt. Door het beeld wat de media van ons neerzet kan ik bijvoorbeeld niet normaal over straat; mensen lachen me uit of wijzen mij na. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor inclusie en diversiteit.”

Tekst loopt door onder de foto

Tessa (tweede van rechts) met het gezelschap NTJong in de voorstelling ‘In mijn hoofd ben ik een dun meisje’. Foto: Bowie Verschuuren

Gelukkig zijn

Toch ziet Tessa het vechten tegen stereotypering niet als hoofddoel binnen haar werk. “Mijn eerste doel is gelukkig zijn in mijn werk en acteren omdat ik het leuk vind. Onbedoeld heb je toch een publieke functie als acteur en daarin kan ik mijn verantwoordelijkheid nemen. Toch hoop ik wel dat mijn lengte niet altijd op de voorgrond staat in gesprekken.” Tegenwoordig kan Tessa er goed mee omgaan: “Ik sta er relaxter in. Een paar jaar geleden vond ik het moeilijker, maar ik ben daardoor een enorme vechter geworden. Ik omarm wie ik ben en hoop een positieve bijdrage te kunnen leveren in deze wereld.”

Hele tour afgezegd

Nog niet zo lang geleden repeteerde ze nog hard voor de voorstelling Trojan Wars. Die voorstelling kon vanwege corona niet doorgaan. “Twee dagen voor de première vertelde de directeur in de grote zaal van Het Nationale Theater in Den Haag dat ‘we dicht moesten’. Ik voelde me heel machteloos en verdrietig. We hadden drie maanden lang gerepeteerd. De meeste voorstellingen waren uitverkocht en we zouden zelfs op tournee gaan.”

De tour is nu definitief afgezegd. Dat was pittig. Gelukkig worden de voorstellingen in het nieuwe jaar hervat, ik kan niet wachten,” vertelt Tessa met passie in haar stem. Het is een onzeker vak, maar zo onzeker, dat had Tessa niet verwacht. “Het werk ligt nu helemaal stil en ik heb geen idee wanneer we gaan beginnen. Ik sta aan het begin van mijn carrière en er was al weinig werk.” Haar dagen vult ze nu door met vrienden af te spreken, klusjes in huis te doen en samen met andere acteurs de online webserie ‘Toen we de tijd hadden‘ op te nemen.

Tekst loopt door onder de foto

Tessa tijdens de voorstelling Trojan Wars.

Genomineerd voor de Piket Kunstprijs

Het belletje met de nominatie voor de Piket Kunstprijs kwam als een heel fijne afleiding. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan jonge kunstenaars onder de dertig, die een binding met Den Haag hebben. Tessa heeft die omdat ze meerdere keren bij Haags gezelschap Het Nationale Theater speelde. Wint ze, dan krijgt de actrice een bedrag van 8000 euro. Alle negen genomineerden kregen dit jaar, vanwege de coronacrisis, sowieso een bedrag van 2000 euro. “Omdat het werk stilligt, heb ik weinig inkomsten. Dus ik ben er heel blij mee.” Wat ze met het geld gaat doen? “Ik ga in ieder geval op vakantie en zet wat opzij. Er is nu teveel financiële onzekerheid.” Of Tessa wint, hoort ze op 23 november. Dan bepaalt een vakjury de winnaars.

Tragikomisch

Ze mag dan pas net om de hoek komen kijken, Tessa weet goed wat ze wil. Ze denkt na en zegt dan: “Ik vind het moeilijk, want ik wil zoveel. Zo zou ik een hoofdrol in een film willen spelen die niet teveel met mijn lengte te maken heeft. Daarnaast hoop ik dat ik nog heel lang en veel toneel mag spelen.”

Met wie ze dat het liefst zou doen? “Het lijkt me te gek om met de Nederlandse actrices Anneke Blok en Malou Gorter te werken. Op internationaal gebied ga ik voor Cate Blanchett, Gwendoline Christie en Olivia Colman.” Je vraagt je misschien af waarom Tessa voor deze vrouwen kiest? “Allemaal spelen ze goede, serieuze dramarollen die tragikomisch zijn. Voor mij de ultieme combinatie. Er gaat van alles door je heen als je ernaar kijkt: verdriet maar ook blijdschap. Dat gevoel, van dat het mij raakt, met de ontlading van een lach erachteraan, dat is kunst.”

Meer lezen over de Piket Kunstprijs of de andere genomineerden zien? Kijk dan hier.

Utrechter van de week

Ken jij ook een Utrechter met een bijzonder verhaal? Laat het ons weten.

Lees ook:

 

Meer in deze categorie

Utrechter van de Week

Ga naar “Ellen werkt als explicateur in het Louis Hartlooper Complex: ‘Het zweet stond me in de handen’”

Ellen werkt als explicateur in het Louis Hartlooper Complex: ‘Het zweet stond me in de handen’

Ga naar “Laat je inspireren! 5 x Utrechters die zich inzetten voor stadsgenoten”

Laat je inspireren! 5 x Utrechters die zich inzetten voor stadsgenoten

Ga naar “Utrechtse Marieke verzorgt haarstukken voor mensen met haarverlies: ‘Je hoort heftige verhalen’”

Utrechtse Marieke verzorgt haarstukken voor mensen met haarverlies: ‘Je hoort heftige verhalen’

In onze gids

Ga naar “Heirloom – Venues of Utrecht”

Heirloom – Venues of Utrecht

 • Kantooradres: Pausdam 10
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Paushuize Eeuwdiner UtrechtPaushuize Eeuwdiner Utrecht

Aanbiedingen

Ga naar “Kerstbrunch Centraal Ketelhuis”

Kerstbrunch Centraal Ketelhuis

 • Het Centraal Ketelhuis
 • Geldig t/m 26 december 2022

Topper

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “ALLE KERSTHANGERS/-BALLEN”

ALLE KERSTHANGERS/-BALLEN

 • Xenos
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Vacature Zelfstandig werkend kok”

Vacature Zelfstandig werkend kok

 • Heirloom – Venues of Utrecht
 • Fulltime/Parttime
Het team | Foto: Dominique Egging FotografieHet team | Foto: Dominique Egging Fotografie

Topper

Ga naar “Vacature Manager bediening”

Vacature Manager bediening

 • Heirloom – Venues of Utrecht
 • Fulltime/Parttime
Het team van Heirloom | Foto: Dominique Egging FotografieHet team van Heirloom | Foto: Dominique Egging Fotografie

Topper

Ga naar “Allround winkelmedewerker Jamin Utrecht Hoog Catharijne”

Allround winkelmedewerker Jamin Utrecht Hoog Catharijne

 • Jamin
 • Parttime
Jamin
Ga naar “Administratief Medewerker”

Administratief Medewerker

 • Page Personnel
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Customer Service Representative B2B”

Customer Service Representative B2B

 • Page Personnel
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Kerstmarkt in Hoef en Haag”

Kerstmarkt in Hoef en Haag

 • Hoef en Haag C.V.
 • 17 december 2022
kerstmarkt hoef en haag agendakerstmarkt hoef en haag agenda

Topper

Ga naar “Kerstmarkten in Utrecht”

Kerstmarkten in Utrecht

 • Van 8 dec t/m 23 dec
Kerstmarkten Utrecht
Ga naar “We All Love 80’s 90’s 00’s NYE – Winkel van Sinkel”

We All Love 80’s 90’s 00’s NYE – Winkel van Sinkel

 • Winkel van Sinkel
 • Van 31 dec t/m 1 jan
Ga naar “Dance classics in the mix”

Dance classics in the mix

 • 21 januari 2023
Ga naar “Muzikale herdenking: Liedje voor een dierbare”

Muzikale herdenking: Liedje voor een dierbare

 • SENS uitvaarten
 • 11 december 2022