Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Utrechtse Mohamad maakt supervette beelden van Utrecht: ‘Ik laat me graag inspireren door deze stad’

Door Georgia Oost 30 april 2019

Vier jaar geleden is Mohamad in Utrecht komen wonen, nadat hij was gevlucht voor de oorlog in Syrië. Waar hij in Syrië een kunstenaar was die met zijn vader en broer de mooiste beelden maakte, was hij in Utrecht plots een man zonder huis of baan. Toch wist hij zijn vak ook hier uit te oefenen en maakt hij nu supervette kunstwerken van en over Utrecht.

Wie voet zet in de Smaragd Viswinkel in Hoograven, waar Mohamad samen met zijn werkgever en goede vriend Nordin werkt, wordt meteen verrast door de kleurrijke domtorens die op de tafels staan. “Iedereen die hier komt vraagt meteen wie de beelden heeft gemaakt,” zegt Nordin trots. Mohamad, die glunderend naar zijn kunstwerken kijkt, vertelt: “Mensen vinden ze prachtig.”

Gevlucht

Dat hij hier in Utrecht beelden zou maken van de Domtoren, had Mohamad nooit verwacht. “Ik kom oorspronkelijk uit Syrië. Daar had ik een bedrijf samen met mijn broer: we maakten muurschilderingen voor basisscholen. Hele vrolijke tekeningen, van sprookjes met veel mooie kleuren. Onze vader deed dit ook met zijn bedrijf, en al sinds ik kind ben hielp ik hem.” Terwijl Mohamad op zijn telefoon foto’s laat zien van zijn levensgrote Winnie de Pooh-tekeningen, vertelt hij verder. “Maar in 2015 ben ik gevlucht, het was door de oorlog niet meer veilig om daar te wonen. Nu woon ik samen met mijn vrouw en kinderen in Utrecht.”

Van Syrië naar Utrecht

En toen was Mohamad plotseling een Utrechter zonder werk: “Toen ik nog in een AZC woonde kon ik niks – ik sprak de taal niet, dus kon ik ook geen werk vinden. Ik wilde verder met schilderijen maken, maar dat kon niet. Ik wist niet eens waar ik verfspullen kon kopen.” Gelukkig kwam er snel hulp om Nederlands te leren. “Ik liep op een dag hier de viswinkel binnen, om te vragen of ik een baan mocht.” Lachend vult Nordin aan: “Ik zei ‘is goed, kom maar naar binnen. We kunnen vast wel iets voor je regelen.’ Sindsdien werkt hij hier, zijn Nederlands is al heel erg verbeterd. Ik ben blij dat ik hem daarbij kan helpen – hij moet ook mee kunnen draaien in deze samenleving.”

Posted by Saber on Sunday, 21 April 2019

Utrecht als inspiratie  

In zijn vrije tijd bleef Mohamad kunst maken onder de naam ‘Saber’, naar zijn vader en zijn zoontje. “Ik dacht ‘wat is er mooi en bijzonder in deze stad’ en toen zag ik de Domtoren. Die wilde ik graag maken. Ik laat me graag inspireren door Utrecht, ik vind het een hele mooie stad!” Sinds het maken van deze beelden, is Mohamad een stapje dichterbij zijn droom om verder te gaan met zijn oude werk. Maar nu heeft hij er nog een droom bijgekregen: “Ik wil ook andere vluchtelingen helpen. Veel mensen die zijn gevlucht hebben veel talent en kwaliteit, maar niet de papieren. Ik wil wat voor ze betekenen, zodat zij ook onderdeel kunnen zijn van deze samenleving.”

Benieuwd naar de mooie beelden van Mohamad? Op zijn Facebook-pagina houdt hij iedereen op de hoogte van zijn meest recente werk.

Utrechter van de week

Iedere week benoemen we iemand tot Utrechter van de week. Ken jij ook iemand die onze stad een beetje mooier maakt? Heeft jouw buurman een bijzondere hobby? Of ken je een andere Utrechter met een steengoed verhaal? Laat het ons weten!

Uit de kast en in de kerk? Rianne helpt mensen die daarmee worstelen

Voor veel christenen die homoseksueel zijn is het moeilijk om hun ware gevoelens te uiten, uit angst...

adv.