Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Utrechtse Luka en Sardan (18) werden jaren gevolgd en schitteren nu in een docu-serie

Door Janine Guijt 15 oktober 2019

Hoe is het om op te groeien zonder vader, of juist dag in dag uit met hem te werken? Valt het leven op kamers mee of tegen? Je eerste vriendje of vriendinnetje; hoe pak je dat aan? Over dit soort tienervraagstukken gaat de zevendelige docu-serie De wereld aan je voeten (VPRO), waarin Michiel van Erp (56) zeven Utrechtse kinderen volgt. Luka en Saran zijn daar twee van: van hun elfde tot hun achttiende werden ze vastgelegd. De Volkskrant sprak met de twee over deze bijzondere ervaring.

Ieder jaar bij DWDD

Op je achttiende verjaardag ben je volwassen en mag je ineens van alles, maar tegelijk zwaai je je jeugd gedag en ga je een nieuw leven tegemoet. Fascinerend, vindt Michiel van Erp en daarom maakte hij een docu over opgroeien. Hij volgde daarvoor van 2010 tot 2018 een aantal Utrechtse kinderen, tot het moment waarop ze achttien worden. Welke gebeurtenissen in hun leven maken hen tot de persoon die ze zijn geworden? Dat zie je in de docu-serie, waarvan de eerste aflevering vorige week op tv kwam.

Het is overigens niet de eerste keer dat Luka, Saran en de andere vijf Utrechtse jongeren op tv kwamen. Tot hun 14e was elke winter bij de VPRO te zien hoe het de kinderen verging en zaten ze ieder jaar bij De wereld draait door. Daarna ging het filmen door, maar stopten de jaarlijkse uitzendingen. Als de kinderen 18 zijn, zou er één zevendelige serie online komen. Dat is dus De wereld aan je voeten geworden.

Zoenen in de waterfiets

“In de film zie je mij met mijn vriendje uit groep 8 in een waterfiets zitten”, vertelt Luka in De Volkskrant. “Michiel vraagt wat we doen als we samen zijn. Vooral kletsen, antwoord ik, en na een lange stilte: ‘We doen ook wel andere dingen, maar dat is zeg maar privé.’ Dat ging natuurlijk over zoenen, maar toen die beelden werden uitgezonden was ik toch bang dat mensen zouden denken dat er meer gebeurde, ook omdat ik er ouder uitzag dan 12.”

Cringe

Luka vertelt dat ze de eerste jaren vaak iets te openhartig is geweest. “Tegen Michiel is dat natuurlijk niet erg, maar als heel Nederland kan horen wat je tegen hem hebt gezegd is het toch wat anders.” Of ze zich schaamt voor bepaalde fragmenten? Nu niet meer, maar vroeger – toen de VPRO nog jaarlijks de documentaire over het afgelopen jaar uitzond – wel. “Bijvoorbeeld het stukje waarin ik trots vertel dat mijn lichaam verandert en dat ik het gevoel heb dat het niet lang meer duurt voor ik ongesteld word. Dat vond ik héél erg. Nu is het alleen nog cringe naar mezelf toe: meid, je bent twáálf, waar heb je het over?”

Sardan. Foto: 3Doc van VPRO

Vijfhonderd euro per maand voor een auto

Ook Sardan heeft geen last van schaamte. “‘Ik heb van mijn ouders meegekregen dat je je niet zoveel moet aantrekken van wat andere mensen denken.” Hij vertelt in De Volkskrant dat hij per maand honderden euro’s uitgeeft aan zijn Audi. “Er zijn genoeg mensen die naar me toe komen en zeggen: waarom zou je ooit 500 euro per maand betalen voor een auto, hoezo zou je op deze leeftijd al een Audi willen rijden? Ik denk dan: als ik het leuk vind, wat maakt het dan uit? Andere mensen geven hun geld uit aan drank, drugs en festivals. Ik ga nooit uit.”

Solliciteren

Sardan werkt als handhaver bij de gemeente Utrecht. Hij solliciteerde op een baan bij de politie, maar werd afgewezen omdat hij te weinig levenservaring had. “Ik wil nog opnieuw solliciteren bij de politie”, vertelt hij. “Als een nieuwe vriend of degene bij wie ik solliciteer mijn naam googlet, staat dit project meteen bovenaan. Daar sta je niet bij stil als je 11 bent. Als dan iemand de film heeft gezien, kan hij toch het idee hebben dat hij me al heeft leren kennen. Op een positieve manier, denk ik, dus dat maakt niet uit.”

Benieuwd naar Luka, Sardan en de andere Utrechtse tieners? Tot en met 26 november is de docu-serie iedere dinsdagavond om 20.25 uur te zien op NPO 3. De eerste aflevering kun je hier bekijken.

Utrechter van de week

Ken jij ook een Utrechter met een bijzonder verhaal? Laat het ons weten.

"Het geeft enorm veel vrijheid." Foto: Georgia Oost

Gaaf! Deze Utrechters lieten alles achter om de wereld over te reizen

De wereld rondreizen: iets waar veel mensen van dromen, maar het is niet altijd mogelijk om zomaar a...

De Utrechtse Sven verloor zijn arm en is nu para-zwemmer: ‘Dit topsportavontuur is supervet’

Van kantoorbaan naar landingsbaan: de Utrechtse Sanne is stewardess

adv.