Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Utrechtse Irene bouwde een bestelbus om tot huis op wielen: ‘Ik raad het iedereen aan’

Door Bonnie Dekkers 4 augustus 2020

Het idee van een vrij leven: daarnaar snakte de Utrechtse Irene Drexhage (34) een aantal jaar geleden. Ze kocht een Volkswagenbus, gooide haar spullen erin en ging op pad. Hoge onderhoudskosten en het lastige parkeren deden haar besluiten het busje weg te doen. Nadat ze onlangs een burn-out kreeg, kwam dat gevoel van vrijheid toch weer terug. In mei kocht ze een Peugeot Partner, bouwde die om en sinds een paar weken is Irene weer on the road: “Het geeft zo veel vrijheid om je eigen huis bij je te hebben.”

Tijdens haar burn-out merkte Irene dat ze meer behoefte had om naar buiten te gaan. “Omdat ik al eerder een busje had, kreeg ik het idee om dat weer te doen. Deze vorm van reizen is niet zo vermoeiend en qua budget goed te doen. Door mijn burn-out heb ik minder energie en zit ik in de ziektewet.”

Lang genoeg voor een bed

De zoektocht naar een nieuw busje begon op Marktplaats en autowebsites. “Het was echt kijken en vergelijken. Toen vond ik de Peugeot Partner en ben ik samen met een vriend gaan kijken bij de garage. Vooral na de ervaringen met het Volkswagenbusje wilde ik nu toch wel een exemplaar dat weinig onderhoud nodig had. Ook hebben we gekeken of ik het busje kon ombouwen: kon er bijvoorbeeld een bed in? Ik ben 1.86 meter, dus de bus moest wel lang genoeg zijn.”

Tekst loopt door onder de foto

Bij de koop trok Irene een dierentarotkaart; de vos. Haar bus is daarom omgedoopt tot ‘Mrs. FOX’. Foto: indebuurt Utrecht

YouTube, Instagram en Pinterest

Irene heeft de bestelbus in twee maanden tijd omgetoverd tot huis op wielen. Maar waar begin je en hoe weet je wat je moet doen? “Ik heb heel veel YouTube-video’s gekeken. Van tevoren heb ik ook een schets gemaakt en inspiratie opgedaan via Instagram en Pinterest. Daarbij moest ik de keuze maken of ik vaker alleen of samen met mijn vriend zou gaan reizen: uiteindelijk heb ik de bus op één persoon ingericht.” Alles werd gestript: de achterbank ging eruit, de vloer werd aangepakt en er werd een bed in gebouwd. “Laten ombouwen is vrij prijzig, daarom heb ik alles zelf gedaan. Het klussen vond ik erg leuk om te doen en ik ben trots dat ik bijna alles zelf heb gedaan.”

Iets tegen de muggen

Het zal je verbazen wat er in de drie meter lange Peugeot past: een eenpersoonsbed dat uit te schuiven is tot tweepersoonsbed, mini-keuken, lades voor kleding, een losse kist voor eten… Daarnaast tovert Irene nog twee stoelen, een tafel en haar fiets uit de bus. “Wat ik nog wel zou willen: stroom, een koelkast en iets tegen de muggen!”, zegt ze lachend. Ze voegt toe: “Als ik thuiskom of bij mijn vriend ben, is het toch ook wel fijn om een bank, goed bed en keuken te hebben. Aan de andere kant, het grootste voordeel nu, is dat ik alles dicht kan klappen en weg kan rijden.”

Tekst loopt door onder de foto’s

Foto: indebuurt Utrecht
Irene benut elk beetje ruimte. Foto: indebuurt Utrecht
Onder haar bed heeft ze twee lades gemaakt, onder andere voor kleding. Foto: indebuurt Utrecht
Het bed dat kan worden omgetoverd tot tweepersoonsbed. Foto: indebuurt Utrecht
Mini-keuken met gasstel. Foto: indebuurt Utrecht

Werken en leven on the road

We spreken Irene als ze tijdelijk weer even in Utrecht is. “Als het bevalt om een lange tijd onderweg te zijn en geen thuis te hebben, dan zou ik wel willen overwinteren in Portugal of Spanje.” Mocht het niet bevallen, dan kan Irene altijd nog terugkeren naar haar stenen huis in de Bloemenbuurt. “Ik zou nog wel willen kijken of ik on the road kan leven en werken. Ik geef massages, healings en coaching. Dat deed ik voorheen aan huis en het lijkt mij leuk om daar onderweg iets mee te doen.” Of die plannen allemaal doorgaan, weet ze nog niet.

Werken inruil voor een gratis plek

Irene heeft al heel wat van Nederland gezien. “Ik heb in Brabant op een camping geholpen in ruil voor een kampeerplek. Daarna ben ik bij een paardenboerderij geweest.” Hoe ze die bestemmingen uitkiest? “Je hebt een website die adressen verzamelt van mensen die jij kunt helpen in ruil voor een gratis plek. Ik zoek altijd wel campings die paarden hebben, of waar yoga of mindfulness wordt gegeven.” In de toekomst staan Scandinavië, Oostenrijk en Slovenië op de planning. Maar de komende tijd wil Irene even niks: “Dan zoek ik een camping die daarbij past. Ik kijk vooral naar waar ik zin in heb.”

Tekst loopt door onder de Instagram-post

Vrijheid

Het meest geniet de Utrechtse van de vrijheid. “Bevalt een plek niet, dan ga je weer weg. Ik kom op een hele hoop mooie plekken. En het beste is dat ik de hele dag buiten ben: handen in de aarde en voeten op het gras. Ik kan het iedereen aanraden.” Of Irene alles durft op te zeggen en voor altijd on the road zou willen leven? “Mijn vriend en ik brainstormen er weleens over. Of we in een ander land willen wonen. Buiten willen leven. Daar zijn we nog niet uit, maar gaan we dat gaan doen, dan willen we wel een grotere camper!”, grapt ze.

Lees ook:

De Utrechtse Tessa is genomineerd voor een belangrijke kunstprijs: ‘Werken in deze branche brengt onzekerheden met zich mee’

Wat doe je wanneer je een telefoontje krijgt met de mededeling dat je bent genomineerd voor een kuns...

De nieuwe muurschildering van JanIsDeMan is af: ‘Hopelijk zie je hier telkens iets nieuws’

De Utrechtse Sophia schilderde haar weg uit de bijstand: ‘De Domtoren was mijn redding’

Willem (74) en Mieps (73) zijn nog altijd dolverliefd én spelen in de nieuwe clip van Snelle: ‘Er is niets in scène gezet’

Denise blaast boekhandel De Wijze Kater nieuw leven in: ‘Het idee dat hier iets anders zou komen, ging me aan het hart’

Bizarre droom gehad? De Utrechtse Rob maakt er een strip van: ‘Dromen zijn goudmijntjes’

adv.