Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Utrechtse Erik heeft hiv en de hele wereld mag dat weten: ‘Ik maak er geen drama van’

Door Janine Guijt 3 december 2019

‘Dit is het meest persoonlijke bericht dat ik tot nu toe ooit op social media heb gezet’. Zo begint de Facebook-post waarin Erik Persoon (27) wereldkundig maakt dat hij hiv heeft. Een week daarna verschijnt Erik met een groot interview in Hello Gorgeous, een tijdschrift voor en over hiv-positieve mensen. Daarna benadert Erik ons. Of wij zijn verhaal willen delen, omdat Erik graag wil laten zien dat je leven niet stopt als je de diagnose hiv krijgt. Bij dezen!

Rolmodel

“Door het negatieve beeld vanuit de samenleving voelde ik me maandenlang hartstikke kut, omdat je denkt je ervoor te moeten schamen”, vertelt Erik over zijn diagnose. “Hierdoor lukte het me in het begin ook niet om de juiste mensen te vinden om hiermee over te praten. Ik bedacht me: dat kan anders. En daarom wil ik een rolmodel en steun zijn voor andere verdrietige hiv-positieve mensen.”

Gran Canaria

Naar eigen zeggen is Erik zijn hele leven bang geweest om hiv te krijgen. “Ik had bijna nooit onbeschermde seks en liet me heel vaak testen. Toch deed ik het deze zomer in Gran Canaria zonder condoom”, vertelt hij in Hello Gorgeous. Drie weken later werd Erik ziek: hoge koorts, zweten, diarree. “In kende alle symptomen; ik kon ze nu allemaal afvinken. En inderdaad, de uitslag van de test was positief.”

‘Ik was altijd bang geweest voor hiv, en nu had ik het zelf’

‘De Beyoncé onder de hivpositievelingen’

Na die diagnose voelt Erik van alles door elkaar: shock, angst, hulpeloosheid, verdriet, schaamte, boosheid, maar vooral: eenzaamheid. “Ik was altijd bang geweest voor hiv, en nu had ik het zelf. Soms was ik benauwd: zou ik ooit nog wel een vriend krijgen, wat zouden mijn ouders ervan vinden, wanneer moet ik het zeggen als ik ga daten? Ik voelde me vies en vond mezelf een tikkende tijdbom. Op andere momenten bedacht ik me ook dat ik het vast en zeker met een reden had gekregen. Ik zou de Beyoncé onder de hivpositieven worden en ik zou er iets moois mee gaan doen. Maar als ik dan online zocht naar andere jongeren met hiv en die er niet leken te zijn, dan zakte me de moed weer in de schoenen.”

Vijver met kikkervisjes

Foto: Elvin Boer voor Hello Gorgeous.

De dag nadat hij de diagnose kreeg, kon Erik al in het UMC terecht en begon hij met medicatie: iedere dag om 19:00 uur één klein pilletje. In recordtempo was het virus onder controle. Dat dagelijkse pilletje is belangrijk voor hiv-positieve mensen als Erik. “Je gaat in 2019 écht niet meer dood aan hiv. Als je dagelijks je medicatie neemt, kun je er negentig of honderd mee worden.”

Het hiv-virus is inmiddels dood, waardoor Erik de ziekte niet meer over kan dragen. Erik: “Je kunt hiv zien als een vijver met tienduizenden kikkervisjes. Gooi er dagelijks een hiv-pilletje in en na een paar weken blijven er zo weinig kikkervisjes over dat vissen geen zin meer heeft, want dan liggen er nog maar tientallen slapende kikkervisjes op de bodem.”

Toekomstige Erikjes

Gelukkig heeft Erik inmiddels de moed gevonden om over hiv te praten. De reacties die hij op zijn verhaal krijgt, zijn zowel online als offline vrijwel uitsluitend positief. “Misschien komt dat wel omdat ik het altijd luchtig verpak; ik maak er geen drama van.” Een paar maanden na de diagnose ziet Erik het zelfs als zijn missie om het negatieve stigma rondom de ziekte te verbreken. “Laten we er samen voor zorgen dat toekomstige Erikjes zich minder verdrietig en alleen zullen voelen door gewoon over hiv te (durven) praten”, schrijft hij op Facebook.

Bron: Hello Gorgeous
Foto’s: Elvin Boer
Oorspronkelijke tekst: Wim Don

Utrechter van de week

Ken jij ook een Utrechter met een bijzonder verhaal? Laat het ons weten.

Nyla (19) doneert twee keer per maand plasma: ‘Mijn zieke vriendin liet me inzien hoe waardevol dit is’

Haar zieke vriendin liet Nyla Pietersen inzien hoe waardevol het is om bloed of plasma te doneren. D...

Bijzonder: de Utrechtse Kathrin schildert iedere week iemand die ze tegenkomt op de Amsterdamsestraatweg

We spraken burgemeester Jan van Zanen over zijn werk, Utrecht en herkend worden in de supermarkt

De Utrechtse Rom schrijft jeugdthrillers: ‘Het kan de lezers niet heftig genoeg zijn’

Laura en Marcella zijn de grootste Friends-fans van Utrecht: ‘Zonder Friends val ik niet in slaap’

De Utrechtse Luka en Sardan (18) werden jaren gevolgd en schitteren nu in een docu-serie

adv.