Danser en choreograaf Tegeïst werkt met grote sterren: ‘Ik kon eerder dansen dan lopen’

Door Georgia Oost 5 maart 2019

Ze kon eerder dansen dan lopen, vertelt ze lachend. De 29e-jarige Tegeïst Fekre danst al sinds ze twaalf is, en haar passie groeit elke dag steeds meer. Nu vindt ze het tijd om haar grootste droom waar te maken: dansen met bekende choreografen in Los Angeles.

Bizzey, Daddy Yankee, French Montana, Dinah Jane, ga zo maar door: Tegeïst heeft met al deze grote namen gewerkt. Al zeventien jaar maakt ze haar dromen waar door te dansen met grote sterren, shows te choreograferen en anderen te trainen. Wij zijn wel benieuwd naar hoe deze grote liefde voor dansen is ontstaan.

Dansen met de platenspeler

“Toen ik klein was. was ik thuis eigenlijk altijd al aan het dansen: dansjes verzinnen, nieuwe pasjes bedenken, de hele tijd was ik ermee bezig. Thuis hadden we een platenspeler en heel veel platen van Michael Jackson, waar ik enorm fan van was. Daar danste ik de hele tijd op. Toen ik ouder was, keek ik ook altijd naar muziekvideo’s op televisie, bijvoorbeeld van Missy Elliot en Aaliyah. Zo kon ik het mezelf leren.” Ondanks dat ze altijd bezig was met dansen, heeft het nog wel even geduurd voordat Tegeïst haar draai had gevonden in de danswereld. “Mijn ouders hadden niet veel geld, dus ik kon niet echt ergens op dansles. Pas toen ik twaalf was mocht ik op streetdance en op mijn zestiende kwam ik in aanraking met hiphop. Toen dacht ik: dit is het.”

Tekst loopt door onder de video.

Dansopleiding

“Nadat ik mijn VWO had afgemaakt, wilde ik een dansopleiding doen. Heel veel mensen begrepen dat niet, die vonden het veel logischer dat ik naar de universiteit zou gaan. Dat vond ik wel lastig. Maar op een gegeven moment zei mijn moeder: volg gewoon je hart, doe wat goed voelt voor jou. En dat was die dansopleiding voor mij echt, dus dat ben ik gaan doen. Daar heb ik geen moment spijt van gehad.” De dansopleiding die Tegeïst volgde mocht dan wel de juiste keus zijn, het was er niet minder zwaar om. “Het was echt elke dag keihard trainen en werken. Op de opleiding die ik deed werd je echt gedwongen om diep te gaan, jezelf open te stellen – dan kon je op je best dansen. Dat was echt lastig voor zo’n verlegen meisje als ik. Maar uiteindelijk is het me wel gelukt en daar ben ik mijn docenten zo dankbaar voor. Die opleiding heeft me echt heel erg geholpen.”

‘Het concert van Bizzey was mijn hoogtepunt’

Choreograferen voor Bizzey

En of haar opleiding heeft geholpen: Tegeïst danst nu met grote namen uit zowel Nederland als het buitenland. Haar hoogtepunt? “Dat was wel echt het concert van Bizzey. Ik mocht de hele show choreograferen, voor de hele tour en voor zijn video’s. Echt een mijlpaal. Ik merk dat ik nog veel moet leren, maar dat is niet erg: ik leer dolgraag. Toen ik op een gegeven moment naar dat concert keek, denkend aan hoe ik dit als klein meisje altijd al wilde, werd ik wel even emotioneel. Ik had gewoon een van mijn grootste dromen bereikt.”

‘Ik voel me leeg als ik niet dans’

Tweede natuur

Dansen in Los Angeles was eigenlijk altijd al een droom van Tegeïst, maar nu wil ze het echt gaan waarmaken. Ze wil binnenkort naar L.A. verhuizen om daar met bekende choreografen te dansen. “Het niveau is daar echt een stuk hoger. En hier moet je nog in een soort plaatje passen, maar daar mag je gewoon zijn wie je wil zijn. Dansen is voor mij gewoon een tweede natuur, ik voel me leeg als ik niet dans.” Op de vraag of Tegeïst nog tips heeft voor jonge mensen die net zulke grote dromen hebben, heeft ze snel een antwoord klaar: “Mensen gaan zeggen dat je het niet kan, je gaat tegenslagen krijgen, afgewezen worden – maar laat dat je niet tegenhouden. Ik heb ook talloze tegenslagen gehad, maar ik werd er harder van en ging er alleen maar meer door trainen. Doe dat ook!”

Utrechter van de week

Iedere week benoemen we iemand tot Utrechter van de week. Ken jij ook iemand die onze stad een beetje mooier maakt? Heeft jouw buurman een bijzondere hobby? Of ken je een andere Utrechter met een steengoed verhaal? Laat het ons weten!

"Het lijkt me fantastisch om meer vrouwelijke collega's te hebben." Foto: Georgia Oost

Stoer! Jeske is brandweervrouw: ‘Je moet wel een beetje tegen een stootje kunnen’

Ondanks dat Jeske Sluijk (35) de enige brandweervrouw in haar korps is, vindt ze het werk geweldig. ...

Margareth is eindredacteur bij Spijkers en Koppen en fietst na 15 jaar nog steeds lachend naar haar werk

Bobby en Jessica reizen de wereld rond in hun busje: ‘We hebben alle vrijheid van de wereld’

adv.