De Utrechtse Christa biedt een tussenjaar aan in Valencia: ‘De focus ligt op persoonlijke ontwikkeling’

Christa. Foto: Privéarchief

Jongeren die graag een tussenjaar willen, maar geen zin hebben om dat jaar te ‘verspillen’, kunnen terecht bij de in Valencia woonachtige Christa Schep (34). De Utrechtse biedt het project La Vida aan waarbij jongeren Spaans leren in de zonnige stad en tegelijkertijd kunnen werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. 

Maar wat moet je je daar nou precies bij voorstellen? De Spaanse lessen spreken redelijk voor zich, maar wat een lifecoach doet, is minder eenduidig. Jongeren staan volgens Christa op jonge leeftijd al voor belangrijke keuzes zoals: wat wil ik studeren en wat vind ik eigenlijk leuk? “Veel leerlingen hebben het mentaal zwaar te verduren gehad tijdens de coronaperiode. Het is altijd mijn passie geweest om jongeren te helpen. Met dit project wil ik hen de goede richting op duwen en helpen met hun persoonlijke ontwikkeling, zodat ze kunnen uitvogelen wie ze zijn en wat ze willen in het leven.”

Lifecoach

Hoe Christa dit in de praktijk aanpakt? “De lifecoachlessen zijn gericht op het thema: wie ben ik? We richten ons op authenticiteit en het ontdekken van hun eigen ik”, vertelt de Utrechtse. “Soms zijn leerlingen al zo geprogrammeerd dat ze een beeld van zichzelf hebben dat niet volledig aansluit bij de werkelijkheid. We nemen er uitgebreid de tijd voor om te ontdekken wie de leerlingen echt zijn en wat ze leuk vinden. Dit proberen we te bereiken met praktische opdrachten en door doelen op te stellen. We doen ook opdrachten met persoonlijkheidskenmerken om jezelf beter te leren kennen.” 

Tussenjaar

Christa kwam op het idee voor dit project tijdens haar werk als docent aan het ROC. “Ik maakte na ieder mondeling examen een praatje met de studenten en vroeg hen naar hun plannen na hun studie. Veel van hen hadden plannen om een tussenjaar te nemen, maar ik ontdekte dat velen nog niet wisten wat ze wilden gaan doen in dat jaar.” Met dit project wil Christa leerlingen helpen een goed afgewogen keuze te maken na hun tussenjaar en de Spaanse taal te leren. “Tijdens dit project kunnen ze in Valencia ook goed de Spaanse cultuur leren kennen. Mijn visie is om zoveel mogelijk buitenactiviteiten te doen, zodat leerlingen niet het gevoel hebben dat ze veel in klaslokalen zitten. Net zoals de lokale bevolking in Spanje veel buiten leeft, wil ik dit ook overbrengen op de leerlingen.” Op deze manier is het tussenjaar geen ‘verspilling’ van tijd, maar geeft het leerlingen een duwtje in de juiste richting.

Onderdompelen in de Spaanse cultuur

La Vida biedt meerdere trajecten aan die verschillen in tijd, maar de opzet is hetzelfde. “In de eerste week dat de studenten hier zijn, zal ik veel van de stad laten zien en erover vertellen. In september en oktober, als het nog mooi weer is buiten, dan zoeken we leuke plekjes op met picknicktafels om Spaanse lessen en de lifecoachingsworkshops te doen. ‘s Ochtends zal er Spaanse les zijn en in de middag zijn de lifecoaching-workshops. Daartussen is tijd voor een pauze. Studenten kunnen dan naar huis of picknicken in het park.” Christa geeft aan dat alles in Valencia goed bereikbaar is op de fiets doordat het een vrij vlakke stad is. Ook wil ze het Spaanse ritme aan te houden, waarbij er dus ook tussen de middag tijd is voor een siësta en een lange lunchpauze. “Ik wil de studenten graag meenemen in de Spaanse cultuur. Van vrijdag tot en met zondag zijn de studenten vrij en kunnen ze samen met Erasmusstudenten activiteiten volgen, zoals met trips mee naar andere steden in Spanje. Op deze manier kunnen ze ook de rest van Spanje leren kennen als ze dat willen.” 

Lees verder onder de foto >

Leren in het park. Foto: Christa

Eigen weg vinden

Het is de bedoeling dat de jongeren hun eigen weg vinden in Valencia. “Maar we zullen geregeld een hapje samen gaan eten en leuke dingen doen. Maar het is ook de bedoeling dat ze hun eigen leven leiden en vrienden maken”, vertelt ze. Christa wil niet de afstandelijkheid van een ‘juf’ creëren. “Ik zal ook zeker in het begin veel tips geven, die variëren van waar zit de beste supermarkten tot waar de jongeren van alles kunnen regelen.” 

Een van de redenen dat Christa het project is begonnen, is dat zij zelf lange tijd niet wist wat zij wilde in het leven. “Ik heb op school wel echt een mentor gemist. Ik kan me niet herinneren dat ik daarin begeleiding heb gekregen. Daarnaast paste ook mijn hbo-studie totaal niet bij me. Het is dat stukje bewustwording ‘wie ben ik, wat wil ik’ en dat mist nog in het schoolsysteem.” Christa wil haar eigen ervaringen delen met de jongeren in de hoop dat zij die bewustwording sneller zullen hebben. Zelfs een half jaar na het traject kunnen jongeren Christa nog mailen met vragen en begeleiding. Ook biedt Christa online coachsessies aan voor wie dat wenst. 

De lifecoach woont zelf al meer dan anderhalf jaar in Valencia. “Ik ben in september 2020 – tussen de lockdowns door – verhuisd naar Valencia. Voor veel mensen zou dit een spannende keuze zijn, maar voor mij voelde dit aan als het juiste moment. Ik was toe aan meer zon in mijn leven en wilde graag meer buiten zijn.” Naast lifecoach is Christa yoga-docente en geeft ze nog een dag in de week online les op het ROC Midden Nederland. Maar haar hoofdfocus ligt momenteel bij dit project. “Ik heb een duidelijke visie en ben daar superenthousiast over. Ik denk dat het jongeren veel kan bieden.” 

Utrecht

Of Christa ooit nog permanent terugkeert naar Nederland laat ze nog even in het midden. “Ik zie mijn toekomst in Valencia.” Ze is nog geregeld in Nederland te vinden voor haar familie. Uiteraard slaat ze Utrecht – waar ze jaren heeft gewoon – niet over. “Het is heel fijn om dan weer op een terrasje aan de gracht te zitten. Ik ga ook vaak met vriendinnen naar de wijnbar op de Neude en eet dan altijd bitterballen en Kaasstengels”, lacht ze. Daarnaast is het Louis Hartlooper ook een plek die nauw aan haar hart ligt. “Ik hou van de films, de sfeer en de mensen daar. Utrecht blijft toch wel mijn tweede thuis.”

Utrechter van de week

Iedere week benoemen we iemand tot Utrechter van de week. Ken jij ook iemand die onze stad een beetje mooier maakt? Heeft jouw buurman een bijzondere hobby? Of ken je een andere Utrechter met een steengoed verhaal? Laat het ons weten!

Lees ook:

Meer in deze categorie

Utrechter van de Week

Ga naar “Utrechtse Vicky (31) wint Speelgoed van het Jaar: ‘Ik voelde me schuldig naar m’n vrienden’”

Utrechtse Vicky (31) wint Speelgoed van het Jaar: ‘Ik voelde me schuldig naar m’n vrienden’

Ga naar “Gilles (53) rent de Amsterdam Marathon om geld in te zamelen voor zijn vriend met ALS: ‘Ik wil iets voor hem betekenen’”

Gilles (53) rent de Amsterdam Marathon om geld in te zamelen voor zijn vriend met ALS: ‘Ik wil iets voor hem betekenen’

Ga naar “Tony Joe (21) deelt gratis high fives uit in Utrecht: ‘Ik krijg er positieve energie voor terug’”

Tony Joe (21) deelt gratis high fives uit in Utrecht: ‘Ik krijg er positieve energie voor terug’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Het antwoord op niet afvallen”

Het antwoord op niet afvallen

 • Hair & Body
 • Geldig t/m 31 oktober 2022

Topper

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Ariel wasmiddel van € 8,49 voor € 2,99”

Ariel wasmiddel van € 8,49 voor € 2,99

 • Geldig t/m 27 september 2022
Ga naar “Alle Mora en Hebro saté of snackbroodjes van € 1,55 voor € 0,99”

Alle Mora en Hebro saté of snackbroodjes van € 1,55 voor € 0,99

 • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Krabpaal van € 24,95 voor € 24,95”

Krabpaal van € 24,95 voor € 24,95

 • Geldig t/m 27 september 2022

Vacatures

Ga naar “Restaurant (Assistent-) Manager”

Restaurant (Assistent-) Manager

 • American Steakhouse Broadway
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Expediteur”

Expediteur

 • Talect
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Assistent Accountant”

Assistent Accountant

 • Talect
 • Parttime

Topper

Ga naar “Telefoniste Ziekenhuis”

Telefoniste Ziekenhuis

 • Actief Werkt! Uitzendbureau
 • Parttime
Ga naar “Productiemedewerker”

Productiemedewerker

 • Pro Industry
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Cursus Spaans”

Cursus Spaans

 • Ibérica Spaanse Lessen
 • Van 19 sep t/m 30 nov
Ibérica Spaanse Lessen, Ruth VallecilloIbérica Spaanse Lessen, Ruth Vallecillo

Topper

Ga naar “Oktoberfest in Utrecht”

Oktoberfest in Utrecht

 • Janskerkhof
 • Van 14 okt t/m 16 okt
Oktoberfest UtrechtOktoberfest Utrecht
Ga naar “Bockbier Festival Utrecht”

Bockbier Festival Utrecht

 • Van 14 okt t/m 16 okt
Ga naar “Zelfontwikkeling doormiddel van een speurtocht”

Zelfontwikkeling doormiddel van een speurtocht

 • Van 25 feb t/m 25 sep
Ga naar “Popronde Utrecht”

Popronde Utrecht

 • 20 oktober 2022