Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De eerste vegan studentenvereniging van onze stad is een feit: ‘Dit laat zien hoe klaar Utrecht is voor zoiets’

Door Bonnie Dekkers 24 november 2020

In Utrecht zijn er ontzettend veel verenigingen waar je je als student bij kunt aansluiten. Bijvoorbeeld een waar alleen dames lid zijn of waar je geen ontgroening hoeft te ondergaan. Een vegan variant? Die was er nog niet in onze stad. Heb jij nou interesse in veganisme, dan kun jij je sinds augustus aansluiten bij de eerste veganistische studentenvereniging van Utrecht: Vegan Student Association (VSA). We spreken het bestuur van deze nieuwe vereniging, bestaande uit Sandra (22 – president), Sophie (22 – vicepresident), Sara (22 – penningmeester) en Kelly (21 – secretaris).

VSA is niet helemaal onbekend voor de vier dames. Sandra vertelt: “Toen ik in Groningen woonde, was ik actief bij VSA Groningen. Ik verhuisde naar Utrecht, maar daar bestond deze vereniging niet. Het leek mij leuk om er hier een te starten. Aan VSA Groningen vroeg ik of zij iemand kende die interesse had om de vereniging in Utrecht te starten. Zij gaven mij het nummer van Sophie.” Sandra en Sophie spraken af om te kijken hoe ze de vereniging in Utrecht konden opzetten. Sophie: “We zijn eigenlijk maar gewoon begonnen. We hebben een oproep online gegooid met de vraag of mensen ons wilden helpen. Daar kwam veel respons op.” Dat was in juli en binnen een paar weken was VSA Utrecht geboren.

10 vegan studentenverenigingen in Nederland

Sophie vertelt: “We hebben veel hulp gehad, er zijn namelijk tien Vegan Student Associations in Nederland. Het is een overkoepelende vereniging en veel grote studentensteden hebben een VSA. Het is een groot landelijk netwerk en we proberen ook dingen samen te organiseren. Het slaat heel erg aan.” Kelly vult aan: “Wij zijn wel een eigen vereniging. We hebben allemaal dezelfde naam, maar we werken individueel.”

Tekst loopt door onder de foto

Een collage van meerdere online evenementen van VSA. Foto: VSA

Veganisme makkelijk en uitnodigend maken

Volgens Kelly is VSA er om veganisme zo makkelijk en uitnodigend mogelijk te maken voor studenten in Utrecht. “Het is voor studenten die interesse hebben in veganisme, maar ze kunnen hier ook vrienden maken.” Voor € 10,- per jaar ben je al lid en krijg je ook nog eens leuke korting bij zo’n dertig partners van de vereniging. De dames noemen op: korting bij veganistische restaurants zoals GYS, vegan webshops, kappers. Zolang het maar met veganisme te maken heeft. “Maar ook duurzame dingen, zoals toiletpapier,” voegt Sandra toe.

80 leden

Op dit moment heeft de vereniging tachtig leden, die grotendeels zijn binnengekomen via een oproep op de Facebookpagina Vegan Utrecht. Omdat er veel internationale studenten bij de vereniging zitten, is de voertaal Engels. “Het is bizar snel gegaan,” zegt Kelly. Sara vervolgt: “Het laat zien hoe klaar Utrecht voor zoiets is. Je merkt dat mensen enthousiast zijn over veganisme en er steeds meer interesse in hebben.” Daarnaast is Utrecht een fijne stad om vegan te zijn, vindt Sophie. “Er zijn veel opties hier en dat maakt het leuk voor ons.”

Vegan challenges en stoepkrijten op het Jaarbeursplein

Wat de vereniging zoal doet? “In de zomer hebben we veel in het park gezeten. Iedereen bracht toen zijn favoriete vegan snack mee. Of we houden een spelletjesavond. Ook deden we drankjes bij de Winkel van Sinkel. We zijn nu vooral bezig met het organiseren van online evenementen. We hebben bijvoorbeeld samen online gebakken,” vertelt Sandra. Sara gaat verder: “We organiseren ook activistische evenementen. Zo hebben we laatst met krijt allemaal kreten over veganisme geschreven op het Jaarbeursplein. Vandaag zijn we gestart met een veganistische challenge: daarbij nodigen we iedereen uit een week vegan te eten.” In de toekomst, als het weer kan, willen de dames graag op excursie. “We willen naar andere VSA-steden in Nederland,” laat Sandra weten. 

Tekst loopt door onder de foto’s

Deze zomer kwam de vereniging samen in het park. Foto: VSA
Iedereen nam zijn of haar favoriete vegan snack mee. Foto: VSA
Vegan kreten op het Jaarbeursplein. Foto: VSA

Leerzaam én leuk

Het opzetten van een studentenvereniging is niet alleen leerzaam, maar ook leuk. Zo vertelt Sophie: “We hebben heel veel leuke, nieuwe mensen leren kennen. Het brengt veel gezelligheid. En het is ook interessant om te zien hoe snel het kan gaan als mensen ergens enthousiast over zijn. Er zijn bijvoorbeeld andere VSA’s die al maanden bezig zijn met opzetten. Bij ons is het heel snel en met veel enthousiasme gegaan.” Sara vertelt dat ze door de leden weer nieuwe inspiratie heeft gekregen wat betreft vegan zijn. “Doordat je het er met anderen over hebt, ga je er weer opnieuw naar kijken. Binnen veganisme heb je namelijk verschillende ‘grijze gebieden’, zoals dat je er bijvoorbeeld wel of niet voor kiest om paard te rijden.”

Officieel erkend

In de toekomst hoopt VSA Utrecht nog wel erkend te worden door de universiteit. Hiermee maken ze kans op een tijdelijke, eigen locatie. Die is er op dit moment nog niet. Nu wordt er veel afgesproken buiten of bij cafés. Sophie vertelt: “In principe mag je altijd een vereniging oprichten. Nu doen we alles op eigen titel en initiatief. Als we de vereniging bij een notaris oprichten, is het officieel. Verder zal er weinig veranderen voor ons.”

Vegan sushi en groene curry met tofu

Dat vegan eten echt niet saai is, bewijzen deze Utrechters wel. Op de vraag wat hun favoriete veganistische eten is, hebben ze tegelijkertijd een (lekker) antwoord. Sophie: “Vegan Ben & Jerry’s Peanut Butter & Cookies.” Sandra zegt heel resoluut: “Vegan sushi.” Kelly gaat voor Thaise groene curry met tofu.

Lees ook:

Utrechter Jens runt een minibieb vol kinderboeken: ‘Nieuwe boeken zijn de beste reactie’

De een noemt het een buitenbibliotheek, de ander een buurtbieb. De minibieb heeft vele namen, maar h...

Utrechter Liza maakt inclusieve wenskaarten: ‘Veel mensen zien zichzelf nu pas voor het eerst terug op een kaart’

Dit Utrechtse gezin gaat met een brandweerwagen de wereld over reizen: ‘Dit plan is niet zomaar geboren’

Utrechter Marjon is IC-buddy in het St. Antonius ziekenhuis: ‘Hier hebben ze me nodig en kan ik toch iets doen’

Na een heftige periode reisden Utrechters Joost en Viora de wereld over: ‘Morgen is je niet gegeven’

adv.