Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Daniel organiseert vrij bizarre theateravonden in Utrecht: ‘We hebben wel een WTF-garantie, haha’

Door Georgia Oost 16 april 2019

De Utrechtse Daniel Hentschel, die als artiest door het leven gaat als Danibal, zit niet stil: hij speelt de mondharp, maakt cartoons, jodelt en organiseert al bijna twee jaar De Komijnen – een avond in de Kargadoor waar de mafste acts en interessantste mensen te zien zijn.

Elke derde donderdag van de maand kun je naar De Komijnen. Het is voor iedereen toegankelijk: of je nu wilt optreden of wilt komen kijken. Maar wat voor avond is dat precies en hoe is dat allemaal tot stand gekomen?

‘Mensen komen bijvoorbeeld eieren tegen hun hoofd kapotgooien als performance-ritueel’

WTF-Garantie

De performers van De Komijnen komen uit alle uithoeken; van absurde acts tot muziek, aldus Daniel. “Het is elke keer een divers programma met veel humor. Mensen komen bijvoorbeeld muziek maken op een bellenkast van de kringloop, eieren tegen hun hoofd kapotgooien als performance-ritueel, jodelen en korte, vreemde proza voordragen uit een net verschenen boek: alles mag. Behalve stand up-comedy en singersongwriters. Het zijn verrassende shows en de sfeer is vaak erg vrolijk en ontspannen.” Op dit soort avonden komen natuurlijk heel wat ‘gekke’ acts voorbij: “We hebben wel een WTF-garantie, haha. Onze piek aan weirdness werd bereikt toen de kunstenaar Jacco Weener minutenlang in één toon ‘opera’ ging zingen, alsof zijn leven er vanaf hing. Maar dat maakt het ook zo leuk.” 

View this post on Instagram

De Veluwse Mondharpmannen uit Harderwijk bespelen de mondharp, één van de oudste muziekinstrumenten ter wereld. Zoals de naam al duidelijk maakt houdt een vergelijking van dit gezelschap met de Veluwse Borduurvereniging geen steek. De Veluwse Mondharpmannen borduren er met hun mondharpen op los met improvisatieklanken en houden ook van ongepolijste repeterende motiefjes. Daarbij laten ze ook wel eens een steekje vallen, dat dan weer de leidraad vormt voor een volgend motiefje in de eindeloze wereld van borduurwerk. Een stap verder dan de eeuwige kruissteek. Welkom bij de borduursels van de Veluwse Mondharpmanen en raak de draad even kwijt. —> donderdag 18 april bij De Komijnen XVIII – mondharp, triangel en meer in @dekargadoor. Link in bio! #mondharp #khomus #jewsharp #music #muziek #veluwe #komijnen #utrecht

A post shared by De Komijnen (@dekomijnen) on

Zingen met je keel

Daniels liefde voor muziek begon al op jonge leeftijd. “Op mijn 22e zat ik tijdens mijn studie in een bandje. Ik was daarnaast aan het experimenteren met keelzang, ook wel boventoonzang: dat is een manier van zingen waarbij je als het ware tweestemmig zingt. Ik vond het ontzettend leuk om daar mee te stoeien.” Terwijl Daniel voorbeelden geeft van geluiden die je kan maken met keelzang, pakt hij ook zijn mondharp erbij. “Ik leende altijd cd’s van de bibliotheek, op zoek naar boventonen. Dat was nog in de tijd dat je niet zo gemakkelijk muziek kon downloaden. Toen kwam ik wat cd’s tegen met de mondharp, en ik was meteen verkocht: ik wilde dat ook doen.”

Van Kaas naar Komijn

Al snel begon Daniel met optreden, inclusief een koffer vol mondharpen. “In 2001 trad ik een keer op bij het Kaasschaafcollectief, daar was elke derde donderdag van de maand FF Bijschaven, een avond in de Flits met uiteenlopende performances. Niet veel later werd ik gevraagd om te helpen met de programmering daar. In die tijd gebeurde er niet veel in Utrecht. Wij zorgden voor een beetje reuring.” Pas in 2017 begon het weer te jeuken en besloot Daniel om samen met Jeroen Winkelman en later Katja van Nus, zijn eigen podium te starten: De Komijnen. “De naam ‘De Komijnen’ is eigenlijk een beetje een knipoog naar het Kaasschaafcollectief, waar ik eerst onderdeel van was. De avonden zijn een speeltuin waar je dingen kan uitproberen. We blijven graag ongrijpbaar, dat je het nét niet helemaal kan plaatsen. Bij ons mag het wat avontuurlijker en buiten de lijntjes. Er mag heus wel eens iets fout gaan.”

Dat Daniel blij wordt van De Komijnen is erg duidelijk: “We gaan nog wel een paar jaar door met De Komijnen. Er is behoefte aan plekken voor experiment en absurdisme. Ik ben nog lang niet klaar. Ik ga door totdat ik erbij neerval.

Wil je een keer een avondje bijwonen? Aankomende donderdag, 18 april, is er weer een nieuwe editie van De Komijnen.

Utrechter van de week

Iedere week benoemen we iemand tot Utrechter van de week. Ken jij ook iemand die onze stad een beetje mooier maakt? Heeft jouw buurman een bijzondere hobby? Of ken je een andere Utrechter met een steengoed verhaal? Laat het ons weten!

Wij doen het Lucian niet na! Foto: Georgia Oost

De Utrechtse Lucian is Nederlands kampioen paal fitness: ‘Het begon als grapje’

Hij heeft vier marathons gerend, drie jaar salsa gedanst en zeven jaar aan vechtsport gedaan: de Utr...

Deze Utrechtse vader schrijft boeken voor ouders: ‘Jonge vaders begrijpen niet hoe belangrijk ze zijn’

adv.