Hoe is het nu met: het Utrechtse gezin dat de wereld rondreist in een brandweerbus
Je huis verkopen, een brandweerbus opknappen en daarmee richting het oosten van de wereld rijden. Dat plan hadden Utrechters William…
Bij de Luisterlijn kunnen mensen telefonisch, of via de chat, hun verhaal anoniem kwijt. Zij het omdat ze zich eenzaam voelen, even een stem willen horen of om emotionele kwesties te bespreken. Cas Mak (66) is een van de 1500 vrijwilligers die dag en nacht voor deze mensen klaarstaat.
De Luisterlijn is opgezet met het idee een luisterend oor te bieden aan ieder die dat nodig heeft. In 1958 werd SOS Telefonische Hulpdienst opgezet en inmiddels is het uitgegroeid tot zijn huidige vorm met 28 locaties door heel Nederland. “Het belangrijkste wat wij te bieden hebben is aandacht. Onze kracht is dat wij 24/7 bereikbaar zijn”, vertelt Cas, die al jaren werkzaam is bij de Luisterlijn. Iedereen die belt, blijft anoniem en ook diens telefoonnummer wordt niet getoond. Jongvolwassenen kiezen vaker voor de anonieme chat-functie die de Luisterlijn-website biedt.
Een belangrijke factor bij de Luisterlijn is de anonimiteit van de gesprekspartners. Zelf blijven de vrijwilligers in een gesprek ook anoniem. Maar waarom dan dit interview met naam en foto? Zo krijgen mensen toch een beeld wie er bijvoorbeeld aan de andere kant van de lijn zit”, legt Cas uit. De anonimiteit in het gesprek zorgt ervoor dat je ongeremd je verhaal kunt doen. “Er zitten 1500 vrijwilligers klaar om de hoorn op te nemen. Wie je aan de lijn treft, is puur toeval.” Veel tijd om even te pauzeren tijdens een vier-urige dienst is er vaak niet. “Als ik de hoorn neerleg, gaat hij gelijk weer. Tijdens een beldienst zitten er met mij in het hele land zo’n twintig mensen tegelijkertijd aan de telefoon.”
Cas pakt vaak de avonddienst op zich, waar veelal zwaardere verhalen binnenkomen. “Eenzaamheid speelt een grote rol, vooral in coronatijd. In 2020 was er een stijging van bijna 50.000 oproepen in een jaar tijd. Mensen voelden zich nog eenzamer dan voorheen en personen die emotioneel minder stabiel zijn, kregen het erg zwaar voor de kiezen”, vertelt Cas. “Ik had laatst een persoon aan de telefoon die vertelde: ‘Hehe, ik hoor eindelijk weer een stem. Ik heb al drie dagen niemand gesproken. Ik bel alleen maar even op om een stem te horen, want ik kom de deur niet meer uit’.” Niet alleen de coronatijd was een zware periode voor veel mensen, ook in de zomermaanden speelt de eenzaamheid vaak op. “Mensen gaan op vakantie en activiteiten liggen stil. Dat kan dan soms vrij eenzaam zijn.” Ook de feestdagen kunnen zwaar wegen. “Als er iets speelt in de maatschappij heeft dat weerslag op het aantal en type telefoontjes dat we krijgen.”
Wat Cas ook opviel, was dat de telefoon roodgloeiend stond wanneer er net een persconferentie over corona was geweest. “Mensen waren of heel boos of erg in de war. De stoom kwam soms uit de telefoon. Wij kunnen geen antwoorden bieden op coronavragen, maar leven mee en geven aandacht. Mensen kunnen even stoom afblazen in zo’n gesprek.”
Ook de misstanden bij het tv-programma The Voice of Holland zorgden voor meer telefoontjes naar de Luisterlijn. Cas vertelt over een gesprek dat hij kort na de berichtgeving had met een oudere beller. “Ik kreeg een vrouw aan de lijn die al 50 jaar onderdrukte wat haar vroeger is overkomen. Ze heeft het al die tijd aan niemand durven vertellen. Ze zei: ‘Ik wil het toch eens gezegd hebben, want ik lig er ‘s nachts wakker van’.”
Om met dit soort zware onderwerpen om te kunnen gaan, worden de vrijwilligers van de Luisterlijn professioneel getraind door een trainer. “Het is soms pittig werk, maar het is mooi om te kijken naar lichtpuntjes en wat lucht in een zwaar gesprek te brengen. Ook worden we goed begeleid en getraind om niet te oordelen”, legt Cas uit. Gelukkig kan de Utrechter de moeilijkere gesprekken redelijk snel van zich af te zetten. “Soms dreunt het nog wel wat na, maar ik weet dat ik mijn best doe en ik merk aan bellers dat zij zich naderhand opgelucht voelen. Dit geeft mij heel veel voldoening. Ik vind het ook boeiend werk en ik word er een rijker mens van.”
Cas werkte voorheen als opbouwwerker bij de kerk, maar belandde twintig jaar geleden in de WAO zonder uitzicht om weer aan het werk te kunnen. “Toen ging ik om mij heen kijken wat ik nog wel kon doen. Mijn oren doen het nog goed en praten lukt ook nog wel”, grapt hij. “Zo belandde ik bij, wat toen nog, de Telefonische Hulpdienst heette.” Cas zit inmiddels al meer dan twintig jaar bij de Luisterlijn en doet elke week een avonddienst. Hij geeft aan dat voor de nachtdienst momenteel een tekort aan vrijwilligers is. “We hebben echt mensen nodig die ook nachtdiensten willen doen. Het blijft lastig om die te vinden.”
Mocht jij je ook graag aan willen melden als vrijwilliger bij de Luisterlijn, of meer informatie willen, dan kan dit via https://www.deluisterlijn.nl/. De medewerkers kunnen verzekerd zijn van een goede voorbereiding en begeleiding. Voor een luisterend oor kan gebeld worden naar 088-0767 000. Chatten kan via deluisterlijn.nl.
Iedere week benoemen we iemand tot Utrechter van de week. Ken jij ook iemand die onze stad een beetje mooier maakt? Heeft jouw buurman een bijzondere hobby? Of ken je een andere Utrechter met een steengoed verhaal? Laat het ons weten!
In onze gids
Populaire rubrieken