Bülent uit Utrecht is donorassistent bij de Powerbank: ‘Je redt er levens mee’

Bülent. Foto: Powerbank

De wekelijkse boodschappen doen en gelijk even plasma doneren? Het is de droom van de Powerbank, dat is gevestigd in winkelcentrum Nova in Kanaleneiland. Bülent Ünlü (43) werkt hier als donorassistent in opleiding en vertelt meer over de Powerbank en zijn opmerkelijke carrièreswitch. 

De Powerbank, onderdeel van bloedbank Sanquin, opende in september 2020 zijn deuren en is hiermee het eerste ‘plasma only-centrum’ in Nederland. Het dankt zijn naam aan de krachtige en belangrijke functie van plasma. “Van het plasma dat uit het bloed gehaald wordt, worden medicijnen gemaakt en het helpt jaarlijks zo’n 25.000 mensen hun leven dragelijker te maken. Het kan zelfs levens redden”, vertelt Bülent. Eind maart werd er  bijvoorbeeld nog tweeduizend kilo plasma naar Oekraïne gestuurd, waar het nu hard nodig is. 

Carrièreswitch

Sinds begin januari is Bülent donorassistent in opleiding bij de Powerbank en dit bevalt hem erg goed. Zijn switch naar de medische wereld is bijzonder te noemen. Hiervoor werkte Bülent namelijk vijftien jaar lang in de financiële wereld, maar door een reorganisatie hield zijn baan bij de bank op. “Het klinkt als een drastische carrièreswitch, maar als ik vertel dat ik eerst bij de bank werkte en nu bij de Powerbank, klinkt het niet zo gek meer”, lacht hij. “Ik ben ontzettend blij en dankbaar dat dit op mijn pad is gekomen.”

Sanquin was geen onbekende partij voor de 43-jarige Utrechter. “Ik was al jaren bloeddonor en sinds anderhalf jaar overgestapt naar plasmadonor”, legt hij uit. Doordat Bülent in Kanaleneiland de boodschappen doet, stuitte hij op de Powerbank, die zoals gezegd letterlijk in het winkelcentrum zit. “Ik was benieuwd wat het was en wat ze daar deden, dus ik ben naar binnen gelopen.” De Utrechter kwam vervolgens geregeld doneren bij de Powerbank en door zijn sociale karakter leerden de medewerkers van de Powerbank hem al snel goed kennen. “Ik vertelde hen tijdens een donatie dat ik op zoek was naar een nieuwe baan en op een gegeven moment vroegen ze mij: waarom kom je hier niet werken?” Ondanks dat Bülent geen medische achtergrond heeft, hadden zijn collega’s het volste vertrouwen in hem. “De overstap van donor naar donorassistent was spannend, maar het gaat heel goed en ik ben heel blij dat ik deze switch heb gemaakt.”

Lees verder onder de foto’s >

Boodschappen doen, plasma geven

Het verhaal van Bülent is eigenlijk precies de reden dat de Powerbank gevestigd is in het winkelcentrum: meer donors werven. Het moet zo laagdrempelig worden dat men het na halen van de boodschappen gaat doen. Een betere ligging dan ​​schuin tegenover de Jumbo en naast Holland & Barrett hadden ze dan ook niet kunnen wensen. Daarnaast is gezorgd voor brede openingstijden en kunnen mensen eenvoudig een afspraak maken. “Voor donors is het handig om vooraf een afspraak te maken. Maar als het niet druk is en er is plek, dan kunnen we gelijk plasma van je afnemen”, legt Bülent uit. Ook de ligging dicht bij bedrijventerrein Papendorp is gunstig, doordat hier veel mensen werken die in de doelgroep vallen.

Als een vis in het water

Ondanks dat Bülent zelf pas sinds begin januari aan het werk is, is hij met zijn zorgende karakter als een vis in het water bij de Powerbank. “Ik help graag mensen en hoe mooi is het om van je passie je beroep te maken?”, vertelt hij. “ Ik kan echt elke dag afsluiten met een goed gevoel en ik zou ook zeker tot mijn pensioen hier kunnen blijven werken. Ik had er nooit aan gedacht dat dit ooit op mijn pad zou komen. Daar denk je gewoon niet aan, maar ik ben heel blij dat het mij is overkomen.” 

Tijdens zijn opleiding tot donorassistent is Bülent aan het werken en leren tegelijkertijd. Zo keurt hij de donors vooraf, stelt hen op hun gemak en zorgt dat de mensen aan de machine worden gekoppeld. Ook moet hij ook geregeld toetsen afleggen. 

Dat Bülent echt trots is op zijn werk wordt ook wel duidelijk als we hem verder vragen naar zijn ervaringen tot dusver. “Vanaf dag één houd ik bij hoeveel mensen ik heb aangeprikt. Momenteel zijn dit er meer dan vijftig”, vertelt hij. “Het ging vanaf het begin heel goed en mijn collega’s vroegen zich af of ik het niet al eerder had gedaan.”   

Lees verder onder de foto >

Bülent aan het werk. Foto: Powerbank

Bekende gezichten

Een van de leuke dingen aan het vak vindt Bülent het sociale aspect. “Doordat plasma doneren wat langer duurt dan bloed doneren (ongeveer veertig minuten tegenover ongeveer tien minuten), is het contact ook nauwer en worden donors bekende gezichten voor de medewerkers van de Powerbank. “Er komen zelfs donors vanuit Amsterdam hierheen, omdat de sfeer hier zo fijn is.” Dat is voor Bülent ook hetgeen wat het werk speciaal maakt. “De donor en ik hebben hetzelfde doel: andere mensen helpen. Ik krijg veel energie van mijn werk. Die energie kan ik weer ook omzetten naar de donors toe.” 

Donor worden?

Ondanks dat Sanquin en de Powerbank goed gevonden worden, is er altijd behoefte aan meer donors. Dit komt doordat er ieder jaar 7 procent meer plasma nodig is. Wereldwijd is er een tekort terwijl de vraag stijgt, en dat terwijl tijdens de pandemie ook wereldwijd minder plasma is opgehaald. Bülent heeft dan ook de dringende oproep voor geïnteresseerden om zich aan te melden als donor. “Elke dag is er een kans om levens te redden en misschien voor jou vandaag om plasmadonor te worden. We hebben je nodig! Mijn wens voor de toekomst is dat plasma doneren een gewoonte wordt, zoals je brood haalt bij de bakker”.

Je vindt de Powerbank op de Hammarskjoldhof 58, in het winkelcentrum Nova in Kanaleneiland. Ben je al overtuigd en wil je je direct aanmelden als donor, dan kan dit via deze link. Liever meer weten, ga dan naar de website van Sanquin.

Utrechter van de week

Iedere week benoemen we iemand tot Utrechter van de week. Ken jij ook iemand die onze stad een beetje mooier maakt? Heeft jouw buurman een bijzondere hobby? Of ken je een andere Utrechter met een steengoed verhaal? Laat het ons weten!

Lees ook:

Meer in deze categorie

Utrechter van de Week

Ga naar “Laat je inspireren! 5 x Utrechters die zich inzetten voor stadsgenoten”

Laat je inspireren! 5 x Utrechters die zich inzetten voor stadsgenoten

Ga naar “Utrechtse Marieke verzorgt haarstukken voor mensen met haarverlies: ‘Je hoort heftige verhalen’”

Utrechtse Marieke verzorgt haarstukken voor mensen met haarverlies: ‘Je hoort heftige verhalen’

Ga naar “Utrechtse Redouan (26) helpt kansarme jongeren hun dromen waar te maken: ‘Ik heb veel zelf moeten doen’”

Utrechtse Redouan (26) helpt kansarme jongeren hun dromen waar te maken: ‘Ik heb veel zelf moeten doen’

In onze gids

Ga naar “Heirloom – Venues of Utrecht”

Heirloom – Venues of Utrecht

 • Kantooradres: Pausdam 10
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Paushuize Eeuwdiner UtrechtPaushuize Eeuwdiner Utrecht
Ga naar “Miyagi & Jones Utrecht”

Miyagi & Jones Utrecht

 • Veemarktplein 42
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
  4,4
  (1,0k)
sushi restaurant utrechtsushi restaurant utrecht

Nu gesloten

4,4
(1,0k)

Aanbiedingen

Ga naar “Effectief afslanken voor maar €89,-”

Effectief afslanken voor maar €89,-

 • Hair & Body
 • Geldig t/m 31 december 2022

Topper

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Greyhound dames- of herensloffen van € 12,49 voor € 9,99”

Greyhound dames- of herensloffen van € 12,49 voor € 9,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 27 november 2022
Ga naar “BOSCH stofzuiger BGB2LB1 van € 99,99 voor € 69,99”

BOSCH stofzuiger BGB2LB1 van € 99,99 voor € 69,99

 • Blokker
 • Geldig t/m 27 november 2022

Vacatures

Ga naar “(Leerling) kraamverzorgende”

(Leerling) kraamverzorgende

 • Het KraamZorg Bureau
 • Parttime
het kraamzorgbureauhet kraamzorgbureau

Topper

Ga naar “Vacature Zelfstandig werkend kok”

Vacature Zelfstandig werkend kok

 • Heirloom – Venues of Utrecht
 • Fulltime/Parttime
Het team | Foto: Dominique Egging FotografieHet team | Foto: Dominique Egging Fotografie

Topper

Ga naar “Medewerker housekeeping”

Medewerker housekeeping

 • Grand Hotel Karel V
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Vacature Manager bediening”

Vacature Manager bediening

 • Heirloom – Venues of Utrecht
 • Fulltime/Parttime
Het team van Heirloom | Foto: Dominique Egging FotografieHet team van Heirloom | Foto: Dominique Egging Fotografie

Topper

Ga naar “Allround winkelmedewerker Jamin Utrecht Hoog Catharijne”

Allround winkelmedewerker Jamin Utrecht Hoog Catharijne

 • Jamin
 • Parttime
Jamin

Agenda

Ga naar “Winterwinkelen bij Vechtclub XL”

Winterwinkelen bij Vechtclub XL

 • Vechtclub XL
 • 27 november 2022

Topper

Ga naar “Kerstmarkten in Utrecht”

Kerstmarkten in Utrecht

 • Van 8 dec t/m 23 dec
Kerstmarkten Utrecht
Ga naar “Utrecht Maakt Kennis Schuld(ig)”

Utrecht Maakt Kennis Schuld(ig)

 • Hogeschool Utrecht
 • 1 december 2022

Topper

Ga naar “Gratis proefles naaien”

Gratis proefles naaien

 • LOU Oudenoord
 • T/m 28 nov
Ga naar “We All Love 80’s 90’s 00’s NYE – Winkel van Sinkel”

We All Love 80’s 90’s 00’s NYE – Winkel van Sinkel

 • Winkel van Sinkel
 • Van 31 dec t/m 1 jan