Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bizarre droom gehad? De Utrechtse Rob maakt er een strip van: ‘Dromen zijn goudmijntjes’

Door Janine Guijt 2 juni 2020

Van saaie documenten tot ingewikkelde presentaties: de Utrechtse Rob van Barneveld maakt complexe informatie begrijpelijk door er tekeningen over te maken. Dat doet hij normaal gesproken vooral op evenementen. Die zijn vanwege corona gecanceld, maar gelukkig verveelt de tekenaar zich geen moment: hij zet dromen van anderen om in kleine strips En het leuke is: je kunt zelf ook je droom insturen!

Omgevallen Domtoren

Tijdens de redactievergadering rinkelde de telefoon van redacteur Janine luid. “Je moet nú naar de Domtoren komen, hij valt om!”, luidde het aan de andere kant van de lijn. Zo snel mogelijk sprong ze op de fiets en ja hoor… de Domtoren lag in de Zadelstraat. Boven de plek waar Utrechts trots tot voor kort paalrecht overeind stond, zweefde een UFO.

We kunnen je geruststellen: néé, je hebt geen belangrijke nieuwsupdates over Utrecht gemist, we zijn nog niet overmeesterd door aliens en – het belangrijkste – de Domtoren staat nog fier overeind (zij het omgeven door steigers). Bovenstaande gebeurtenis speelde zich namelijk in een droom af. De droom is enigszins te verklaren: Janine had die dag dit oude artikel over het gezegde ‘As de Dom valt, leigh die in de Zoadelstroatgelezen én geschreven over de UFO op het dak van gebouw de Inktpot. Toch blijven dromen bizarre dingen, als je het ons vraagt…

Claudia de Breij

Iemand die zich ook over dromen verwondert, is tekenaar Rob van Barneveld. Normaal gesproken verdient hij zijn geld onder meer met live tekenen op evenementen, waar hij de sfeer visualiseert of ‘praatplaten’ maakt. “Dat zijn tekeningen die complexe informatie helder weergeven”, vertelt Rob. Door de coronacrisis ging er een steep door de live tekenklussen in Rob’s agenda, waardoor er tijd vrijkwam. Die tijd besteedt hij nu aan het tekenen van dromen, waarmee hij wat lichtheid wil brengen in tijden van corona én hoopt op te vallen bij potentiële opdrachtgevers. “Het begon allemaal met een tweet van Claudia de Breij, over een droom van Boer Zoekt Vrouw. Daaronder reageerden veel mensen die vertelden over hun eigen dromen en ik dacht meteen: Wow, dit zijn goudmijntjes. Dit zijn strips, ik kan hier niets anders van maken.'” En dus begon Rob te tekenen. Van de dromen die hij op Twitter tegenkwam, maakte hij kleine stripjes (bestaande uit zo’n vier plaatjes) waar hij ongeveer een uur over deed. Al snel volgde er de website Ik Droomde Dat, waarop je de stripjes kunt lezen én je eigen droom kunt insturen. Met een beetje geluk maakt Rob er dan (kosteloos) een stripverhaal van.

Met het Chinese leger naar de speeltuin

Inmiddels heeft Rob heel wat dromen verstript. Zijn favoriet? “Ik heb een stripje gemaakt van iemand die werd achtervolgd door het Chinese leger. Uiteindelijk kregen ze haar te pakken…. en gingen ze naar de speeltuin.” Hoewel de coronamaatregelen versoepeld worden, verwacht Rob dat hij voorlopig nog genoeg tijd heeft om droomstrips te maken. Of hij zich ook durfde te wagen aan Janine’s droom? “Zeker weten!” In de video hieronder zie je hoe Rob te werk gaat:

En zo ziet het eindresultaat eruit:

Beeld: Rob van Barneveld

Utrechter van de week

Ken jij ook een Utrechter met een bijzonder verhaal? Laat het ons weten.

De Utrechtse presentator Daan Boom vermaakt ons al weken met briljante thuisblijfvideo’s: ‘Ik wilde graag iets bijdragen”

Je kunt ten tijden van corona gaan liggen marineren in de misère, maar je kunt deze periode ook aang...

Lisanne verloor haar moeder en schreef een boek over rouwen: ‘Ik wist niet waar ik het zoeken moest’

De Utrechtse Wisse en Femke maken een docu over de homoseksuele Dima uit Rusland ‘Dit verhaal móet verteld worden’

De Utrechtse Esma over de ramadan in tijden van corona: ‘Jammer dat ik nu mijn ouders niet kan zien’

Willem (32) is dominee van de Domkerk: ‘Met een bloedend hart houden we de deur dicht’

adv.