Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bijzonder eerbetoon van Mike aan zijn vader, de overleden Utrechtse volkszanger Hans van der Laan

Door Georgia Oost 16 juli 2019

Hij was een bekend gezicht in kroegen en op feestjes, maar helaas heeft Utrecht vorig jaar afscheid moeten nemen van de geliefde Utrechtse volkszanger Hans van der Laan. Maar hij wordt niet vergeten, daar zorgt zijn zoon Mike wel voor. En dat doet hij op een heel bijzondere manier: hij heeft een liedje over hem geschreven. 

Mike van der Laan (30), ook wel bekend als Laanie, wil ervoor zorgen dat zijn vader nog een beetje ‘leeft’ in Utrecht. Daarom heeft Mike een liedje geschreven om zijn vader te eren. Op zijn sterfdag wordt het liedje uitgebracht, precies een jaar na zijn overlijden. “Ik wil hem niet vergeten en ik wil ook niet dat anderen hem vergeten.”

Overal een feestje 

Als je Mike naar zijn vader vraagt, lichten zijn ogen op. Hoewel het verdriet aan hem is af te lezen, weet hij toch met een lach over zijn vader te vertellen. “Mijn vader was een spontane, vrolijke en gezellige man. Overal waar hij kwam was het wel een feestje. Hij hield van Utrecht en Utrecht hield van hem.” Mike neemt even een pauze om terug te denken aan hun tijden samen. “Altijd als ik met hem in de stad was, kwam hij bekenden tegen waar hij even een praatje mee maakte – altijd in voor een lach, een goed gesprek. Hij zei altijd: ‘als ik de Dom maar kan zien, dan is alles goed.’” 

Tekst loopt door onder de video

Onbewust schrijven

Vorig jaar werd Hans gediagnosticeerd met uitgezaaide darmkanker en op 25 juli 2018 overleed hij. De klap was groot voor veel Utrechters, en natuurlijk ook voor zijn zoon Mike. “We hebben het er hier thuis nog heel veel over, als iemand het even moeilijk heeft proberen we er altijd over te praten. Eigenlijk dacht ik dat ik er wel goed mee omging, totdat ik een beat hoorde en een nummer begon te schrijven: toen de tekst eenmaal af was, bleek het allemaal over mijn vader te gaan. Blijkbaar zat het nog zo diep in me, dat het er toen allemaal uitkwam.” Mike maakte er al gauw een heel lied van, zodat hij het kon opnemen en er een clip bij kon maken. “Het proces was zwaar en heel emotioneel. Het was de eerste keer dat ik zo diep sprak over het verlies van mijn vader. Het was, en is nog steeds, bijzonder.” 

Trots

Mike van der Laan
Mike van der Laan. Foto: Georgia Oost

Pratend over zijn vader, hun tijden samen en de herinneringen die hij nu koestert, is soms nog moeilijk. Maar toch spat de liefde en trots van zijn gezicht als Mike hierover vertelt. Zo ook als hij nadenkt over wat zijn vader hier allemaal van zou vinden. “Hij zou echt heel trots op me zijn. Voordat hij overleed vroeg ik me nog wel eens af of hij trots op me zou zijn. Maar toen ik een paar dagen geleden wat oude foto’s en filmpjes van hem terugkeek, zag ik het: hij was trots op me. Hij was trots op mij en hij was trots op zijn kleinkinderen. Dat is zo’n fijn gevoel. En ik denk dat als hij nu van boven zou kunnen zien wat ik allemaal voor hem aan het doen ben, dat hij ook trots op me zou zijn.” 

Het nummer van Mike wordt uitgebracht op 25 juli om 18:00. Dit was de exacte datum en tijd dat de dokter binnenkwam om euthanasie te plegen bij Hans. Het nummer zal gedraaid worden op de radiozender Bingo FM, waar ook stil wordt gestaan bij het overlijden van de zanger. 

Utrechter van de week

Ken jij ook een Utrechter met een bijzonder verhaal? Laat het ons weten!

Anika en haar man in hun mooie Utrecht-shirts.

De Utrechtse reisfanaat Anika bezocht al 60 landen en schrijft boeken over haar avonturen

Huis-oppassen in Canada, werken in China of vrijwilligerswerk op de Filipijnen - Anika Redhed (46) z...

Sannie(Tair) is de bekendste toiletjuffrouw van Utrecht: ‘Ik ben het gezicht van Tivoli’

Hartverwarmend: de Utrechtse Anne verraste 3600 volstrekt onbekenden met lieve kaartjes

adv.