Barry Atsma over zijn woonplaats Utrecht: ‘Er is geen stad waarmee je het kunt vergelijken’

Foto aangeleverd door Barry.

Op zijn achttiende verhuisde Barry Atsma (48) van Pijnacker naar Utrecht om rechten te studeren. Halverwege zijn eerste studiejaar besloot hij een cursus toneelspelen te volgen. Dat beviel hem zo goed, dat hij zich aanmeldde voor de Toneelfaculteit in Utrecht en de wetboeken links liet liggen. Fast forward naar 2021: Barry is succesvol acteur met rollen in binnen- én buitenland. Het leuke hieraan? Hij woont niet in Hollywood, Amsterdam of ’t Gooi, maar ‘gewoon’ in ons stadsie Utrecht. We spraken hem over wonen in Leidsche Rijn, filmen in de stad en hoe uniek Utrecht wel niet is.

Je hoort van veel bekende Nederlanders dat ze in de hoofdstad of Blaricum wonen. Toch kiest Barry veel liever voor de Domstad: “Utrecht past heel goed bij wie ik ben. Het is een heel mooie, karaktervolle stad. Heel ontspannen, relaxt, niet overmoedig, niet van de praatjes, maar gewoon… normaal.” Barry mag dan een beroep hebben waardoor hij veel in the picture staat, maar is naar eigen zeggen gewoon de buurman hier. “Ik woon al vijftien jaar in hetzelfde huis. We wonen in een hele leuke straat en mijn kinderen zijn hier opgegroeid.”

Van rechten studeren naar acteren

Barry werd geboren in Engeland en woonde onder andere in Griekenland en Brazilië. Nadat hij zijn vwo afrondde in Pijnacker, ging hij op kamers in Utrecht. “Rechten leek me wel een algemene studie waar ik kon uitproberen of ik het wat vond.” Halverwege zijn eerste jaar volgde hij een cursus toneelspelen, waarna hij audities deed voor de toneelschool. Hij was niet van plan om dat lang vol te houden. “Ik dacht: dat is mooi, dan blijf ik gewoon in Utrecht wonen, een tijdje op de toneelschool zitten en daarna ga ik weer serieus rechten studeren. Vervolgens bleef ik maar toneelspelen. En een jaar of tien geleden dacht ik: volgens mij ben ik nu wel echt acteur.”

Leidsche Rijn heeft alles

Toen er kinderen kwamen, verhuisde hij van de binnenstad naar Leidsche Rijn. “Ik vind Leidsche Rijn echt heerlijk, ik kom bijna niet meer in de stad. Ik heb altijd geroepen: ik fiets makkelijk naar de stad. Dat heb ik de eerste paar jaar nog gedaan, maar de kinderen zitten hier op school, hockey, tennis, hebben vrienden. Het centrum van Leidsche Rijn is fijn, er is een bioscoop om de hoek, Castellum Hoge Woerd heeft een leuk theater. Je hebt gewoon alles hier”, vindt Barry.

Tekst loopt door onder de foto

Barry wandelend met één van zijn dochters. Foto aangeleverd door Barry

Filmen bij de Dom en Rhijnauwen

Als Barry ooit een film zou opnemen in Utrecht, dan weet hij precies op welke plekken. “Dick Maas heeft natuurlijk zijn beroemde achtervolgingsscène met de boot opgenomen bij de Oudegracht. Ja, die terrasjes aan de grachten, die zouden natuurlijk moeten terugkomen.” Hij denkt hardop na: “Wat zijn nou filmische plekken? Het gebied rondom de Dom: de Vismarkt, onder de Dom door, dat zijn wel echt plaatjes van plekken.” Hij vervolgt: “Het Wed vind ik een hele leuke plek voor kroegscènes. Daar ben ik vroeger veel naartoe gegaan.”

Als laatst voegt Barry toe: “En bij het pannenkoekenhuis in Amelisweerd. Daar aan het water, dat is heel idyllisch.” Wat hij daar zou opnemen? “Een hele romantische, spannende film; een ouderwetse Sense & Sensibility film. Acteurs met een parasolletje, wandelend langs de lommerrijke laantjes van Rhijnauwen.”

Tekst loopt door onder de foto

wandelroute utrecht
Landgoed Amelisweerd. Foto: ANP

Hollywood

Voor veel acteurs is Hollywood toch wel the place to be. Niet voor Barry, want zonder aarzelen kiest hij voor Utrecht als woonplaats. “Ik zit bij een managementbureau in Amerika, zij waren heel enthousiast, maar vonden ook dat ik daarnaartoe moest komen. Carice (van Houten, red.) heeft er ook een tijdje gezeten, maar het is helemaal niks voor mij. Ik word daar doodongelukkig. Ik ben er een keer een week geweest, toen heb ik heel veel mensen ontmoet en veel audities gedaan. Ik zat terug in het vliegtuig en dacht: wat heerlijk dat ik niet hier woon. Het is zo’n ambitieuze stad, het is zo gericht op altijd maar weer verder moeten gaan. Ik ben heel ambitieus van mezelf, maar dat doe ik liever vanuit mijn rustige Leidsche Rijn leventje.”

Niet te vergelijken

Met welke internationale stad je Utrecht kunt vergelijken? Barry is even stil en zegt dan: “Kolding in Denemarken lijkt wel een beetje op Utrecht. Het heeft dezelfde ontzettend mooie plekjes, maar dan wat kleiner, gemoedelijker.” Even denkt hij dat Keulen het is, maar Duitse steden zijn volgens hem toch echt anders. “Ik weet het eigenlijk niet zo goed. Utrecht is toch wel vrij uniek. Net als dat Amsterdam uniek is, dat kun je eigenlijk niet vergelijken met steden. Ja, met Utrecht, maar dan is Utrecht de leuke versie”, grapt hij. “Er is geen stad waarmee je het kunt vergelijken.”

Regio Utrecht

Of Barry nog lang in Utrecht blijft wonen? Hij vertelt: “Ik denk wel dat ik in de regio Utrecht blijf wonen. Maar ik denk ook dat Noortje (Herlaar, zijn partner, red.) en ik ooit een plek opzoeken waar we meer naar buiten kunnen.” Voor nu is Leidsche Rijn perfect. Het stel heeft twee kleintjes die voor de deur kunnen spelen en laatst werd er achter hun huis nog geschaatst. “Voorlopig blijven we nog wel even hier.”

Ook spraken we deze Utrechters:

Meer in deze categorie

Utrechter van de Week

Ga naar “Wijn drinken van Utrechtse bodem? Co en Hans Stelling verbouwen hun eigen wijn vlak bij Amelisweerd”

Wijn drinken van Utrechtse bodem? Co en Hans Stelling verbouwen hun eigen wijn vlak bij Amelisweerd

Ga naar “Plantenstekjes over? Doneer ze bij de kringloop en maak andere Utrechters blij”

Plantenstekjes over? Doneer ze bij de kringloop en maak andere Utrechters blij

Ga naar “Amerikaanse Claudio laat je via TikTok op hilarische wijze kennis maken met Nederland”

Amerikaanse Claudio laat je via TikTok op hilarische wijze kennis maken met Nederland

In onze gids

Ga naar “Café De Beuntjes”

Café De Beuntjes

 • Biltstraat 6
 • Cafés
 • 09:00 - 01:30
Cafe de beuntjes

Nu geopend

Ga naar “Wine & Wellness Utrecht”

Wine & Wellness Utrecht

 • Biltstraat 6
 • Wijnbars
 • 09:00 - 01:30

Nu geopend

Ga naar “&Tea Utrecht”

&Tea Utrecht

 • Mariastraat 45
 • Restaurants en horeca
 • 12:00 - 18:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Op geselecteerde LEGO artikelen 25% korting”

Op geselecteerde LEGO artikelen 25% korting

 • Blokker
 • Geldig t/m 18 april 2021
Ga naar “ultimate comfort slip € 11,00”

ultimate comfort slip € 11,00

 • HEMA
 • Geldig t/m 25 april 2021
Ga naar “Sauber steelstofzuiger € 149,00”

Sauber steelstofzuiger € 149,00

 • Blokker
 • Geldig t/m 18 april 2021
Ga naar “Alle BK Blue Label koekenpannen Granite en Basics van € 37,99 voor € 30,39”

Alle BK Blue Label koekenpannen Granite en Basics van € 37,99 voor € 30,39

 • Blokker
 • Geldig t/m 18 april 2021
Ga naar “3-pak string, slip, hipster, hoge taille slip of boxer vanaf € 4,50”

3-pak string, slip, hipster, hoge taille slip of boxer vanaf € 4,50

 • HEMA
 • Geldig t/m 25 april 2021

Vacatures

Ga naar “Verkoopadviseur fietsenwinkel”

Verkoopadviseur fietsenwinkel

 • Kok Fietsen
 • Fulltime/Parttime
kok fietsen

Topper

Ga naar “All-round fietsmonteur”

All-round fietsmonteur

 • Kok Fietsen
 • Fulltime/Parttime
Kok Fietsen
Ga naar “Bediening/barmedewerker”

Bediening/barmedewerker

 • De Utrechter
 • Parttime

Topper

Ga naar “Magazijnmedewerker – Flink Utrecht”

Magazijnmedewerker – Flink Utrecht

 • Flink B.V.
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Projectleider Toekomstlab Overvecht”

Projectleider Toekomstlab Overvecht

 • De Bibliotheek Utrecht
 • Fulltime

Topper

Agenda

Ga naar “Brieven van Belle”

Brieven van Belle

 • Bistro Belle
 • 30 juli 2020