Arabische klanken uit Lombok van Nawras Altaky: ‘Ik wil alleen maar muziek’

Door Redactie indebuurt Utrecht 28 december 2017

Hij stond samen met Caro Emerald in Paradiso, trad 36 keer op tijdens de Parade en gaf shows in de Stadsschouwburg van Amsterdam én Het Concertgebouw. Toch woont hij gewoon hier in Utrecht, in het altijd gezellige Lombok. Wie is deze jongeman? Maak kennis met Nawras Altaky.

Door: Manon Marijs

Oed-speler Nawras Altaky groeide op in de Druzen stam in het zuiden van Syrië. Luisterend naar de klassieke Arabische muziek die zijn vader door het huis liet schallen, ontdekte Nawras langzamerhand zijn eigen muzikale talent. “De kinderen van mijn leeftijd toen wilden niets met die oude muziek te maken hebben, maar ik wilde zelf juíst op die manier zingen en muziek maken.” Wegens gebrek aan muziekinstrumenten in huis, bracht Nawras de jaren tot zijn zestiende verjaardag vooral zingend door. Tótdat zijn broer een oed kocht, een snaarinstrument, die Nawras vervolgens in beslag nam om er zes uur per dag op te oefenen.

“De realiteit van een oorlog is dat niemand meer kan genieten van dingen die vrolijkheid horen te brengen”

Oorlog en muziek

In Syrië trad hij vervolgens op in allerlei cafeetjes, barretjes en podia. Tot de oorlog uitbrak: “De realiteit van een oorlog is dat niemand meer kan genieten van dingen die vrolijkheid horen te brengen. Je kunt mensen niet blij maken als ze in een oorlog zitten. Er is te veel verdriet. Dat is geen geschikte omgeving om mooie of supervrolijke liedjes de wereld in te gooien. Iets wat ik nu eenmaal graag doe.” Hij was toen 19 jaar en zijn muzikale ontwikkeling dreigde tot een stilstand te komen. Gelukkig kon hij in Utrecht de draad weer oppakken.

De draad oppakken in Utrecht

In Utrecht bracht hij in Lombok veel tijd door in buurthuis Wishing Well, waar hij als vrijwilliger aan de slag ging maar uiteraard ook chillend aan de shisha zat. Hier leerde hij een aantal Palestijnse muzikanten kennen, ook oed-spelers, die hem hebben geholpen zijn muzikantenbestaan weer op te pakken. Zo kwam hij door één van hen, Nizar, tijdens Koningsdag op de Kanaalstraat terecht voor een optreden. Sindsdien timmert hij lekker aan de weg en heeft hij een netwerk opgebouwd van Lombok tot aan Caro Emerald.

Alleen maar muziek!

Nu zit hij nog op de Vrije Hogeschool in Zeist, maar Nawras gaat alles op alles zetten om hierna toegelaten te worden tot het Conservatorium in Utrecht. “Ik realiseerde me op een gegeven moment dat ik alleen maar muziek wil. Ik wil niks anders!”

Meer weten over Nawras? Check dan zijn Facebookpagina.

Utrechter van de week

Vorige week spraken we met juf Judith en leerling Youssef, die een bijzondere band hebben. Ken jij ook een Utrechter met een steengoed verhaal? Laat het ons weten!