Utrechter Auke loopt vrijwillig rond tussen de zoemende bijen
Heel veel mensen krijgen waarschijnlijk jeuk van het idee om tussen duizenden zoemende bijen te moeten lopen. Utrechter Auke Schripsema doet dit helemaal vrijwillig. Als imker is hij twee dagen in de week druk met De Streekbij. Auke: “Het allermooiste vind ik dat honing en andere bijenproducten gewoon gratis uit de natuur komen.”
Zo’n vijf jaar geleden, op een zondagochtend, hoort Auke op de radio dat er die dag een open dag is van de bijenvereniging in Hilversum. Hij besluit langs te gaan en springt op zijn racefiets. “Wat ik toen nog niet wist, is dat bijen nogal agressief op je kunnen reageren als je transpireert. Stond ik daar, natuurlijk flink bezweet na die fietstocht. Ik ben toen meteen goed gestoken.” Het weerhield Auke er niet van om zich in te schrijven voor de beginnerscursus imkeren.
Auke’s eerste eigen bijenvolk
“Ik heb imkeren altijd al interessant gevonden. De beginnerscursus was een laagdrempelige manier om hier een keer iets mee te gaan doen.” Aan het einde van de cursus krijgt Auke zijn allereerste eigen bijenvolk (een kolonie bijen) mee naar huis. Ze krijgen een plekje op landgoed Rhijnauwen, tussen boerderij De Zonnewijzer en De Veldkeuken in. Inmiddels heeft hij veertien volken – dat zijn dus tienduizenden bijen – en staan zijn bijenkasten ook in De Meern en bij De Metaal Kathedraal.
Bijen: 3 x bijzzzonder
Waarom Auke het zo leuk vindt tussen de zoemende bijen? Om drie redenen. De eerste reden is het ecosysteem waar de bijen een bijzonder deel van uitmaken. Auke: “Bijen spelen een enorm belangrijke rol in ons ecosysteem. Bijen zijn ook al veel ouder dan mensen. Ik vind dat heel boeiend.”

Dan zijn er de producten die bijen produceren. Vier stuks in totaal: honing, bijenbrood (stuifmeel), bijenwas en propolis. Dat laatste vindt Auke het meest interessante bijenproduct. “Je moet je voorstellen dat duizenden bijen constant op en neer aan het vliegen zijn. Ze komen dan terug met allerlei bacteriën, virussen en schimmels. Propolis, gemaakt van hars, beschermt het bijenvolk tegen die infectiedruk. Een natuurlijk geneesmiddel dus, dat ook door mensen gebruikt kan worden tegen allerlei kwaaltjes zoals hooikoorts en maagdarmklachten.”
“Geweldig om te zien hoeveel impact het imkeren kan hebben in ontwikkelingslanden”
Tot slot ziet Auke veel kansen in ontwikkelingslanden om arme boeren daar op te leiden tot imkers, en zo hun inkomen en levensomstandigheden te verbeteren. “Voor mijn werk voor Wageningen University & Research doe ik veel projecten in ontwikkelingslanden. Laatst was ik in West-India, in een ontzettend arm gebied. Daar loopt nu een succesvol project met bijen. Geweldig om te zien hoeveel impact dat in zo’n gebied kan hebben. En het leuke is dat je imkeren over de hele wereld kan doen.”

Oproepje
Auke is druk bezig om van zijn intensieve hobby een bloeiende onderneming te maken. Dat betekent: bijenkasten kopen, zijn website onderhouden en op zoek gaan naar meer verkooppunten voor zijn honing (nu te vinden bij Koffie & Ik en Morty’s aan de Kanaalstraat). Maar vooral wil hij zijn bijenvolken uitbreiden. “Ik ben op zoek naar plekken in en rond Utrecht waar minimaal vijf bijenkasten kunnen staan. Het mooiste zou zijn als dat een plek is van mensen die geïnteresseerd zijn in imkeren, maar dat zelf niet willen doen.”
Heb of ken jij een leuke plek in Utrecht waar de bijen van Auke rond kunnen zoemen? Neem contact op met Auke via zijn website.